Μακρόν – Ερντογάν: Ο Γάλλος πρόεδρος δεν κάνει πίσω και το δηλώνει

Μακρόν – Ερντογάν: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο μιας νέας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, μετά και τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο, ανήρτησε σήμερα σειρά από tweet, με τα οποία επιβεβαιώνει τις αξίες που πρεσβεύει και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους». «Την ελευθερία, την αγαπάμε με

πάθος, την ισότητα, την εγγυόμαστε, την αδελφοσύνη, τη ζούμε έντονα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ. Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε, Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο.

Θα συνεχίσουμε. Θα τασσόμαστε πάνω στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των οικουμενικών αξιών», έγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που ανήρτησε επίσης μηνύματα στα αγγλικά και τα αραβικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, οι πρόσφατες δηλώσεις του οποίου για το Ισλάμ έχουν πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις, διαδηλώσεις και καλέσματα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα στον μουσουλμανικό κόσμο. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter τη φράση «Είμαστε ένα» στα αγγλικά («We are ONE»), με υπότιτλο «είμαστε ενωμένοι». Η φράση «We are one» πρωταγωνιστεί στο τραγούδι «One», του συγκροτήματος U2, το οποίο επέλεξε η οικογένεια του Σαμιέλ Πατί να ακουστεί στην τελετή μνήμης, την περασμένη Τετάρτη στη Σορβόνη, στον καθηγητή που δολοφονήθηκε από έναν ισλαμιστή.

We will not give in, ever.
We respect all differences in a spirit of peace. We do not accept hate speech and defend reasonable debate. We will always be on the side of human dignity and universal values.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 25, 2020

pic.twitter.com/n8Cr309HTv

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 25, 2020

Το Παρίσι καλεί να «σταματήσουν» οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

Η Γαλλία κάλεσε τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να «σταματήσουν» να καλούν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και για διαδηλώσεις, ένα κάλεσμα που προέρχεται από μια «ακραία μειοψηφία», ζητώντας τους επίσης να «εγγυηθούν την ασφάλεια» των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους. Αυτές οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, όπως και οι διαδηλώσεις, ξεκίνησαν σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ.

«Το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ είναι χωρίς κανένα αντικείμενο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, τις οποίες ενορχηστρώνει μια ακραία μειοψηφία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του, καθώς «σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ιδίως του αγροδιατροφικού τομέα, όπως και γενικότερα κάλεσμα για διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας, υπό όρους σε ορισμένες περιπτώσεις μίσους, όπως κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Αυτές οι εκκλήσεις «αλλοιώνουν τις θέσεις που υπερασπίζεται η Γαλλία υπέρ της ελευθερία της συνείδησης, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της θρησκείας και την άρνηση κάθε έκκλησης στο μίσος», επισημαίνει το υπουργείο.

Για το Παρίσι, επιπλέον, αυτές οι ενέργειες «εργαλειοποιούν για πολιτικούς σκοπούς τις δηλώσεις που έκανε» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 2α Οκτωβρίου, κατά την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για τον «ισλαμικό αυτονομισμό» και της περασμένης εβδομάδας, στον φόρο τιμής στον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν Ρωσοτσετσένο ισλαμιστή ηλικίας 18 ετών.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στοχεύουν αποκλειστικά στο να «πολεμήσουν τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και να το κάνουν μαζί με τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, της ιστορίας και της γαλλικής Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα