Μαρία Κάλλας – σπίτι Πατησίων: Το ιστορικό κτίριο «ξαναζωντανεύει»

«Ξαναζωντανεύει» το σπίτι όπου διέμενε η Μαρία Κάλλας. Στην πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, που βρίσκεται επί των οδών Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) 61 και Σκαραμανγκά, ένα τετραώροφο κτίριο, κτισμένο το 1925, βρίσκεται το σπίτι που διέμεινε η σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνος μαζί με τη μητέρα και την αδερφή της, όταν ήρθε στην Αθήνα το 1937 και έως το 1945, οπότε έφυγε ξανά στη Νέα Υόρκη. Την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, στο οποίο έζησε η κορυφαία

Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η ομώνυμη Ακαδημία Λυρικής Τέχνης ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον χώρο του κτιρίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Για το έργο, το οποίο αναλαμβάνει η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., έχει εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η δημοτική Αρχή της Αθήνας, έχοντας από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσει το όραμα της προέδρου της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, Βάσως Παπαντωνίου, να στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas, στο πανέμορφο κτίριο της οδού Πατησίων 61, κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του, προκηρύσσοντας στις αρχές του έτους, μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας» τον διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου. Σε ό,τι αφορά την πρόοδο του έργου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε τον πολύτιμο ρόλο τού Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα.

«Αντάξιο κτιρίου στο Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Ρώμη»

«Είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, αντάξιο του καλύτερου κτιρίου σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή η Ρώμη. Το κτίριο αυτό -για πάρα πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο στον χρόνο και στη φθορά- προκαλούσε ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και συνδεδεμένο με την αίγλη της Μαρίας Κάλλας, η εικόνα του δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που έπρεπε να είναι. Σήμερα, προχωράμε στην αναζωογόνησή του, με στόχο να αποκτήσει τη δεύτερη λαμπρή του περίοδο», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ χωρίς το όνειρο και το πάθος της υψιφώνου Βάσως Παπαντωνίου, που ονειρεύτηκε μία Ακαδημία Λυρικής Τέχνης στο εμβληματικό κτίριο όπου έζησε η Κάλλας.

Οι κύριες εργασίες του έργου:Αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτιρίου και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του.Ενίσχυση, και όπου απαιτείται, ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, ο οποίος κρίνεται σε σαθρή και επικίνδυνη κατάσταση, λόγω βλαβών από το σεισμό και παλαιότερης πυρκαγιάς στους πρώτους ορόφους.Δημιουργία ενός κτιρίου, το οποίο να πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση.Πρόβλεψη για απρόσκοπτη χρήση όλων των χώρων από άτομα Μειωμένης Κινητικότητας, μέσω ειδικών μηχανισμών για άνοδο από την είσοδο στο υπερυψωμένο επίπεδο του ισογείου και στο ελαφρώς βυθισμένο υπόγειο και στη συνέχεια μέσω του ανελκυστήρα για τους υπόλοιπους ορόφους.Αντιμετώπιση όλων των απαιτήσεων της ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίαςΜέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των τεχνικών του φυσικού φωτισμού, του αερισμού και του δροσισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρία Κάλλας –, Πατησίων,maria kallas –, patision