Μαρινάκης – Ερντογάν: «Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη»

«Κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ», τονίζει σε ανάρτησή του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή (20/7) συγκινητική εκδήλωση στη Λευκωσία, για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή.  «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής

Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που ήταν παρών, ανήμερα της μαύρης επετείου.»

«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ», αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη».

Το σχόλιο Ερντογάν

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα, ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τον Έλληνα υπουργό στη θέση του. Παράλληλα, ζήτησε να αποφεύγονται κινήσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην Κύπρο, λέγοντας με νόημα: «η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Καλημέρα σε όλες και όλους. Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν την συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρινάκης – Ερντογάν, Ματαιοπονούν,marinakis – erntogan, mataioponoun