Μαρτσουλιόνις – Τελικός 1987: Ηχηρή απάντηση στη Σοβιετική Ένωση

Ντόρο προκάλεσαν οι δηλώσεις του παλιού αστέρα του μπάσκετ Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, που σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι έγιναν απόπειρες δωροδοκίας προς αυτόν και συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, πριν από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 με την Ελλάδα. “Μερικοί Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανείς δεν το δέχτηκε, αλλά μόνο η πρότασή τους δημιούργησε αμφιβολίες στην ομάδα μας. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν

μεταξύ μας, εξαιτίας της κακής μας επικοινωνίας. Αν ο προπονητής (σ.σ. αναφέρεται στον αείμνηστο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης) είχε οργανώσει ένα μίτινγκ και είχε ρωτήσει τη γνώμη μας για μια τέτοια προσφορά, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες, είμαι σίγουρος.

Αντί αυτού, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρτσουλιόνις σε συνέντευξη στο περιοδικό SkyHook.

Μετά την απάντηση του Παναγιώτη Φασούλα, ο βετεράνος άσος του ΝΒΑ μίλησε στο sport24.gr και τόνισε πως δεν θέλει να μειώσει την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος, όμως έκανε λόγο για “περίεργο κοουτσάρισμα του Γκομέλσκι”, του προπονητή της ΕΣΣΔ.

Κάποιοι “μετέφρασαν” διαφορετικά αυτά που είπα

“Αυτό που πρέπει να πούμε πριν από οτιδήποτε άλλο είναι πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, στον τελικό του EuroBasket 1987. Δεν θέλω να υποβαθμίσω επ’ουδενί όσα πετύχατε σε εκείνη τη διοργάνωση. Απλά κάποιοι “μετέφρασαν” διαφορετικά αυτά που είπα και γι’ αυτό πήρε τόσο μεγάλη έκταση το θέμα.

Από την άλλη, είναι πραγματικότητα πως όταν μιλούσαμε μεταξύ μας με τα άλλα παιδιά της Σοβιετικής Ένωσης, αρκετοί αντιλαμβανόμασταν -με τις ιστορίες που μοιραζόμασταν- πως υπήρξαν κάποιες περίεργες προσεγγίσεις προς εμάς, από κάποιους Έλληνες. Είναι ένα ζήτημα που έχουμε συζητήσει κάποιες φορές εσωτερικά, τα παιδιά που ήμασταν τότε στην ομάδα. Αλλά μέχρις εκεί.

Στην ερώτηση αν αναφέρεται σε προσεγγίσεις από ανθρώπους της ΕΟΚ, απάντησε: “Μιλάω για κάποιους ανθρώπους με τους οποίους είχαμε επαφή την περίοδο που ήμασταν στην Ελλάδα για το EuroBasket, με τους οποίους συναναστρεφόμασταν. Ήταν άσχετοι με την Ομοσπονδία, δεν είχαν κάποια θέση ή αξίωμα”.

Όσον αφορά το κοουτσάρισμα του Γκομέλσκι, ο Μαρτσουλιόνις απάντησε,

“Αν ξαναδείς το παιχνίδι, κι έχοντας γνώση φυσικά του ποιος ήταν ποιος και τι ρόλο είχε στην ομάδα, μπορεί να αντιληφθείς κάποια πράγματα από δύο μόνο παραδείγματα. Ο Σάσα Βολκόφ, που είχε 14 πόντους στο πρώτο μέρος, δεν σηκώθηκε από τον πάγκο στο δεύτερο, ενώ ο Χέινο Έντεν δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο στον τελικό. Δεν θέλω να υπονοήσω κάτι, απλά ξέροντας τις δυνατότητες που είχαμε ως ομάδα, μπορώ να σου πω ότι δεν ήταν φυσιολογικό, για παράδειγμα, να μένει στον πάγκο σε όλο το δεύτερο μέρος ο Σάσα Βολκόφ, μιλάμε για παιχταρά”.

Έντεν: “Τι δουλειά είχαν οι Γκομέλσκι – Πολίτης στην ταράτσα;”

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις ενός ακόμα μέλους εκείνης της υπερομάδας, που κατάφερε να νικήσει η Εθνική μας στον τελικό του ΣΕΦ. Ο Χέινο Έντεν υποστήριξε σε εσθονική ιστοσελίδα ότι δέχθηκε κι αυτός προσεγγίσεις για δωροδοκία, ενώ αναφέρθηκε και σε μια συνάντηση των προπονητών των δύο ομάδων, αρκετές μέρες πριν τον τελικό του Ευρωμπάσκετ.

“Είχαμε μία μέρα κενό ανάμεσα στους αγώνες. Πάντα στα ρεπό πηγαίναμε στην πόλη. Πριν από τον τελικό, επισκέφθηκα μαζί με τον Σεργκέι Ταρακάνοφ ένα κατάστημα με σουβενίρ στην Αθήνα. Δύο μεσήλικες μας πλησίασαν ευγενικά, ο ένας μας μίλησε και ο άλλος έμεινε πιο μακριά. Μου είπαν να χάσουμε τον τελικό, δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό που πρόσφεραν, ίσως πέντε χιλιάδες, ίσως δέκα χιλιάδες δολάρια, τέλος πάντων επρόκειτο για ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τους είπαμε πως βρισκόμασταν εκεί για να κατακτήσουμε το τουρνουά και τους χαιρετήσαμε” ήταν τα λόγια του στην ιστοσελίδα sport.postimees.ee.

“Ο Γκαράστας είπε επίσης ότι στη συνάντηση πριν από τον τελικό, η πόρτα της αίθουσας χτύπησε. Κάλεσαν τον Γκομέλσκι, που δεν γύρισε ποτέ. Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό το περιστατικό. Παρ’ όλα αυτά, γνώριζα ότι στην ταράτσα του ξενοδοχείου που μέναμε υπήρχε μια πισίνα. Δεν πηγαίναμε εκεί, μια μέρα όμως μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Ανέβηκα, η πισίνα ήταν άδεια και μόνο δύο άνθρωποι βρίσκονταν εκεί. Ο Γκομέλσκι και ο προπονητής της Ελλάδας, ο Κώστας Πολίτης. Ένιωσα άβολα και έφυγα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα, όχι την παραμονή του τελικού. Γιατί όμως να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να τα πουν στο λόμπι του ξενοδοχείου; Ο Γκαράστας ήταν σίγουρος πως ο τελικός θα δινόταν, ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανό το σενάριο να είχε ήδη γραφτεί. Πολλές καταστάσεις δημιούργησαν αμφιβολίες” πρόσθεσε ο Έντεν.

Γκάλης, Γιαννάκης, Χριστοδούλου: “Ήμαρτον, χαζομάρες, καραγκιοζιλίκια”

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα και αναπάντητα από τους θρύλους του ελληνικού μπάσκετ, που εκείνες τις μέρες έγραψαν χρυσή σελίδα για τον ελληνικό αθλητισμό. “Τι να πω; Πες μου εσύ τι να πω; Πρέπει να απαντήσω σε τέτοιες χαζομάρες; Τώρα τα θυμήθηκαν όλα αυτά;”, είπε ο Νίκος Γκάλης στο sport24.gr και τον Βασίλη Σκουντή και συνέχισε: “Εάν κάποιος πλησίαζε τον Μαρτσουλιόνις ή κάποιον άλλον, έπρεπε να το πει τότε και όχι να περιμένει 34 χρόνια για να κάνει τάχα την αποκάλυψη του αιώνα. Αυτά είναι ντροπής πράγματα και λυπάμαι πραγματικά για τον Μαρτσουλιόνις και όποιον άλλον βγαίνει και λέει τέτοιες χαζομάρες. Ας μας πουν λοιπόν τι έγινε και στον ημιτελικό του 1989 στο Ζάγκρεμπ… Μήπως τους δωροδοκήσαμε και τότε και είχαμε συμφωνήσει κιόλας να βάλει το τρίποντο ο Φάνης και να κάνει βήματα ο Βέτρα;”.

“Δεν κατάλαβα πού τους πλησίασαν για να τους δωροδοκήσουν; Στο μαγαζί με τα σουβενίρ στην Πλάκα ή στο “Ακρωτήρι”, την ντισκοτέκ όπου ξημεροβραδιαζόταν ο Μαρτσουλιόνις; Αμ ο άλλος που είπε για το ραντεβού του Πολίτη με τον Γκομέλσκι στην ταράτσα; Έλεος”!, ήταν η αντίδραση του Παναγιώτη Γιαννάκη που θεώρησε ανάξια σοβαρής απάντησης τα όσα λένε σήμερα τα τότε μέλη της εθνικής της ΕΣΣΔ.

Τις δηλώσεις αυτές σχολίασε και ο Φάνης Χριστοδούλου: “Έλα μωρέ με τα καραγκιοζιλίκια! Τους πονάνε οι ήττες και δεν έχουν επουλωθεί ακόμη τα τραύματα τους. Στην πραγματικότητα τους νικήσαμε τρεις φορές, αλλά δεν μπορούν ακόμη να το χωνέψουν αυτό. Εάν τους… πιάσαμε και τις δυο φορές τότε μπράβο μας, είμαστε πολύ μάγκες…”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρτσουλιόνις – Τελικός 1987, Ηχηρή, Σοβιετική Ένωση,martsoulionis – telikos 1987, ichiri, sovietiki enosi