Μαρτυρία: Πώς έζησα τη φρίκη του πολέμου στη Συρία

Από τον Στράτο Ιωακείμ

Τη φρίκη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία έζησαν από πρώτο χέρι ο Μουχαμάτ και η Ρουκάν, που εδώ και λίγες μέρες εγκατέλειψαν τη χώρα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για την οικογένειά τους. Έχοντας ένα μικρό κοριτσάκι και με το σπίτι τους στο Χαλέπι να έχει βομβαρδιστεί, πήραν το δρόμο της ξενιτιάς. Ο Μουχαμάτ, που είναι μηχανικός αυτοκινήτων, αρνήθηκε την επιστράτευσή του και είδε το συνεργείο του (στο Μπουστάν Μπάσα) να επιτάσσεται από τον Συριακό Στρατό και να χρησιμοποιείται ως οχυρό ενάντια στους αντάρτες.

Οι δύο νέοι γονείς, κουρδικής

καταγωγής, έφθασαν στην Ελλάδα όχι για να μείνουν -όπως δηλώνουν στην «Αττική free press»- αλλά χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό για να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλη ευρωπαϊκή  χώρα, εφ’ όσον δεν τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην πατρίδα τους. Η Ελλάδα αποτελεί σταθμό για χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, με τη μεγάλη πλειονότητά τους να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και να επιθυμούν να φύγουν άμεσα.

Δυστυχώς, το δουλεμπόριο των ανθρώπινων ψυχών δε σταματά μπροστά σε καμία Frontex και σε κανένα φράχτη. Φθάνοντας με τα πόδια στην Τουρκία, πέρασαν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, αναγκαζόμενοι να πληρώσουν 2.000 ευρώ το άτομο στον αγνώστου εθνικότητας διακινητή, που εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη τους να προστατέψουν την οικογένειά τους από τα διασταυρούμενα πυρά στη Συρία.  

Στα ύψη οι τιμές, δύσκολη η διαβίωση 

«Δεν υπάρχει γάλα να δώσουμε στο παιδί μας, δε βρίσκουμε γιατρό και τα τρόφιμα στο Aλέπι έχουν ακριβύνει τόσο που δεν μπορούμε να ζήσουμε», μας δήλωσαν ο Μουχαμάτ και η Ρουκάν μεταφέροντάς μας το κλίμα που επικρατεί στη Συρία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) εξέφρασε πρόσφατα τη λύπη του για την άνοδο των τιμών των τροφίμων στη Συρία. Οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη της εξέγερσης, η οποία ανάγκασε 343.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες και περίπου 20.000 στην Ευρώπη.

«Παρατηρούμε ότι σε ορισμένες περιοχές στις οποίες αυξάνεται η βία, συνεχίζουν να αυξάνονται και οι τιμές των τροφίμων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΡΑΜ, Ελίζαμπεθ Μπιρς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Σύμφωνα με το ΡΑΜ, «οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί στις περιοχές που διεξάγονται συγκρούσεις» και σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές αυτές παρουσιάζουν αύξηση κατά επιπλέον 20%. Περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι στη Συρία έχουν λάβει βοήθεια από το ΡΑΜ μέσω της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου από τις 9 Σεπτεμβρίου. «Δεν έχουμε ολοκληρώσει τις διανομές τροφίμων εξαιτίας των δυσκολιών πρόσβασης που συνδέονται με τη βία, κυρίως στο Χαλέπι, σε ορισμένες περιοχές της παλιάς πόλης της Χομς, στη Ντέιρ Εζόρ, τη Ντεράα και σε ορισμένες περιοχές της Δαμασκού», υπογράμμισε η Μπιρς. 

Νεκρή πόλη το Χαλέπι

Στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ήρθε να προστεθεί και το «κυνηγητό» που δέχθηκε ο Μουχαμάτ από τον συριακό στρατό, προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό του. Αλλά και από την πλευρά του «Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού»

Keywords
Τυχαία Θέματα