Με έξι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις πάει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης

Με έξι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις στο φάκελό του θα πάει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας. Άλλωστε το κριτήριο για τη χώρα μας είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη υποβάλλει η κυβέρνηση μετά το προηγούμενο Eurogroup στο οποίο συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης.

Μάλιστα

χθες υπήρξε συνεδρίαση στο υπουργείου Οικονομικών του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Χθες αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Στον Ενικό» στην τηλεόραση του Star, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο».

Όσον αφορά το χρέος τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, που είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ως κέρδος από τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως «ζημία» ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση».

Διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών μέσα στις επόμενες ημέρες και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης τής δανειακής σύμβασης και να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους. Είπε ότι «κόκκινες γραμμές» είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα και να επιλυθεί ένα σύστημα εξισώσεων με τρεις αγνώστους: πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το ποια θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις.

Αναφερόμενος στα φορολογικά θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%», ενώ δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα