Με «κόκκινες γραμμές» η τρόικα στην Αθήνα

Αποφασισμένο να πιέσει έντονα την ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έχει έρθει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν ή που προχωρούν με αργούς ρυθμούς, σε μία προσπάθεια να δώσουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα είναι καθόλου επιεικείς αυτή τη φορά, σε τυχόν καθυστερήσεις ή αναβολές.

Από την άλλη, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία την άφιξη

της τρόικας, καθώς θεωρούν πως έχουν δρομολογήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, αλλά και γιατί γνωρίζουν πως η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της. Παράλληλα, ελπίζουν πως η επίσκεψη τής τρόικας θα είναι ολιγοήμερη.

Το βέβαιο είναι πως οι πιέσεις της τρόικας θα εστιαστούν στα θέματα της φορολογικής μεταρρύθμισης, της είσπραξης εσόδων, των απολύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα τα θέματα που θα εστιάσει η τρόικα και στα οποία θα θέσει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» είναι τα εξής:

Απολύσεις

Την ανάγκη απολύσεων στο δημόσιο τομέα θα τονίσει επισταμένως η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Ως γνωστόν, η μνημονιακή δέσμευση είναι για διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλων φέτος, με την προοπτική απόλυσης το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», τα οργανογράμματα της τρόικας κάνουν λόγο για περίπου 60.000 υπαλλήλους υπουργείων και όχι στο σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προκύπτει, λοιπόν, μία ασυμφωνία, για την οποία η τρόικα αναμένεται να πιέσει έντονα, θέτοντας τους δικούς της όρους – με την απειλή βεβαίως, της καθυστέρησης εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Αποκρατικοποιήσεις

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων κινδυνεύουν να θέσουν «εκτός» τον στόχο για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2013, που έχει τεθεί. Ήδη, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει πως τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα είναι μειωμένα σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα και θα ανέλθουν περίπου στο μισό (δηλαδή περίπου 1,1-1,2 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος). Η τρόικα έρχεται για να πιέσει για να επανέλθει το πρόγραμμα ως έχει ή – στη χειρότερη περίπτωση – να ζητήσει ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Φορολογικά

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο απασχολεί έντονα την τρόικα, η οποία επιζητεί να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό και να προσελκύει τους επενδυτές. Ταυτόχρονα, επιθυμεί τη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών, θεωρώντας πως χάνονται σημαντικά έσοδα για την Ελλάδα, σε μία κρίσιμη για αυτήν περίοδο. Εξάλλου, θα πιέσει για ευρεία αλλαγή των δομών του φορολογικού συστήματος, με σχέδια όπως την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τις κατά τόπου εφορίες.

Ισοδύναμα μέτρα

Η πρόθεση της κυβέρνησης για παροχές ή ελαφρύνσεις (όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή) δεν καθιστά αρνητική την τρόικα, αρκεί – όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί της – να υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα που να αποφέρουν τα απαραίτητα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα δείχνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει σε τίποτα αυτή τη φορά, εάν δεν έχει απτές ενδείξεις πως τα πράγματα κυλούν μέσα στο συμφωνηθέν σχέδιο του δημοσιονομικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα