Με τη βούλα της Eurostat στην προεκλογική εκστρατεία

Της Στεφανίας Μουρελάτου (mourelatou@attikipress.gr)

Την ημέρα που συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο και την έναρξη της οικονομικής δίνης, η Eurostat πιστοποίησε το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγοντας τον δρόμο για την απομείωση του χρέους, στρώνοντας με άλλα λόγια χαλί για τον επόμενο στόχο της Κυβέρνησης μετά και την επιτυχή επανατοποθέτηση της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Η επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος

εμπλουτίζει την μεγάλη πολιτική εικόνα για την Κυβέρνηση , που εκτιμά ότι πολλαπλασιάζονται τα θετικά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και άρα πλησιάζει η αρχή του τέλους των Μνημονίων, κάτι που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της γραμμής.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε την επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ως πιστοποίηση της μεγάλης στροφής, που πετυχαίνει η Ελληνική Οικονομία χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. «Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς δίνοντας το στίγμα και της ρητορικής του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών, μιας ρητορικής που σαφώς θα εστιάζει στο δίλημμα «βήμα εμπρός ή ξανά περιπέτειες;».

Το Μαξίμου υπογράμμισε ότι η Eurostat δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και αποδέχτηκε το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 ή 1,5 δισ. ευρώ κατά την συμφωνημένη μεθοδολογία με την Τρόικα σε πείσμα της εκτίμησης των δανειστών για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. «Πήραμε και με την βούλα της Eurostat τον έπαινο ότι κινούμαστε πολύ μπροστά από τους στόχους μας», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη. Στα θετικά μετρά η ελληνική κυβέρνηση και το γεγονός ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης υπολογίστηκε από τη Eurostat στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013, δηλαδή στο 2,1% του ΑΕΠ, κάτω από το μέσο όρο όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εθνικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή

Στο Μαξίμου έχουν βάλει πλώρη για την διαμόρφωση του λεγόμενου Εθνικού Σχεδίου, που θα είναι ο οδικός χάρτης για την μετά-Μνημόνιο εποχή. Ήδη το οικονομικό επιτελείο είναι σε διαρκή διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, ώστε να καταλήξουν στο εθνικό αυτό σχέδιο δράσης, το οποίο εν πολλοίς θα κωδικοποιεί τις σχετικές μελέτες του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα δίνει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, στην τόνωση της ρευστότητας και προσοδοφόρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, στον επανασχεδιασμό και επαναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί να είναι έτοιμος ο εν λόγω οδικός χάρτης τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πριν τις ευρωεκλογές, ώστε να προστεθεί στη φαρέτρα του Πρωθυπουργού.

Αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το επιτελείο του Μαξίμου έχει ήδη χαράξει τις βασικές γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία του Αντώνη Σαμαρά, καθώς δεν παραγνωρίζουν ότι η ευρωκάλπη θα γίνει υποδοχέας ψήφου διαμαρτυρίας, αλλά ενδεχομένως και να μην «σηκώσει» ψηφοφόρους από τον καναπέ τους.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάζει στις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά την προεκλογική περίοδο τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η διανομή του σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, το επιτυχημένο τεστ επιστροφής στις αγορές αλλά και η έναρξη ουσιαστικά της διαβούλευσης με τους εταίρους για την μείωση του χρέους. Θα αναδεικνύει την έλλειψη ξεκάθαρης γραμμής πλεύσης από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα μπρος-πίσω των στελεχών του γύρω από το ευρώ, αλλά και τις παλινωδίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα