Μέχρι και 100 χρόνια πίσω θα διατηρεί στοιχεία η εφορία για τα περιουσιακά μας στοιχεία και τα εισοδήματα

Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα της εφορίας να ελέγξει έναν φορολογούμενο φθάνει έως την 5ετία και υπό προϋποθέσεις την 10ετία ή την 15ετία, το νέο σύστημα Taxis θα της επιτρέπει να ελέγχει μέχρι και 100 χρόνια πίσω. Πιο αναλυτικά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει πρόσβαση σε στοιχεία έως και έναν αιώνα παλαιότερα ώστε να βλέπει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, στοιχεία ακίνητης περιουσίας, εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, κατοχή μετοχών και άλλων αξιόγραφων και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε

να της φανεί χρήσιμο και σχετίζεται με τον φορολογούμενο. Για παράδειγμα, θα μπορεί να ανατρέχει σε στοιχεία ώστε να διαπιστώσει με ποιον τρόπο αποκτήθηκε ένα ακίνητο, πότε και σε ποιους μεταβιβάστηκε, με τι ποσό, ποια είναι η πραγματική του αξία, πόσοι το κατέχουν και με τι ποσοστό, κ.λπ.

Παράλληλα, το νέο σύστημα Taxis θα συνδέεται απευθείας, μεταξύ άλλων, με όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με το Κτηματολόγιο, με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με την Ελληνική Αστυνομία, με τις δικαστικές αρχές, με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), με τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά και με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός

Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα της εφορίας να ελέγξει έναν φορολογούμενο φθάνει έως την 5ετία και υπό προϋποθέσεις την 10ετία ή την 15ετία, θέλει να ξέρει πώς κινήθηκε διαχρονικά μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα τα ακίνητα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής του νέου Taxis και η ημερομηνία λήξης της υποβολής προσφορών είναι αύριο Πέμπτη, 27 Ιουνίου. Όσες προσφορές υποβληθούν θα ανοιχτούν την μεθεπόμενη Πέμπτη 4 Ιουλίου. Ο δε προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 131,55 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο μειοδότης οφείλει «να παρέχει τις τεχνολογικές προϋποθέσεις για μακρά διατήρηση (άνω των 100 ετών) των δεδομένων του φορολογικού μητρώου με αρχειοθέτηση των παλαιότερων στοιχείων, με δυνατότητα αναζήτησης και ανάσυρσης.

Παράλληλα τηρείται η ιστορικότητα των δεδομένων και των μεταβολών: τήρηση αρχείου – αρχείων με τις μεταβολές των στοιχείων (εγγραφές, μεταβολές, διαγραφές, κ.ά.), ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση της εικόνας του φορολογούμενου που αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από την εγγραφή του στο φορολογικό μητρώο.

Keywords
Τυχαία Θέματα