Μέρκελ – Τσίπρας 2015: Τι θυμάται από τη διαπραγμάτευση των 18 ωρών

Έντονο άρωμα Ελλάδας έχει η βιογραφία της Άγκελα Μέρκελ, καθώς ως καγκελάριος της Γερμανίας έχει συνδεθεί με τη χώρα μας και τις πολιτικές λιτότητας. Σε αποσπάσματα που έφεραν στη δημοσιότητα τα Νέα, υπάρχει αναφορά και για τη διαπραγμάτευση των 18 ωρών με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη το 2015. «Ο υπουργός

Οικονομικών του Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης διηγήθηκε πώς το αφεντικό του νικήθηκε από τη Μέρκελ μέσω της «ψυχολογικής χειραγώγησης και της μεγάλης επιμονής: «Η Μέρκελ είχε προτείνει να βρεθούν μετά το επίσημο γεύμα οι δυο τους, ώστε να συζητήσουν το κείμενο του μνημονίου όπως το είχα διαμορφώσει με τις δικές μας προσθήκες και διαφωνίες. Εκείνο το βράδυ το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών τράβηξε πολύ.

Ο Αλέξης όπως μου είπε πίστεψε ότι το τετ-ατ-τετ με τη Μέρκελ θα αναβαλλόταν. Κι όμως η Μέρκελ παρά την εμφανή κούρασή της, τον πήρε σε ένα δωμάτιο συσκέψεων και πέρασε μαζί του ατελείωτες ώρες συζητώντας κάθε πρόταση, κάθε λέξη στο χρωματιστό 27 σελίδων κείμενο που είχα προετοιμάσει. Όταν τελείωσαν η Μέρκελ τον συνεχάρη για το κείμενο εκείνο. Τα συγχαρητήριά της, η εργασιομανία της και η λεπτομερής γνώση του ελληνικού μνημονίου από μέρους της εντυπωσίασαν τον Αλέξη.

Η ολονύχτια συνάντηση των δύο ηγετών δεν κατέληξε στη χαλάρωση του γερμανικού φρένου, όπως ήλπιζε ο Τσίπρας, αλλά στη συμφωνία του με τους όρους της Μέρκελ. Το πρωί της 13ης Ιουλίου 2015 η Μέρκελ ανακοίνωνε ότι το Grexit είχε αποφευχθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όταν αντίκρυσε τη σβάστικα στην πλατεία Συντάγματος

Μεγάλη ταραχή φαίνεται πώς προκάλεσαν στην Άνγκελα Μέρκελ οι αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα για το πρόσωπό της κατά την παρουσία της στη χώρα μας το 2012. «Όταν τελικά ταξίδεψε στην Αθήνα… βίωσε κάτι καινούριο στην πολιτική της καριέρα: τη λαϊκή οργή. Οι Έλληνες ήταν παραταγμένοι στους δρόμους καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή της, φωνάζοντας και κουνώντας πανό: «Μέρκελ δεν σε θέλουμε». Μια ομάδα έκαψε τη σημαία με τη σβάστικα ενώ ένα άλλο όχημα, γεμάτο με ανθρώπους που φορούσαν ναζιστικές στολές, έπεσε πάνω σε αστυνομική κορδέλα. Η Μέρκελ είχε ταραχτεί. Στη Γερμανία η επίδειξη της σβάστικας ήταν ποινικό αδίκημα», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα