Μετάδοση κορωνοϊού: Επιστήμονες εξηγούν αν «κολλάμε» από κάποιον που κάνει τζόκινγκ

Μετάδοση κορωνοϊού: Κάποιοι επιστήμονες από τεχνολογικά ιδρύματα του Βελγίου και της Ολλανδίας προσομοίωσαν την κίνηση δρομέων για να δουν προς τα πού φεύγουν τα σταγονίδια. Η ανάλυση βασίστηκε σε ένα υπολογιστικό μοντέλο για τα σταγονίδια που φεύγουν από το στόμα και τη μύτη κάποιου και όχι σε ένα ζωντανό πείραμα με ιούς, για αυτό και δεν έχει δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό. Τα συμπεράσματα ωστόσο είναι ενδιαφέροντα. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι τα εξής:

α) Προτιμότερο είναι να μένετε στη «λωρίδα» σας και να μην βρίσκεστε πίσω από κάποιον. Αν ακολουθείτε κάποιον

που εκπνέει τον ιό, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον αναπνεύσετε. Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι διαδίδουν τον ιό πριν αναπτύξουν συμπτώματα!
β) Αν ακολουθείτε κάποιον, φροντίστε να είστε τουλάχιστον δέκα μέτρα πίσω αν είστε δρομέας και τουλάχιστον είκοσι αν είστε ποδηλάτης.
γ) Η χρήση μάσκας μίας χρήσης σε αυτές τις περιπτώσεις, που θα καλύπτει μύτη και στόμα, μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Μετάδοση κορωνοϊού: Τι ισχύει για τα σταγονίδια

Τα σταγονίδια του φτερνίσματος ή του βήχα μπορούν να “ταξιδέψουν” έως και οχτώ μέτρα. Αυτό αποδεικνύεται από ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο καταγράφεται η πορεία των σταγονιδίων. Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες βιντεοσκόπησαν το φτέρνισμα ενός υγιούς ατόμου. Παρατήρησαν μάλιστα ότι τα ιογενή σταγονίδια μπορούν σε υγρές και ζεστές ατμοσφαιρικές συνθήκες να κινηθούν με ταχύτητα 10 έως 30 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Έτσι δημιουργείται ένα μολυσματικό και “τυρβώδες” νέφος αερίων, το οποίο μπορεί να φτάσει από 7 έως 8 μέτρα μακριά. Έτσι, μια υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο νέφος αερίου, επιτρέπει στα σταγονίδια να μην εξατμίζονται. Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία λοιπόν, τα δύο μέτρα ως όριο απόστασης που συνιστούν οι ειδικοί, φαίνονται να είναι λίγα για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Δείτε ακόμαΠώς να απολυμάνετε σωστά τα γυαλιά σας μέσα σε 3 πανεύκολα βήματα5 σημάδια που «μαρτυρούν» ότι χρειαζόμαστε περισσότερη βιταμίνη DΈνας ασφαλής τρόπος για να διώξεις την σκόνη από το πληκτρολόγιό σουΈρευνα για την κατάθλιψη: Πώς ευθύνεται το «κακό» φαγητό
Keywords
Τυχαία Θέματα