«Μεταγραφές» με γαλάζιο και πράσινο φόντο

Αναμφισβήτητα η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου του 2012 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και αρκετές διαφορές σε σύγκριση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Ωστόσο, ανέκαθεν όλα τα πολιτικά κόμματα προσπαθούσαν να ενισχύσουν την ομάδα τους με νέες προσωπικότητες, που είτε έμπαιναν για πρώτη φορά στον πολιτικό «στίβο», είτε «μεταπηδούσαν» από κάποια άλλη παράταξη. Με αφορμή την προσχώρηση της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ

Άριας Αγάτσα στη Ν.Δ., η «Αττική» συγκέντρωσε ορισμένες από τις πολιτικές μεταγραφές, που συζητήθηκαν και συνεχίζουν να αποτελούν θέμα συζήτησης για όσους μελετούν την πολιτική ιστορία της χώρας.

Από τη Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρώτος που έκανε τη διαδρομή Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γιάννης Μπούτος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών το 2004. Ο Γιάννης Μπούτος κατά τη δεκαετία του ”60 εκλεγόταν βουλευτής Μεσσηνίας με την ΕΡΕ και στη συνέχεια μετά τη μεταπολίτευση με τη Ν.Δ., αλλά από το 1989 συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Μπούτος πέρασε από πολλές υπουργικές θέσεις κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από την ΕΡΕ και αργότερα από τη Ν.Δ. Όμως, τον Ιούλιο του 1985, ενώ είχε εκλεγεί στις ευρωεκλογές του 1984 με τη Ν.Δ., κατέθεσε δήλωση ανεξαρτησίας στο Ευρωκοινοβούλιο και στις 5 Οκτωβρίου 1989 κάνει το… «απονενοημένο» και ανακοινώνει επίσημα τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ μέχρι να τοποθετηθεί στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το 1993.

Το ίδιο… δρομολόγιο με τον Γιάννη Μπούτο έκανε και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος μετά την πτώση της Χούντας πολιτεύτηκε με την Νέα Δημοκρατία, με την οποία εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής από το 1974 μέχρι το 1996. Διετέλεσε υφυπουργός και υπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων της Ν.Δ., θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα σε σχολείο που βρισκόταν υπό κατάληψη στην Πάτρα. Το 1998 διεγράφη από τη Ν.Δ. και το 2000 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο επανεξελέγη βουλευτής Ηλείας και κατέλαβε τη θέση του υφυπουργού Υγείας, για να αποχωρήσει το 2004 μετά τις εκλογές.

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος αποτέλεσε για 20 χρόνια στέλεχος της Ν.Δ., έχοντας περάσει μάλιστα από πολλές υπουργικές θέσεις. Ωστόσο, το 1994 αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία, λόγω πολιτικών διαφωνιών με τον τότε αρχηγό Μιλτιάδη Έβερτ και παρέμεινε πολιτικά «ανενεργός» για περίπου 10 χρόνια, έως ότου δέχθηκε την πρόταση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος ως ανεξάρτητος σε εκλόγιμη θέση. Πράγματι, ο κ. Ανδριανόπουλος εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, αλλά λίγο αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε, καθώς υπήρχαν «αγεφύρωτες» ιδεολογικές διαφορές με το κόμμα.

Η αντίστροφη διαδρομή

Στον αντίποδα ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του «καριέρα» το 1974 από την ΕΚ-ΝΔ (Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις) για να πάει το 1977 στην ΕΔΗΚ, να προσχωρήσει εν συνεχεία στο ΠΑΣΟΚ, στις κυβερνήσεις του οποίου πέρασ

Keywords
Τυχαία Θέματα