Μέταλλα- «προφήτες»

Ο χρυσός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών τα τελευταία χρόνια. Οι επενδυτές παρακολουθούν την εξέλιξη της τιμής του με κομμένη την ανάσα προκειμένου να εκτιμήσουν –εκτός των άλλων-και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αφού θεωρούν ότι το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι ένας ασφαλής δείκτης για τις προσδοκίες όσο αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Μήπως όμως πολύ πιο ασφαλή συμπεράσματα μπορεί να προκύψουν από την εξέλιξη της αγοράς των αγορών μετάλλων;

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η διακύμανση της αγοράς των βασικών μετάλλων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος

να μετρηθεί η οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Και αυτό γιατί τα βασικά μέταλλα αντανακλούν την πραγματική οικονομία και τις οι πραγματικές εισροές που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, και στην παραγωγή, καθώς οι εταιρείες δεν μπορούν να παράξουν τα προϊόντα τους ή να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους αν δεν στηρίζονται σε αυτούς τους φυσικούς πόρους. Χαλκός, ψευδάργυρος, αλουμίνιο, χάλυβας, κασσίτερος και μόλυβδος είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή κοινά μέταλλα. Αυτά έχουν ποικίλες εφαρμογές σχεδόν σε κάθε κλάδο. Ο χάλυβας χρησιμοποιείται για την κατασκευή κατοικιών, εργοστασίων, και για την κατασκευή εξοπλισμού . Ο χαλκός χρησιμοποιείται για σχεδόν στα πάντα: καλώδια, σωλήνες, κατασκευαστικά έργα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών, στις κυψέλες καυσίμου, στη χύτευση και ορείχαλκο. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται στη στην κατασκευή των αεροπλάνων, αλλά και σε δοχεία, σκεύη, και σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας.. Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται στα κατασκευαστικά έργα και τις μπαταρίες. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χρήσεις για αυτά τα γνωστά μέταλλα αλλά υπάρχουν χιλιάδες άλλες

Οι τιμές τους σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τη ζήτηση των καταναλωτών για τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες. Πάρτε την τιμή του χάλυβα που η κατακόρυφη πτώση της από το 2004 έως το 2009, μπορεί τώρα να ερμηνευθεί ως ένα πρώιμο σημάδι των οικονομικών προβλημάτων που ήλθαν. Το σίγουρο είναι ότι οι αυξομειώσεις της ζήτησης και των τιμών μπορεί να κρύβουν και άλλα «μυστικά». Για παράδειγμα η Κίνα προχώρησε σε αγορές μετάλλων το 2009 και το 2010 ,όταν οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα , προκειμένου να έχει αποθέματα πρώτων υλών για να καλύψει τη ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων που θα έρχονταν με την ανάκαμψη.

Φυσικά τις τιμές των μετάλλων μπορεί να τις επηρεάσουν και άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα οι ισοτιμίες ή τα κερδοσκοπικά παιγνίδια στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων Το σίγουρο είναι ότι χρησιμοποιούνται από πολλούς επαγγελματίες εμπόρους ως δείκτης για το οικονομικό κλίμα. Πρόσφατα ένας σημαντικός διεθνής επενδυτής που έβγαλε δις. δολάρια από την κρίση που παρακολουθούσε συστηματικά :χαλκό, χάλυβα και αλουμίνιο δήλωσε ότι πολλοί κοινά μέταλλα «μετακινήθηκαν προς τα κάτω, πολύ πριν από εμφανιστούν οι προάγγελοι δείκτες της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τα βασικά μέταλλα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανίχνευση των τάσεων της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά το μήνυμά τους για τους επενδυτές μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστεί.

The post Μέταλλα- «προφήτες» appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα