Μετάλλαξη Δέλτα – εμβολιασμένοι: Συχνότερα τη μεταδίδουν σπανιότερα μολύνονται

Νέα έρευνα διεξήχθη στη Βρετανία για τη “σύνδεση” της μετάλλαξης “Δέλτα” με τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Συγκεκριμένα πρόκειται για έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποδεικνύει ότι είναι ανέφικτος ο στόχος της ανοσίας της αγέλης, επειδή τα εμβόλια δεν μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση του κορωνοϊού. Και μολονότι οι πλήρως εμβολιασμένοι διατρέχουν σημαντικά λιγότερο κίνδυνο να μολυνθούν, όσοι εξ’ αυτών κολλήσουν, εμφανίζουν παρόμοια κορύφωση του «ιικού φορτιόυ» με τους ανεμβολίαστους. Αυτό σημαίνει ότι οι μολυσμένοι

«διασπείρουν» την ίδια ποσότητα ιικού φορτίου του κορωνοϊού όταν βήχουν ή φταρνίζονται ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή όχι.

Ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόγραμμα αναμνηστικής δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού το φθινόπωρο. Η έρευνα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι δύο δόσεις παραμένει σε αξιοσημείωτο βαθμό αποτελεσματικές στην αποτροπή της βαριάς νόσησης, της νοσηλείας σε νοσοκομείο και του θανάτου. Και μολονότι το ιικό φορτίο μπορεί να κορυφωθεί σε παρόμοια επίπεδα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, οι επιστήμονες λένε ότι πιθανώς οι πρώτοι ξεμπερδεύουν ταχύτερα με την Covid-19.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο

Η έρευνα, που βασίστηκε σε στοιχεία από 700.000 Βρετανούς, είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που αποτιμά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία κυριαρχεί στη Βρετανία τους τελευταίους μήνες. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσης κατά περίπου 82% για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και κατά 67% εκείνων που έκαναν εκείνο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει παρόμοια ευρήματα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) και των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα στοιχεία, που δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι έχουν παρόμοια επίπεδα ιικού φορτίου.

Όπως επεσήμανε η βασική συντάκτρια της έρευνας, καθηγήτρια Σάρα Γουόκερ: «Στη διάρκεια του κύματος με την παραλλαγή Άλφα του κορωνοίού όταν οι διπλά εμβολιασμένοι μολύνονταν, το ιικό τους φορτίο ήταν απίστευτα χαμηλό και σχεδόν ουδείς εμφάνιζε συμπτώματα. Όταν άρχισε να κυριαρχεί η παραλλαγή Δέλτα αυτά τα ιικά επίπεδα ανέβηκαν πολύ. Όσοι κάνουν και τους δύο δόσεις εξακολουθούν να έχουν μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν, αλλά αν συμβεί αυτό, θα έχουν παρόμοια επίπεδα ιού [όπως και οι ανεμβολίαστοι]. Αν και είναι σημαντικά τα ευρήματά μας, είναι πραγματικά ουσιώδες να θυμόμαστε ότι τα εμβόλια είναι υπερ-αποτελεσματικά στην αποτροπή νοσηλείας και θανάτου».

Οι ανεμβολίαστοι και η μετάλλαξη “Δέλτα”

Όσον αφορά στο στόχο της ανοσίας της αγέλης, υπογράμμισε: «Η ελπίδα ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούσαν να προστατευτούν με τον εμβολιασμό πολλών άλλων ανθρώπων, αλλά τα υψηλότερα επίπεδα του ιικού φορτίου που βλέπουμε σ’ αυτές τις μολύνσεις των εμβολιασμένων, σημαίνουν ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόση μετάδοση μπορεί να συμβεί από εμβολιασμένους που κόλλησαν τον κορονοίού, π.χ. μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου για συντομότερα διαστήματα. Αλλά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν υψηλό ιικό φορτίο υποδεικνύει ότι ανεμβολίαστοι ίσως να μην προστατεύονται από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού όπως ελπίζαμε. Κι αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τόσο στη Βρετανία όσο και ανά την υφήλιο»

Keywords
Τυχαία Θέματα