Μετάλλαξη Όμικρον – εμβόλιο: Καλά νέα για την τρίτη δόση

Η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που κοινοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος. Όπως επισημαίνει, με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η Δέλτα και η Όμικρον και καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί καθώς όπως αναφέρει: “Ο εμβολιασμός μας δίνει ένα προβάδισμα

έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε”.

Μάλιστα, παρουσιάζει γράφημα στο οποίο φαίνεται πως άσχετα με το ότι τα εμβόλια είχαν σχεδιαστεί να προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων, έναντι της ακίδας του αρχικού στελέχους, η απόκριση των αντισωμάτων μετά την ενίσχυση είναι θεμελιωδώς διαφορετική από πριν. “Δηλαδή, η τρίτη δόση δεν αυξάνει απλά το επίπεδο των υπαρχόντων αντισωμάτων. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, πως με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η δέλτα και η όμικρον”.

Η ανάρτηση του Η. ΜόσιαλουΣτην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει:Τι μας απασχολεί κυρίως με την έλευση της παραλλαγής όμικρον, ξέροντας πως είναι πιο μεταδοτική από την δέλτα;

Δύο πράγματα: εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει. Δεν έχουμε ακόμα επίσημες διαπιστώσεις από αναλυτικές μελέτες για την κλινική εικόνα στους ανεμβολίαστους για να τη συγκρίνουμε με την δέλτα.

Όμως υπάρχουν και διάφορες μελέτες που μελετούν, το πιο φλέγον για όλους μας θέμα: την προστασία μετά τον εμβολιασμό. Και θα αναφερθώ σε μια πρόσφατη εργασία (doi.org/10.1101/2021.12.14.21267755) που υποστηρίζει πως η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA δεν αυξάνει απλά την συστημική δυνατότητα απόκρισης. Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή όμικρον.

Και θα σταθώ στην ανάλυση των συλλεχθέντων δειγμάτων από εμβολιασμένους έναντι αυτών που έκαναν 3 δόσεις. Στο συνημμένο γράφημα, φαίνεται μια σύγκριση της δυνατότητας εξουδετέρωσης έναντι του αρχικού στελέχους στον άξονα Χ και του δέλτα (αριστερά) ή του όμικρον (δεξιά) στον άξονα Υ. Οι λευκές κουκκίδες αντιπροσωπεύουν τα αποτελέσματα από τα δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί από πρόσφατα εμβολιασμένους, ενώ τα μαύρα τετράγωνα αντιπροσωπεύουν τα δείγματα που αναλύθηκαν από αυτούς που έκαναν πρόσφατα την ενισχυτική τρίτη δόση.

Τι βλέπουμε εδώ;

Έχουμε μια μαύρη διακεκομμένη γραμμή ανάμεσα στις λευκές κουκκίδες που αναφέρεται στην εξουδετερωτική δυνατότητα έναντι στον ιό μετά τον αρχικό εμβολιασμό, και μια συμπαγή μαύρη γραμμή ανάμεσα στις μαύρες κουκκίδες, που αναφέρεται στην εξουδετερωτική δυνατότητα μετά την ενισχυτική δόση.

Βλέπουμε λοιπόν πως άσχετα με το ότι τα εμβόλια είχαν σχεδιαστεί να προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων, έναντι της ακίδας του αρχικού στελέχους, η απόκριση των αντισωμάτων μετά την ενίσχυση είναι θεμελιωδώς διαφορετική από πριν. Δηλαδή, η τρίτη δόση δεν αυξάνει απλά το επίπεδο των υπαρχόντων αντισωμάτων. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, πως με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η δέλτα και η όμικρον.

Και ας μείνουμε εδώ να πούμε άλλα 2 πράγματα.

1. Αυτή η παρατήρηση δεν αποδεικνύει κάποιο νέο βιολογικό, μη αναμενόμενο, μηχανισμό. Οι μηχανισμοί ανοσίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τις απειλές για τον οργανισμό. Ας πούμε απλά, για άλλη μια φορά πως για το αν είμαστε προστατευμένοι ή όχι, δεν έχει σημασία μόνο ο τίτλος αντισωμάτων και μια στατική μέτρηση, αλλά και οι μηχανισμοί ενεργοποίησης της κυτταρικής μνήμης.

2. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, και μένει βέβαια να αποδειχθούν με μετρήσεις σε νοσούντες και φορείς της όμικρον.

Και να κλείσω με μια κουβέντα για όσους διστάζουν. Ο εμβολιασμός μας δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα