Μετάλλαξη Όμικρον και παιδιά: Τέσσερις γιατροί του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα ευρήματα μελέτης

Αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων ανωτέρου αναπνευστικού σε παιδιά την περίοδο έξαρσης του Όμικρον στελέχους του ιού SARS-CoV-2, περιγράφηκαν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Pediatrics. Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος Δέλτα, κυρίως επειδή το στέλεχος Όμικρον πολλαπλασιάζεται δυσχερέστερα στο πνευμονικό παρέγχυμα σε σχέση με το ανώτερο αναπνευστικό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Ανάμεσα σε 18.849 παιδιά που νοσηλεύτηκαν με νόσο COVID-19 στις ΗΠΑ, το 2% είχε λοίμωξη μόνο ανώτερου αναπνευστικού. Από τα 384 παιδιά με τη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού, τα 81 είχαν σοβαρή νόσο (χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη, έλαβαν αγγειοσυσπαστικά, ή κατέληξαν).

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δημογραφικά δεδομένα, τη συννοσηρότητα και το κλινικό αποτέλεσμα σε παιδιά πριν το στέλεχος Όμικρον (Μάρτιος 2020-25 Δεκεμβρίου 2021) και κατά την περίοδο του όμικρον (26 Δεκεμβρίου 2021-17 Φεβρουάριου 2022). Κατά την περίοδο του Όμικρον περιγράφηκαν οι 178 από τις 384 περιπτώσεις με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν το Όμικρον) και τα παιδιά αυτή την περίοδο ήταν κατά μέσο όρο μικρότερα σε ηλικία, έλαβαν λιγότερο συχνά δεξαμεθαζόνη και εμφάνισαν λιγότερο συχνά σοβαρή νόσο.

Οι κίνδυνοι από τη νόσο στο ανώτερο αναπνευστικό

Τα παιδιά με νόσο στο ανώτερο αναπνευστικό κινδυνεύουν από καρδιακή ανακοπή λόγω της απότομης εγκατάστασης της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, ενώ μπορεί να χρειαστούν αντιμετώπιση και σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ακόμη και διασωλήνωση. Παρότι ο αριθμός των περιπτώσεων λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού σε παιδιά δεν είναι μεγάλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτή τη νέα νοσολογική οντότητα του COVID-19 και την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα