Μεταναστευτικό: Έτσι θα γίνει η κατανομή στην ηπειρωτική Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Το 2015, όταν οι μεταναστευτικές ροές άρχισαν να αποκτούν αθρόα μορφή, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό όλοι πίστευαν ότι κάποια στιγμή –έστω κι αν αυτή ήταν κάποια χρόνια μετά- θα σταματούσαν. Σήμερα είναι πλέον σαφές ότι όποιος το πιστεύει αυτό ή εθελοτυφλεί ή είναι αφελής. Το μεταναστευτικό είναι αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο όπλο στα χέρια του Ερντογάν. Αυξομειώνοντας τις ροές μπορεί να παίζει το παιχνίδι του, εκμεταλλευόμενος τις φοβίες της Ευρώπης και την αδύναμη πολιτική της ηγεσία, και να παίρνει

κάθε φορά αυτό που θέλει. Όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, που είναι και ο άμεσος αποδέκτης του μεταναστευτικού ρεύματος, έχει συγκεκριμένο σχέδιο, που μέχρι στιγμής του… βγαίνει.

Στριμώχνοντας όλο και περισσότερους μετανάστες στη χώρα δημιουργεί αναταραχή, κοινωνικές έριδες, πολιτική αδυναμία και εν τέλει αποδυνάμωση της ίδιας της χώρας. Στο τέλος αυτού του δρόμου βρίσκεται ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο, ενδεχομένως με θύματα, η απειλή ενός πολέμου και η επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της Λωζάνης, συμπεριλαμβανομένης της συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, υπό τη σεπτή καθοδήγηση βεβαίως Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, είδε μονοδιάστατα το πρόβλημα, μόνο από την πλευρά της ανθρωπιστικής κρίσης. Και εκεί δεν έπραξε και πολλά και αξιοσημείωτα. Φρόντισε να κληροδοτήσει και αυτό στη νέα κυβέρνηση, που καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση μείζονος εθνικής σημασίας σε οριακό σημείο.

Μεταναστευτικό: «Ζήτημα εθνικής σημασίας» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με την κατάσταση στα νησιά να χρήζει άμεσης αποσυμφόρησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι, μετά τις πρώτες μεταφορές στην ενδοχώρα, είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους. Προσπαθώντας δε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των τοπικών πληθυσμών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».

Μεταφορά σε περιοχές που έχουν δεχθεί μικρότερο βάρος

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μεταφερθούν αρκετές χιλιάδες μετανάστες στην ενδοχώρα. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να πάνε σε περιοχές που είχαν δεχθεί μικρότερο βάρος το προηγούμενο διάστημα. Τονίστηκε, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες περιοχές θα ενισχυθούν με υποδομές. Όπως εξήγησε, «πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης». Ο στόχος πάντως είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.

Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι τοπικές αντιδράσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ομάδες κατοίκων σε Γιαννιτσά, Σέρρες και Πέλλα προχώρησαν σε αντίστοιχα μπλόκα, ενώ διαμαρτυρίες υπάρχουν και από νησιά όπως η Κως, όπου κάτοικοι είχαν βγει ακόμα και με μπουλντόζες για να εμποδίσουν την αποβίβαση κάποιων δεκάδων ανθρώπων στο νησί. Στη Νάουσα της Ημαθίας το βράδυ της Δευτέρας οι κάτοικοι έστησαν μπλόκο με στόχο να εμποδίσουν την διέλευση τριών λεωφορείων με μετανάστες και πρόσφυγες. Οι κάτοικοι έμειναν στην είσοδο της πόλης για ώρες, κι αποχώρησαν μόνο όταν ενημερώθηκαν ότι τα οχήματα που μεταφέρουν πρόσφυγες δεν θα περάσουν από εκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα