Μετανάστες Λέσβος: Πορεία με επεισόδια και δακρυγόνα στην Μυτιλήνη

Μετανάστες Λέσβος: Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ομάδα μεταναστών , αναρχικών και μελών από ΜΚΟ έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στην Λέσβο. Όπως μεταδίδει το lesvospost, μία ομάδα έκανε συγκέντρωση στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας μάνας στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, καθώς διαμαρτύρονται για επιθέσεις που καταγγέλλουν πως δέχτηκαν, τρεις μετανάστες από τα ΜΑΤ στα πρωινά γεγονότα στην προκυμαία της

πόλης.

Η αστυνομία δεν πρόλαβε να σταματήσει την πορεία και έτσι άφησε τους συγκεντρωμένους να πραγματοποιήσουν πορεία από την παλιά αγορά προς την πλατεία Σαπφούς. Και πάλι σημειώθηκαν επεισόδια ωστόσο, καθώς υπήρξε ένταση μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών, όπως μεταδίδει το lesvospost. Ακολούθησαν μάχες, καθώς τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ έγινε αναφορά για κρότους που ακούγονταν γύρω από την προκυμαία Μυτιλήνης. Τα μέλη της πορείας έφυγαν μέσα στα στενά της Ερμού, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως αναφέρουν ότι ακόμη και οι καταστηματάρχες βγήκαν στους δρόμους και του κυνηγούσαν, καθώς κατήγγειλαν πως νωρίτερα, κατά την συγκέντρωση, τους απειλούσαν. Τα επεισόδια έληξαν γρήγορα και μετά τις 2 τα ξημερώματα ηρέμησε η κατάσταση, καθώς διαλύθηκε η συγκέντρωση.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, πρότεινε να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο κ. Μουτζούρης αιτιολόγησε την πρόταση του επικαλούμενος «τις ασφυκτικές καταστάσεις που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση των αιτούντων άσυλο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Και συγκεκριμένα η παραμονή 36.000 φιλοξενουμένων σε υποδομές για 7.000 ανθρώπους». Καθώς επίσης και το ότι «μόνο μέσα από τις διαδικασίες της έκτακτης ανάγκης μπορεί να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύτιμη βοήθεια». Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Λέσβος – Γυναίκα επιχειρεί να πάρει όπλο αστυνομικούΠέτσας: «Όχι τώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που είδαμε την κατάσταση αυτή να ξεφεύγει χθες, είχαμε την ανάλογη αντίδραση. Στείλαμε ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας για να ελέγξει την κατάσταση. Ανταποκρίθηκαμε στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη για να του εξηγήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Μίλησε με τον κ. Μηταράκη και με εμένα, επομένως έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή ότι όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, ανταποκρινόμαστε αμέσως. Θα παραμείνουν οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ταυτόχρονα διατάζουμε τον έλεγχο των υποκινητών αυτών των επεισοδίων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με το αίτημα του Περιφερειράρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή όχι, δεν εξετάζεται αυτό το ζήτημα. Θα επαναθεωρήσουμε τη θέση μας εάν υπάρξουν κάποια νεώτερα στοιχεία που να το επιβάλλουν αυτό. Αυτό που κάναμε είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας στην περιοχή και να ελεγχθεί η κατάσταση. Αλλά για να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση πρέπει να εφαρμοστεί όλο το σχέδιο όπως το έχουμε αναπτύξει. Μέσα στο οποίο σχέδιο, είναι η κατασκευή των κλειστών δομών, προκειμένου να κλείσουν οι άναρχες, ανοιχτές δομές, όπως αυτή που υπάρχει σήμερα στη Μόρια, για να μην βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα».

«Η πρώτη κλειστή δομή θα είναι στη Σάμο και θα είναι έτοιμη πριν τελειώσει ο Φεβρουάριος και θα ακολουθήσουν και οι επόμενες. Η καθυστέρηση η μικρή που έχει παρουσιαστεί από τότε που έχουμε εξαγγείλει την κατασκευή των κλειστών δομών, οφείλεται σε ένα θέμα χωροθέτησης, δηλαδή πού θα γίνουν αυτές οι κλειστές δομές σε κάθε ένα από τα νησιά. Εν προκειμένω στην περίπτωση της Μόριας είμαστε πιο κοντά στην οριοθέτηση, προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα στην κατασκευή. Η οποία δεν θα πάρει πολύ χρόνο, έχουμε προσδιορίσει τέσσερις έως έξι μήνες, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και με το άνοιγμα των κλειστών δομών θα κλείσουν οι ανοιχτές», υπογράμμισε ο Στ. Πέτσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα