Μετανάστες Ρουάντα: Ο νόμος του Σούνακ προκαλεί αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, παιδί Ινδών μεταναστών ο ίδιος, θέτει σε εφαρμογή τον μακράν σκληρότερο νόμο για τον έλεγχο της μετανάστευσης που έχει θεσπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Στα εφευρετικά σημεία του νόμου συγκαταλέγεται η άμεση απέλαση λαθρομεταναστών στη …Ρουάντα. Το βρετανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον επίμαχο νόμο για την μετανάστευση που στερεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου στην Βρετανία από μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα και ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι ο νόμος αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

Ο

νέος νόμος θέλει να αποθαρρύνει τους μετανάστες να έρχονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την κυβέρνηση η οποία δυσκολεύεται να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε την ώρα του Brexit ότι «θα ξαναπάρει τον έλεγχο» των συνόρων. Οι μετανάστες που καταφθάνουν παράνομα στο βρετανικό έδαφος δεν θα μπορούν πλέον να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, σύμφωνα με το νέο νόμο. Η κυβέρνηση επιθυμεί επιπλέον οι λαθρομετανάστες αφού φυλακίζονται να επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, ή σε μια τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα.

Εναντιώνεται ο ΟΗΕ

Ο νόμος που υιοθετήθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στο διεθνές δίκαιο ως προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και των προσφύγων, δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής των δύο αρμόδιων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών Φόλκερ Τουρκ και Φιλίππο Γκράντι. Ο νόμος θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ που έχει θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και έχει υποσχεθεί να σταματήσει τις αφίξεις σκαφών με μετανάστες από την Μάγχη. Το 2022, περισσότεροι από 45.000 μετανάστες κατάφεραν να φθάσουν στις αγγλικές ακτές , αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Περισσότεροι από 13.000 έχουν φθάσει με τον τρόπο αυτόν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την διάρκεια του 2023.

Καμία απέλαση για την ώρα

Το Λονδίνο υπέγραψε πέρυσι σχετική συμφωνία με τη Ρουάντα, αλλά καμία απέλαση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Μία πρώτη πτήση που είχε προγραμματισθεί για τον Ιούνιο 2022 δεν πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης την ταχεία απέλαση μεταναστών που βρίσκονται υπό κράτηση, είτε προς τις χώρες καταγωγής τους είτε προς τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα. Στο τέλος του Ιουνίου, η βρετανική δικαιοσύνη έκρινε παράνομο το νομοσχέδιο, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως έφεση κατά της απόφασης.

Το νομοσχέδιο περί μετανάστευσης έμεινε επί μήνες μπλοκαρισμένο στο βρετανικό κοινοβούλιο και η Βουλή των Λόρδων ζήτησε σειρά τροπολογιών, κυρίως χρονικούς περιορισμούς στην κράτηση των παιδιών, μέτρα προστασίας κατά της σύγχρονης δουλείας. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από τον βασιλιά Κάρολο Γ’. Ο επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, μέλος της Βουλής των Λόρδων, είναι σφοδρός επικριτής του νόμου περί μετανάστευσης. «Δεν βλέπω πώς» θα σταματήσει τα σκάφη των μεταναστών. «Δεν έχω ακούσει κάτι που να με πείσει», δήλωσε κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα