Μετόπη Παρθενώνα: Επιστρέφει από το Λούβρο στην Αθήνα – “Ναι” Μακρόν σε Μητσοτάκη

Μετόπη Παρθενώνα: Για “μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση” κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση μετά το “ναι” Μακρόν να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα. Πρόκειται για πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Εμανουέλ Μακρόν, η οποία και έγινε άμεσα αποδεκτή, λόγω κυρίως των θερμών σχέσεων που ανέπτυξαν οι δύο άνδρες. Μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.

Πηγές του Μαξίμου δηλώνουν ικανοποίηση τόσο για τη δημόσια δήλωση Μακρόν για την αλληλεγγύη στην Κύπρο, όσο και για την αποδοχή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας της πρότασης να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, από το Παρίσι ξεκίνησε η προσπάθειά του να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και πέραν του Ατλαντικού. Θα συνεχίσει την επόμενη Πέμπτη με την συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ, στην συνέχεια στο Άμστερνταμ ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ και ενώ έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συνάντηση στο περιθώριο με τον πρόεδρο Τράμπ.

Μετόπη Παρθενώνα: Από το Λούβρο στην Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Μετόπες Παρθενώνα: Τα 92 ανάγλυφα

Οι Μετόπες του Παρθενώνα κοσμούσαν, άλλοτε, την δωρικού ρυθμού ζωφόρο του περιστυλίου (ή προστώου) του Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Αυτές, αποτελούν το ένα τμήμα των ανάγλυφων παραστάσεων των ζωφόρων του ναού, καθώς, ανάλογες παραστάσεις, υπάρχουν και στη ζωφόρο του σηκού του ναού, στο ίδιο ύψος. Τα 92 ανάγλυφα εικονίζουν ένα θέμα διαφορετικό για κάθε πλευρά, ενώ μαζί με το αέτωμα, την ιωνικού ρυθμού ζωφόρο και το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς αποτελούσαν ένα ολοκληρωμένο σύνολο εξέχουσας γλυπτικής τέχνης.

Οι μετόπες του Παρθενώνα είναι ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες που είναι τοποθετημένες επάνω στη ζωφόρο του ναού και μεταξύ των τριγλύφων αυτής. Η τελευταία, σύμφωνα με το Μουσείο της Ακρόπολης και τις έρευνες επί του μνημείου, αποτελείται από 115, συνολικώς, λίθους, ενώ το συνολικό, περιμετρικώς, μήκος της ανέρχεται στα 160 μέτρα. Ήταν συνολικά 92, διαμοιρασμένες σε 32 επί των πλαγίων όψεων (βόρεια, νότια) και 14 επί των κύριων όψεων (ανατολική, δυτική) του ναού.

Στον Παρθενώνα βρίσκονται σήμερα όλες οι μετόπες των κύριων όψεων του ναού (κυρίως, αντίγραφα από τεχνητό λίθο), ενώ πολλές από τις μετόπες των πλαγίων όψεων έχουν χαθεί κατά την πολιορκία της Αθήνας από τους Ενετούς του Φραντσέσκο Μοροζίνι το 1687, ή εκτίθενται, πλέον, στο Μουσείο της Ακρόπολης (80 μέτρα της ζωφόρου),στο Βρετανικό Μουσείο (50 μέτρα της ζωφόρου) και ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου.

Έχουν μέγεθος περίπου 1,375 x 1,30 μ. και είναι κατασκευασμένες από πεντελικό μάρμαρο. Ίχνη χρώματος δεν σώζονται, αλλά πιστεύεται ότι πιθανώς να ήταν ζωγραφισμένες. Κατά μια ερμηνεία το βάθος τους ήταν ζωγραφισμένο ερυθρό με κυανή την άνω ανάγλυφη ταινία. Από τις καλά διατηρημένες μετόπες της νότιας όψης φαίνεται πως υπάρχουν εκλεπτύνσεις από μορφή σε μορφή, γεγονός το οποίο οφείλεται στο πολυάριθμο επιτελείο του εργαστηρίου του Φειδία, γλύπτη των παραστάσεων των μετοπών – καθώς και των αγαλμάτων των αετωμάτων -του μνημείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα