Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα με Σόιμπλε! Γιατί «σφάζονται» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τι σημαίνει για την Ελλάδα

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της σκληρής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το θετικό κλίμα που διατυπώθηκε ακόμα και από τους θεωρούμενους «σκληρούς» του Eurogroup για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποτελεί ήδη… παρελθόν και στο μυαλό μας επιστρέφουν εικόνες από το… καλοκαίρι.

Ο

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του ΔΝΤ για τη στάση του και απάντησε στην Αθήνα με απειλές για «ατύχημα», επαναφέροντας στις μνήμες όλων τα σενάρια που θέλουν τον Γερμανό υπουργό να μην απέσυρε ποτέ το ενδεχόμενο ενός προσωρινού Grexit. «Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το «τι δεν θέλει να τηρήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος.

«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ” όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

Αφορμή για τις… αλληγορικές απειλές του Σόιμπλε στάθηκαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη και έκρινε ότι η στάση του Ταμείου «δεν είναι εποικοδομητική». Συνεχίζοντας σε επικριτικό τόνο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Ταμείο ότι ζητάει «παράλογα» πράγματα τόσο από την Ελλάδα, με σκληρές μεταρρυθμίσεις, όσο και από την ΕΕ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Ο συμβιβασμός γίνεται στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα. Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις απειλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη. «Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να «κρατήσει την στάμνα γερή». Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε. «Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της», ανέφερε η κ Γεροβασίλη.

Την ίδια ώρα πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνονται σημάδια εντατικοποίησης των προσπαθειών για απεμπλοκή του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να καταστεί μία αμιγώς «ευρωπαϊκή υπόθεση». Ενδεικτικό είναι ότι τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά προς αυτή την κατεύθυνση έριξε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς την Παρασκευή, όταν δήλωνε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsamed, ότι δεν θέλει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δανειακό πρόγραμμα της χώρα μας.

Σε μια περίοδο, που το ΔΝΤ , ιδιαίτερα στο ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται ως σύμμαχος της Ελλάδας, σε πολλούς προξένησε μεγάλη απορία η στάση αυτή του υπουργού Επικρατείας. Η θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται με μια άκρως σκληρή στάση σε ζήτημα που αυτή τη στιγμή καίνε στην κυριολεξία την ελληνική κυβέρνηση. Στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό.

Στο ασφαλιστικό το ΔΝΤ είναι ανένδοτο για την μεγάλη περικοπή των συντάξεων και αντίθετο σε οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση εργοδοτικών εισφορών, ενώ δεν αποδέχεται και τις προτάσεις με διάφορα πολιτικά τρικ που προτείνονται από την κυβέρνηση για να μετατεθεί το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι δανειστές, προεξάρχοντος του κ. Ντέκλαν Κοστέλο εκπροσώπου της Κομισιόν, φαίνεται να κρατούν ηπιότερη στάση και να δέχονται κάποιες από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά το εργασιακό, οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και ακόμη πιο σκληρά νεοφιλελεύθερες και εστιάζονται στην πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, με δικαιολογία την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Έτσι, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων που πλέον δεσμεύονται χρονικά για την έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους στις αρχές του 2016, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τα δεδομένα και επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες, επιτιθέμενη στην Ουάσιγκτον που πιέζει ασφυκτικά για «αιματηρά» μέτρα στη διακεκαυμένη ζώνη του Ασφαλιστικού και των εργασιακών. Την ίδια ώρα πάντως η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Βερολίνο, καθώς τυχόν απομάκρυνσή του από το ελληνικό πρόγραμμα θα σημάνει περαιτέρω επιβάρυνση για τη Γερμανία, κάτι το οποίο ουδόλως θέλει να σκέφτεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα