Μέτρα για Πάσχα: Drones, κιάλια νυχτερινής όρασης, τσουχτερά πρόστιμα

Μέτρα για Πάσχα: Μετά το Πάσχα ξεκινάει ο έλεγχος για την διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό και την ύπαρξη αντισωμάτων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας. Το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Παράλληλα, αυστηροποιούνται τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας,

Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην πρώτη φάση θα έχουμε εξορμήσεις για ελέγχους με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια για να έχουμε εικόνα για την διασπορά του ιού στη χώρα και στη δεύτερη φάση θα διερευνηθεί η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα», είπε ο υφυπουργός, και πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες ΚΟΜΥ να βρίσκονται στην επικράτεια. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι ενώ είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια, υπάρχουν ήδη δωρεές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, τα καύσιμα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα συνοδεύει τους οδηγούς και νοσηλευτές.

Πολύ αυστηρά τα μέτρα

Από την Κυριακή των Βαϊών ξεκινά η ΕΛ.ΑΣ πιο αυστηρούς ελέγχους στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας εν όψει και του Πάσχα. Εδώ και μέρες η κυβέρνηση αναφέρει σε όλους τους τόνους πως δεν θα επιτραπεί η έξοδος των πολιτών από τα αστικά κέντρα, με τον Νίκο Χαρδαλιά να κάνει λόγο για «ανευθυνότητα» όσων επιχειρήσουν να αγνοήσουν τα μέτρα. Ηδη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί η έξοδος, από την Παρασκευή ξεκινά σταδιακά η μεγαλύτερη αστυνόμευση στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα, η οποία θα κορυφωθεί αρχικά την Κυριακή των Βαϊών και φυσικά την Μεγάλη Εβδομάδα.

Κιάλια νυχτερινής όρασης

Είναι χαρακτηριστικό, πως η ΕΛ.ΑΣ, ετοιμάζει ειδικά μέτρα καθώς πέρα από τα κλειστά διόδια, δεν αποκλείουν την προσπάθεια κάποιων να φύγουν προς την επαρχία από παλιούς δρόμους της Περιφέρειας. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, η αστυνομία ετοιμάζεται να επιστρατεύσει ακόμη και κιάλια νυχτερινής όρασης σε κρίσιμα σημεία διέλευσης προς τα δυο εθνικά οδικά δίκτυα, άλλα και στις παρακαμπτήριες οδούς. Εκτός των άλλων, η ΕΛ.ΑΣ θα επιστρατεύσει και drones που θα παρακολουθούν την κίνηση στους δρόμους, καθώς και δύο ελικόπτερα, με την πυροσβεστική να συνεισφέρει πιθανότατα στην επιχείρηση. Από την στιγμή που δεν επαρκεί εκ των πραγμάτων το προσωπικό και ο στόλος της Αστυνομίας για να ελέγξει την κίνηση σε όλη την Ελλάδα τις ημέρες αυτές, με τα drones θα γίνεται η ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο έδαφος. Ακόμη θα επιστρατευτούν και μπάρες νερού σε συγκεκριμένα σημεία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα σε εθνικά δίκτυα και παράδρομους

Μετά από δύο τηλεδιασκέψεις που έγιναν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με τους αστυνομικούς διευθυντές όλης της χώρας, αναλύθηκαν οι χάρτες με τα ύποπτα σημεία και τους παράδρομους που μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φύγουν την Μεγάλη Εβδομάδα και θα οριοθετηθούν συγκεκριμένα σημεία για μπλόκα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 16 σημεία πρόσβασης στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και τουλάχιστον άλλα 12 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου θα έχουν μπλόκα, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους νομούς της χώρας. Εχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, ειδικά στο διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι μεγάλος.

Από χθες έχουν τοποθετηθεί μπλόκα σε διόδια, αεροδρόμια, αλλά και στους περιφερειακούς δρόμους, ενώ και το λιμενικό θα κάνει συνεχείς ελέγχους. Στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διπλασιασμός των προστίμων και αφαίρεση πινακίδων

Χθες, ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε πως το πρόστιμο για όσους αγνοούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, θα πληρώνουν το διπλάσιο πρόστιμο πλέον. Προκειμένου να αποτρέψει σε όσους σκέφτονται να ρισκάρουν και να φύγουν εν όψει του Πάσχα, το πρόστιμο από 150 ευρώ πάει στα 300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Πρόστιμο 300 ευρώ

Αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες

Επιστροφή του οχήματος στον τόπο αφετηρίας του

Εν τω μεταξύ και η ΑΑΔΕ προχώρησε σε μπλοκάρισμα της αλλαγής μόνιμης κατοικίας στα στοιχεία των πολιτών, καθώς πολλοί προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις αρχές, αλλάζοντας τα στοιχεία τους και δηλώνοντας ως μόνιμο τόπο κατοικίας, περιοχές τις περιφέρειας, για να μπορέσουν να βγουν από τα αστικά κέντρα εν όψει Πάσχα.

Εξαιρέσεις στον κανόνα

Από τα νέα μέτρα προστασίας εξαιρούνται αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του Κράτους, με την προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις τους αφορούν σε εκπλήρωση του καθήκοντός τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Όχι στο… delivery του Αγίου Φωτός

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον. «Δεν έχουμε κρύψει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο στόχο ιδίως τις μέρες του Πάσχα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

83 νεκροί και 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Συνολικά 83 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος γνωστοποίησε επιπλέον 52 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 1.884. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει Πάσχα, με ενδελεχείς ελέγχους σε διόδια και λιμάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. 509 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 708 έχουν σχέση με άλλον ασθενή. Οι διασωληνωμένοι είναι 84, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Το 77% εξ αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Εκ των θανόντων, οι 23 είναι γυναίκες, η μέση ηλικία τους τα 74 έτη, ενώ των 87% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν προχωρημένης ηλικίας. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ είναι 14. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ληφθεί 32.528 κλινικά δείγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα