Μέτρια ανάπτυξη παγκοσμίως «βλέπει» η Λαγκάρντ

Τις γεωπολιτικές εντάσεις και την χρηματοπιστωτική αστάθεια φοβάται η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως αυτοί οι δύο παράγοντες μπορεί να διατηρήσουν μια μέτρια οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα.

Υπάρχει ο κίνδυνος «ο κόσμος να παραμείνει εγκλωβισμένος για ένα ορισμένο διάστημα σε ένα επίπεδο μέτριας ανάπτυξης» τόνισε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσιγκτον, υπονοώντας ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε

να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στην έκθεση της επόμενης Τρίτης.

«Ναι, υπάρχει ανάκαμψη αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε –και μπορούμε όλοι να το νιώσουμε– το επίπεδο της ανάπτυξης και της απασχόλησης απλά δεν είναι αρκετά καλό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος χρειάζεται να ορίσει υψηλότερους στόχους και να προσπαθήσει περισσότερο».

«Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο αδύναμη από ό,τι προβλέπαμε πριν από 6 μήνες» υπογράμμισε επιπλέον αναφερόμενη κυρίως στην ισχνή ανάπτυξη της ευρωζώνης ή τη συρρίκνωση της οικονομίας σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην ομιλία της στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε επιπλέον το βάρος των γεωπολιτικών «κινδύνων» για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα• επισήμανε κυρίως τις εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

«Μια εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα στην Αφρική (…) θα μπορούσε να σημάνει ένα σημαντικό κίνδυνο για την περιοχή και ταυτόχρονα για τον κόσμο εάν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως και με προσοχή», προειδοποίησε η Λαγκάρντ.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθετούν οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ίδιες δημιουργούν ακόμη «πιο σημαντικούς κινδύνους» υπερβάσεων και ανάληψης κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές Αγορές.

Τη στιγμή που αρχίζει να διαγράφεται η αρχή του τέλους της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, η Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση να τεθούν «υπό παρακολούθηση» οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που θα μπορούσαν να πληγούν από την αποσταθεροποιητική μαζική εισροή κεφαλαίων.

«Το βασικό μας καθήκον είναι να βοηθήσουμε την παγκόσμια οικονομία να αυξήσει την ταχύτητα (της ανάπτυξής) και να υπερβεί αυτήν που έχει αποδειχθεί έως σήμερα μια απογοητευτική ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα