Μετρό Θεσσαλονίκης εγκαίνια: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Πινακίδες με το περιβόητο βυζαντινό «μ» άρχισαν να τοποθετούνται έξω από τους σταθμούς μετρό στη Θεσσαλονίκη, με τα εγκαίνια να είναι «μία ανάσα» μακριά. Την Τρίτη ξεκίνησε η τοποθέτηση των πινακίδων του μετρό έξω από τις στάσεις στην Θεσσαλονίκη. Οι πινακίδες αναγράφουν

το όνομα κάθε στάσης με το χαρακτηριστικό «μ» ακριβώς πάνω από κάθε όνομα. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, 30 Νοεμβρίου. Η «κορδέλα» θα κοπεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Όπως ανέφερε  ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η πρώτη ημέρα λειτουργίας θα είναι δωρεάν για τους επιβάτες ενώ σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αποφασιστεί ακριβώς για πόσο θα είναι δωρεάν οι μετακινήσεις.

Το κόστος της μετακίνησης με το Μετρό θα στοιχίζει 60 λεπτά του ευρώ και θα έχει διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά. Επιπλέον 60 λεπτά και την ίδια διάρκεια θα έχει το εισιτήριο με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Αρχικά τα δύο μέσα θα λειτουργήσουν με ξεχωριστά εισιτήρια και μελλοντικά με ενιαίο κόμιστρο. Τα εισιτήρια του Μετρό μπορούν οι επιβάτες να τα προμηθευτούν από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που υπάρχουν εντός των σταθμών.

Δρομολόγια και σταθμοί

Τα δρομολόγια θα έχουν συχνότητα τις ώρες αιχμής ανά 3,5 λεπτά και μελλοντικά με την προσθήκη της επέκτασης Καλαμαριάς και των επιπλέον 15 συρμών θα μπορεί να φτάσει και τα 90 δευτερόλεπτα. Το Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινά 254.000 επιβάτες ή 18 χιλιάδες επιβάτες ανά ώρα με συρμούς που κινούνται χωρίς οδηγό καθώς ελέγχονται αυτόματα από το Κέντρο Ελέγχου που βρίσκεται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Η εικόνα επιβίβασης ανά συρμό φτάνει τους 465 επιβάτες (καθήμενοι και όρθιοι). Φυσικά οι συρμοί διαθέτουν κλιματισμό και οθόνες πληροφόρησης κοινού. Οι επιβάτες με ποδήλατα θα μπορούν να μπαίνουν σε αυτό -επιτρέπονται δύο ποδήλατα στο πίσω μέρος κάθε βαγονιού- και οι γονείς κατοικίδιων μαζί με τα ζώα τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεταφέρουν στα σπίτια/τσάντες που διατίθενται στο εμπόριο Στην είσοδο των σταθμών θα υπάρχουν πύλες εισόδου – εξόδου (όπως και στην Αθήνα). Η πρόσβαση στην αποβάθρα θα μπορεί να γίνεται με διαδοχικές κυλιόμενες σκάλες ή με ανελκυστήρες. Όλοι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης διαθέτουν κεντρική αποβάθρα με τα τρένα να σταματούν πλάγια των αποβαθρών.

Οι 13 σταθμοί είναι οι,

Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία. Στους τερματικούς σταθμούς θα υπάρχουν λεωφορειακές γραμμές για την μετεπιβίβαση από το ένα μέσο στο άλλο.

Νέες λεωφορειακές γραμμέςΑπό 1η Δεκεμβρίου θα υπάρξουν 13 λεωφορειακές γραμμές που θα τερματίζουν σε σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης:

Αναλυτικά οι νέες λεωφορειακές γραμμές και η αναδιάρθρωση των υφιστάμενων, στην πρώτη φάση του νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη Θεσσαλονίκης

Νέες λεωφορειακές γραμμές:

1. Νέα γραμμή σύνδεσης του αεροδρομίου Μακεδονία: Ονομασία: Χ2 «Νέα Ελβετία – Αεροδρόμιο Μακεδονία»

2. Νέα γραμμή Ιστορικού Κέντρου

3. Νέα γραμμή σύνδεσης Νέας Ελβετίας με τον Α.Σ. ΙΚΕΑ: Ονομασία: Νο 79Χ «Νέα Ελβετία – Α.Σ. ΙΚΕΑ»

Τροποποίηση υφιστάμενων γραμμών

4. Νο 10 «Χαριλάου-Ν.Σ.Σ.» μέσω του άξονα της οδού Τσιμισκή

5. Νο 11 «Πυλαία- Πανεπιστήμιο» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Σιντριβάνι)

6. Νο 17 «Τριανδρία-Αγίας Σοφίας» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Αγίας Σοφίας)

7. Νο 20 «Μενεμένη-Ερμού» (απομάκρυνση από «πέταλο» και τερματισμός μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη )

8. Νο 21 «Εύοσμος- Ερμού» (απομάκρυνση από «πέταλο» και τερματισμός μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη)

9. Νο 35 «Ν.Σ. Σταθμός – Μετέωρα» (απομάκρυνση από Βενιζέλου)

10 .Νο 36 «Βούλγαρη-Ζώνη Καινοτομίας» (διέλευση από Ν. Ελβετία-σύνδεση ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και Εμπορικό Κέντρο Cosmos με Ν. Ελβετία)

11. Νο 57 «Διασταύρωση Χορτιάτη-Ασβεστοχώρι-ΝΣΣ» (απομάκρυνση από «πέταλο» και κατάληξη Ν.Σ.Σ)

12. Νο 58Α «Διασταύρωση Χορτιάτη – Πανεπιστήμιο» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Σιντριβάνι)

13. Νο 58Β «Διασταύρωση Χορτιάτη – Νέα Ελβετία» (σύνδεση με Σταθμό Μετεπιβίβασης Ν. Ελβετία)

Η επέκταση προς Καλαμαριά

Στα τέλη του 2025 θα λειτουργήσει και η γραμμή Καλαμαριάς με την οποία θα προστεθούν επιπλέον 5 σταθμοί: Καλαμαριά, Νομαρχία, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα. Με αυτό τον τρόπο η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει 2 γραμμές με 18 σταθμούς. Οι πρώτοι 11 σταθμοί, δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό 25ης Μαρτίου θα είναι κοινοί και από εκεί θα διακλαδώνονται προς Νέα Ελβετία και Μίκρα. Μελλοντικά το Μετρό Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει ακόμα μια γραμμή με εκκίνηση τα δυτικά και θα φτάνει μέχρι την Τούμπα ενώ προβλέπεται επέκταση μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία και ακόμα μια μέχρι τη Θερμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετρό Θεσσαλονίκης, Ξεκίνησε,metro thessalonikis, xekinise