Μια πρόβλεψη…

Δεν ξέρω αν αυτή η αίσθηση ματαιότητας που έχει συσσωρευτεί πάνω στους πολίτες αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές είναι ηθελημένο αποτέλεσμα των ενεργειών του πολιτικού κόσμου ή απλώς το φυσικό παρεπόμενό τους.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Αν πάντως γίνεται εσκεμμένα, είναι σίγουρα επιτυχημένο σχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με τις συνεχόμενες προσφυγές στις κάλπες, οι οποίες πέρα από το γεγονός ότι επιβαρύνουν τον ατομικό και κρατικό προϋπολογισμό και παραλύουν κάθε άλλη δραστηριότητα,

προκαλούν και ένα διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας. Πόσω μάλλον όταν πλέον οι ιδεολογικές διαφορές των κύριων διεκδικητών της εξουσίας παραμένουν καθαρά στο θεωρητικό επίπεδο, διότι επί του πρακτέου όλοι θα εφαρμόσουν τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές. Ή θα καταρρεύσουμε, υπάρχει και αυτή η επιλογή.

Όλη αυτή η τάση αποστροφής προς την πολιτική σκηνή, την οποία φροντίζουν οι πολιτικοί μας να ενισχύουν με κάθε είδους οικονομικά σκάνδαλα και ποικίλες αοριστολογίες, είναι βέβαια παλιότερη. Η αρχή της βρίσκεται στα χρόνια που το παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ υπό το βάρος των σκανδάλων άρχισε να κυλάει την κατηφόρα που θα οδηγούσε στην σημερινή θλιβερή συρρίκνωσή του, αλλά η κρίση ήρθε να την ενισχύσει κατά πολύ. Και μέσα από αυτή γεννήθηκε το νέο είδος του «απολιτίκ» πολίτη, του ιδιωτεύοντος, που απορρίπτει συλλήβδην το πολιτικό σύστημα.

Το τελευταίο όμως είχε τα αντανακλαστικά να δημιουργήσει ανάλογα κόμματα, προκειμένου να απορροφήσει την συνεχώς διογκούμενη αυτή δεξαμενή ψήφων. Λαμπρό παράδειγμα το Ποτάμι. Ολίγος ευρωπαϊσμός, αρκετή ελληνικότητα, ούτε αριστερά, ούτε δεξιά και φωτεινό παράδειγμα γενικολογίας και υπεκφυγής ξεκάθαρων πολιτικών και οικονομικών τοποθετήσεων.

Περισσότερο όμως από την πολιτική, το όλο ζήτημα αρχίζει και αποκτά και μια γενικότερη φιλοσοφική διάσταση. Ήμασταν, που ήμασταν ως λαός ελλειμματικοί ως προς τον προγραμματισμό και σίγουρα -έστω και ασυνείδητα- λάτρεις της φιλοσοφίας του Επίκουρου. Τώρα με την πολιτική του δίχως αύριο να διαγράφεται μπροστά μας, φοβάμαι πως θα χάσουμε κάθε ικμάδα συνέπειας. Θέλετε μία πρόβλεψη για την ημέρα των εκλογών; Νικητής η παραλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα