Μητσοτάκης- Ερντογάν συνάντηση: Σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ στις Βρυξέλλες

Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 18 μήνες μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών και αφού έχουν μεσολαβήσει εκρηκτικές στιγμές μεταξύ των δύο χωρών. Το Μαξίμου χαρακτηρίζει τη συνάντηση των δύο ηγετών ως ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας, ύστερα και από όσα έχουν προηγηθεί, ήτοι δύο γύροι διερευνητικών επαφών, καθώς και ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας

και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιστοίχως, σε Άγκυρα και Αθήνα.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Όπως έχει επισημανθεί, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση. Είναι σαφές πως η Αθήνα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κάτι, που υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του συνέντευξη στο France 24: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Μηνύματα Ερντογάν σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ: «Απόβαση» του μισού τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στη ΛιβύηΤο μήνυμα στους συμμάχους

Ταυτοχρόνως, είναι ρητά διακηρυγμένη η ελληνική υποστήριξη στη θετική ατζέντα η οποία εξαρτάται από την τουρκική συνέπεια στην αποκλιμάκωση, γι’ αυτό και η Αθήνα αναμένει στη Σύνοδο να εκπεμφθεί ένα ξεκάθαρο σήμα της συμμαχίας για τις επιπτώσεις της τουρκικής στρατηγικής της έντασης ως μέσου επίλυσης των διαφορών. «Πώς θα προσαρμοστούμε σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, όπου οι δημοκρατίες μας απειλούνται από χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Το βήμα του μεταναστευτικού

Ζητούμενο για την Αθήνα είναι και η ανταπόκριση της Άγκυρας στις διεθνείς υποχρεώσεις της και δεν ήταν τυχαίες οι εκτεταμένες αναφορές του πρωθυπουργού στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ούτε επίσης η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ενθαρρυντικό, πρώτο βήμα που θα αποτελούσε η τουρκική αποδοχή των επιστροφών των περίπου, 1.500 ατόμων, που δεν δικαιούνται άσυλο στη χώρα μας. Στο ίδιο πεδίο ήταν ξεκάθαρο το πρωθυπουργικό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν φοβάται την τουρκική απειλή στο μεταναστευτικό.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα, η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

Στην κυβέρνηση επενδύουν στην αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο με τον πρωθυπουργό να δηλώνει στο France 24 ότι «έχουμε με την Τουρκία κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μμ ώρα Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12:55 μμ.

Βλέπει Τζόνσον ο Μητσοτάκης

Την στιγμή που όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Μια επίσης σημαντική συνάντηση όσον αφορά τον τουρισμό. Η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί την Ελλάδα στις χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της covid19 με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας να υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική αγορά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού καλοκαιριού και είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες.

Ελπίδα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει άμεσα η σχετική απόφαση και τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων για την πανδημία στη χώρα μας εκτιμάται ότι δικαιολογούν την αναστροφή της βρετανικής απόφασης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει η συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που θα έχει προηγηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό το μήνυμα αναμένεται να σταλεί και σήμερα. Άλλωστε υπάρχει πίεση προς την Τουρκία και για τους S400, καθώς δεν δέχονται σε καμία περίπτωση την τους σε τουρκικό έδαφος και οι πιέσεις θα είναι αφόρητες. Παράλληλα οι κυρώσεις από πλευράς ΕΕ βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αν η Άγκυρα επιστρέψει στο δρόμο των προκλήσεων και η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από την αλλαγή στάσης της Άγκυρας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα