Μητσοτάκης – Ερντογάν Κωνσταντινούπολη: Κρίσιμη συνάντηση στη σκιά του πολέμου

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί το πρωί στην Κωνσταντινούπολη και στις 11:00 ώρα Ελλάδος θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι. Στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει στις 14:00.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον

Βόσπορο, όπου ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανία. Περίπου τρεις ώρες αργότερα, στις 16:15, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Κομβικής σημασίας συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η συνάντηση -η τέταρτη των δύο ηγετών μέσα σε τρία χρόνια- θεωρείται ως κομβικής σημασίας, καθώς γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία με τη Ρωσική εισβολή και της συνεπακόλουθης ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για χρήσιμη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να προδιαγράφουν θεαματικά αποτελέσματα κρατώντας «μικρό καλάθι».

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει ότι ταξιδεύει στην Τουρκία την Κυριακή «με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δύο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα, το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων».

«Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».

«Nα συνομιλούμε ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, την Παρασκευή, για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και δήλωσε ότι «είναι επιβεβλημένη η συνάντηση με τον Ερντογάν γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης». Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η συζήτηση θα γίνει σε καλό κλίμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα

Οι προσδοκίες που υπάρχουν στην Αθήνα γι’ αυτό το κρίσιμο ραντεβού δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, καθώς οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν σε ένα γεύμα εργασίας. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, παρά τις συνεχείς προκλήσεις από την Άγκυρα.  Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία που έπαιξε καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε να “κλειδώσει” η σημερινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Τις δύο πλευρές αναμένεται να απασχολήσει το ζήτημα της ενέργειας, καθώς ο αγωγός TAP που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν περνάει από τουρκικό έδαφος, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και άλλοι εναλλακτικοί δίοδοι για την μεταφορά αερίου.

Ωστόσο, το Μαξίμου αναμένει πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να φέρει στο τραπέζι τα “αγκάθια” που εξακολουθούν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως την αποστρατικοποίηση των νησιών που θέτει συνεχώς η Άγκυρα αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και τις αναφορές για “γαλάζιες πατρίδες” από τούρκους αξιωματούχους. Ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στην Σύνοδο των Βερσαλλιών για τις προσδοκίες που έχει για την σημερινή συνάντηση τόνισε πως η χώρα μας έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. “Έχουμε απάντηση τεκμηριωμένη σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά. Το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων”. Πάγια ελληνική θέση είναι πως η μοναδική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα