Μητσοτάκης – Γαύδος: Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Στη Γαύδο βρίσκεται σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στην τελετή Αγιασμού των υδάτων. Είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί μετά την παρουσία του Κώστα Σημίτη στη Γαύδο το 1996 και είναι μόλις ο δεύτερος πρωθυπουργός ιστορικά που επισκέπτεται το νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο νησί για να γιορτάσει τη μεγάλη γιορτή της

χριστιανοσύνης, τα Θεοφάνια και στη συνέχεια να παρακολουθήσει την κατάδυση του σταυρού στο λιμανάκι της Γαύδου. Με την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, ο πρωθυπουργός διαμηνύει έμπρακτα τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στην Τουρκία ότι καμία γωνιά της χώρας δεν θα μείνει ανυπεράσπιστη, όσο ακριτική και αν είναι.

Προκαλούν οι Τούρκοι

Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο αναφέρεται ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού Haber Global της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την ως προβοκάτσια. Εξηγεί και τον λόγο στους τούρκους τηλεθεατές, λέγοντας πως πρόκειται για ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς, το οποίο η Ελλάδα εξόπλισε. «Για ποιο λόγο όμως ο Μητσοτάκης δεν θέλει οι ημερομηνίες των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία να είναι κοντά;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr. «Διότι στην Ελλάδα, στο διάστημα του 1,5 μηνός ανάμεσα στις δύο εκλογές, θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης ανησυχεί πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα είναι αδύναμη και ανίσχυρη απέναντι στην Τουρκία», απαντάει η ίδια.

«Συνεχίζει τις προβοκάτσιες»

Και προσθέτει πως «Ο έλληνας ηγέτης, από την άλλη, συνεχίζει τις προβοκάτσιες. Αποφάσισε να επισκεφτεί το νησί Γαύδος που βρίσκεται στα νότια της Κρήτης». Για να επισημάνει ότι «Το νησί Γαύδος που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης είναι ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς. Αλλά η Ελλάδα το εξόπλισε».

Μπαράζ προκλήσεων

Στο μεταξύ, μπαράζ νέων τουρκικών προκλήσεων σημειώθηκε χθες Πέμπτη με υπερπτήσεις F-16 και drone σε Παναγιά και Οινούσσες. Εκτός από τις εναέριες, η Τουρκία προχώρησε και σε προκλήσεις στη θάλασσα καθώς παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό δέχθηκε νωρίς χθες το πρωί περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης. «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης – Γαύδος, Επίσκεψη,mitsotakis – gavdos, episkepsi