Μητσοτάκης – Στεφανής: Η καλύτερη υποψηφιότητα για περιφερειάρχης

Το εγκώμιο του Αλκιβιάδη Στεφανή έπλεξε από τη Λέσβο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση για την υποψηφιότητα του πρώην αρχηγού ΓΕΣ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. «Στο πρόσωπο του στρατηγού συναντώνται όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία απαιτεί ένας σύγχρονος περιφερειάρχης. Από τη μια μεριά η ακεραιότητα, η εργατικότητα, η πειθαρχία ενός στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων και από την άλλη η γνώση και η διοικητική εμπειρία ενός στρατηγού αλλά και υπουργού» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Στεφανής έχει ακόμη δύο χαρακτηριστικά.

«Η

ιδιαίτερή του ενασχόληση με τα τοπικά προβλήματα του τόπου του, τη φύλαξη των συνόρων και έφεσή του στην ομαδική δουλειά, κάτι το οποίο μπορώ να το πιστοποιήσω προσωπικά. Δεν δίστασε να φέρει σε πέρας όποια αποστολή του ανατέθηκε με αποτελεσματικότητα αλλά και με απόλυτη ευπρέπεια και διακριτικότητα. Στέκομαι σε αυτά τα χαρακτηριστικά γιατί είναι πολύ σημαντικά για όποιον σήμερα διεκδικεί ένα δημόσιο αξίωμα» επεσήμανε.

Είναι σημαντικό να έχουμε περιφερειάρχες που ενστερνίζονται το όραμα μας για τον τόπο

Δίνουμε βαρύτητα στις περιφερειακές εκλογές γιατί θεωρούμε τους περιφερειάρχες συνεργάτες της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό να έχουμε περιφερειάρχες που ενστερνίζονται το όραμα μας για τον τόπο” είπε ο κ.Μητσοτάκης, και προσέθεσε ότι δεν επιθυμεί να αποκομίσει κομματικά οφέλη από τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές. “Εξάλλου πήραμε υψηλότερο ποσοστό απ’ ότι το 2019, έχουμε νωπή ισχυρή εντολή και δεν χρειαζόμαστε επιβεβαίωση της εντολής αυτής” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι «τραβάμε διαχωριστική γραμμή μεταξύ των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών». Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου λέγοντας ότι «το μεταναστευτικό το αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα, ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε στο όραμα για το πως τα νησιά θα γίνουν πόλοι που θα προωθούν την κοινωνική συνοχή, με την κεντρική κατεύθυνση από το κράτος»

«Προσωπικά αισθάνομαι πολύ άνετα να στηρίξουμε τον Αλκιβιάδη για επόμενο περιφερειάρχη» είπε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος στον ίδιο τόνισε «Αλκιβιάδη έχεις τη στήριξη όλου του κόμματος» Τέλος ο κ. Μητσοτάκης σε μια έμμεση αναφορά στη στάση του Γ. Πατούλη, επεσήμανε: «Θέλω να ευχαριστήσω και εκείνους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε να μην στηρίξει και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή – δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς – αλλά είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω».

Από την πλευρά του ο κ. Στεφανής ευχαρίστησε τον κ.Μητσοτάκη για την επιλογή και την στήριξη του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος γνωρίζει να δίνει λύσεις και γνωρίζει να παίρνει αποφάσεις, καθώς και το τι πρέπει να κάνει για να γίνει καλύτερη η ζωή των συμπολιτών του. “Προσέρχομαι στον αγώνα με στόχο να δώσω και όχι να πάρω” είπε ο κ.Στεφανής.

Η σπουδαία πορεία του Στεφανή

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής γεννήθηκε το 1959 και μεγάλωσε στα Πατήσια. Σπούδασε στο 18ο Γυμνάσιο Αρρένων στη γειτονιά του και παρότι πήγαινε στο πρακτικό τμήμα και προαλειφόταν για φοιτητής σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή των θετικών επιστημών, διάλεξε τη Σχολή Ευελπίδων.

Ο πατέρας του Παναγιώτης ήταν και αυτός απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, παρότι είχε αποσυρθεί από το στράτευμα και στραφεί σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες τουλάχιστον δύο χρόνια προτού γεννηθεί ο γιος του. Η μητέρα του Μαριάννα, καθώς και η δέκα χρόνια νεότερη αδελφή του παρακολούθησαν με τρυφερότητα και του συμπαραστάθηκαν στην αρχική σταδιοδρομία του στον Στρατό. Τον καμάρωσαν ακόμη το διάστημα 2000-2002, όταν διετέλεσε υπασπιστής κατά τη δεύτερη θητεία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Την αφοσίωση στο πρόσωπο αυτού του ευπατρίδη Αχαιού πολιτικού την έδειξε ανεπιφύλακτα ο Στεφανής όταν πριν από τρία ακριβώς χρόνια ως αρχηγός του Γ’ Σώματος Στρατού συνόδεψε ευθυτενής μέσα στην επίσημη στολή του την εξόδιο ακολουθία του πρώην Προέδρου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παλαιό Ψυχικό. Παρέκαμψε μάλιστα το πρωτόκολλο και προπορεύτηκε του φερετρου κρατώντας πάνω σε βελούδινο μπλε μαξιλάρι τα παράσημα του εκλιπόντος. Ηταν μια ελάχιστη ανταπόδοση τιμής, κατά το πένθιμο «ύστατο χαίρε», στην τιμή που του είχε κάνει ο Πρόεδρος.

Οι θέσεις που ανέλαβε

Υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019. Είναι στρατηγός εν αποστρατεία και διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 9 Ιουλίου 2019 έως την 31η Αυγούστου 2021. Στις 26 Μαΐου 2023 ορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά.

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 9 Αυγούστου του ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες να αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), να αποφασίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, να καθορίζει την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποφασίζει για θέματα που αφορούν τις αιτήσεις απονομής χάριτος, να αποφασίζει για την κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές των κατωτέρων Αξιωματικών, των Ανθυπασπιστών και των Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών κλπ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβε «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Κατόπιν ανασχηματισμού της κυβέρνησης την 31η Αυγούστου 2021, αντικαταστάθηκε από τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας από τον Νίκο Χαρδαλιά. Στις 9 Μαρτίου 2022 με απόφαση του Πρωθυπουργού ορίστηκε Σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.

 Παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις

Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 ως Ανθυπίλαρχος. Έχει υπηρετήσει σε μονάδες τεθωρακισμένων, ως ουλαμαγός και διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, διοικητής Ίλης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (Υ.Ε.Α.), καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής. Από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο.

Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε διαδοχικά στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, στην 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στη XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR (2016 – 2017).

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Στον Αλκιβιάδη Στεφανή έχουν απονεμηθεί παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης – Στεφανής,mitsotakis – stefanis