Μητσοτάκης ΕΡΤ: Εκλογές, Τουρκία, “καρφιά” – Τέλος στα σενάρια για «τρίτο πρόσωπο» στην κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση., Έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει την επιθετική ρητορική της, ενώ επισήμανε πως νομοτελειακά θα συναντηθεί κάποια στιγμή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, προανήγγειλε ανακοινώσεις στήριξης προς τους πολίτες από την ερχόμενη εβδομάδα, τονίζοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου
Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης. «Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας και έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση Γιατί η επανένωση των γλυπτών θα αποτελεί ουσιαστικά ένα μοναδικό γεγονός το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ούτε το βρετανικό μουσείο. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για τα γλυπτά ωριμάζει ταχύτατα».
Ερωτηθείς εάν ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι άμεσα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σε αυτή τη θητεία ή στην επόμενη αυτή η συζήτηση θα εξελιχθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτέλεσε μία φωτοβολίδα. Θα έχει βάθος χρόνου, καθώς είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν μπορούν να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Και πρόσθεσε: «Η βρετανική κοινή κοινή γνώμη μας δίνει τη δυνατότητα να πιέσουμε και το Βρετανικό μουσείο να δώσουμε ένα πλαίσιο θέσεων προκειμένου και το βρετανικό μουσείο να δει ότι είναι μια ελκυστική πρόταση».
Για τα ελληνοτουρκικά: «Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο και το παράνομο»Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερτογάν τέσσερις φορές και στα τρία χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω δει πάρα πολλές διακυμάνσεις της έντασης. Είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι αιτιάσεις της Άγκυρας στερούνται λογικής και νομιμότητας.
Όπως είπε, «η Ελλάδα θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Για το εάν θα ξανασυναντηθεί με τον Ταγίπ ΕρντογάνΕρωτηθείς εάν ο ίδιος επιθυμεί να ξανασυναντηθεί μετά το «Mitsotakis yok» (σ.σ. «Δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης») που είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα ίδια είχε πει ο Ερντογάν και μετά τα περιστατικά στον Έβρο. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερτογάν πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμ,ε αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφωνιών. Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε και οι αιτιάσεις της Τουρκίας όπως εκφράστηκαν τις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ είναι εντελώς παράλογες που εγείρουν θέματα για την κυριαρχία των νησιών».
Για τις διακυμάνσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσειςΣτη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα αυτών των διακυμάνσεων στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. «Είχαμε περιόδους μεγάλης έντασης, ξεκινώντας με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020. Τα γεγονότα στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020. Είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση και στο πεδίο αλλά και λιγότερες φραστικές εξάρσεις. Κατά συνέπεια είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Και πρόσθεσε: «Πράγματι το κλίμα στη συνάντησή μου με τον κύριο Ερντογάν ήταν καλό. Και προσδοκούσα και εγώ ότι θα μπορούσαμε – όπως είχαμε συμφωνήσει – να αφήσουμε στην άκρη τις εντάσεις, να σταματήσουμε να εγείρουμε ζητήματα τα οποία προκαλούν και να μπορέσουμε να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε οικοδομηθεί με πολλή δουλειά από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Και αναφέρομαι σε μία θετική ατζέντα κυρίως στον τομέα των οικονομικών σχέσεων».
«Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η Τουρκία είναι γείτονάς μας και προσβλέπω σε σταθερά καλές, φιλικές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία και με τον τουρκικό λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον Τουρκία και με τον τουρκικό λαό. Από την συζήτηση μας και μετά, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες, στην συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αναφέρομαι και σε υπερπτήσεις οι οποίες έγιναν πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας. Κατά συνέπεια, επιτρέψτε μου να πω, ότι η Τουρκία ήταν αυτή η οποία, εντός εισαγωγικών, “έκανε το πρώτο βήμα” πρόκλησης και έντασης ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες αφότου εκλέχτηκα Πρωθυπουργός και αφότου είχαμε την πρώτη μας συνάντηση στον ΟΗΕ, υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της, να προστατεύσει τα σύνορα της πατρίδος μας που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.
Για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών ΑρχηγώνΟ πρωθυπουργός ρωτήθηκε, εξάλλου, αν επ’ αφορμή των ελληνοτουρκικών θα βοηθούσε να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. «Πιστεύω πως όχι. Γιατί η δική μου εμπειρία τουλάχιστον από τα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών δεν είναι θετική. Είμαι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε αρχηγού για ενημέρωση. Υπάρχει θεσμοθετημένος δίαυλος ενημέρωσης των κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών και αυτή η ενημέρωση γίνεται με πολύ συστηματικό και μεθοδικό τρόπο», είπε.
Για το tweet Τσίπρα προς τον Ερντογάν στην τουρκική γλώσσαΟ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και το tweet που είχε αναρτήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προς τον κ. Ερντογάν στην τουρκική γλώσσα. «Κοιτάξτε, νομίζω ότι αυτές είναι κινήσεις επικοινωνίας, όσο όμως προβάλλονται οι εθνικές θέσεις με οποιονδήποτε τρόπο θεωρώ ότι αυτό, επί της αρχής, είναι εθνικά ωφέλιμο, αρκεί όπως σας είπα να υπάρχει μία συστράτευση μεταξύ αυτών που λέμε και αυτών που κάνουμε. Από εκεί και πέρα θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι η Τουρκία σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και η άποψή μου είναι ότι είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ανακαλύπτονται δήθεν απειλές κατά της Τουρκίας, προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τα καύσιμα: «Δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά θα υπάρξει παρέμβαση στη βενζίνη»Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. «Δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις. Όμως, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων. Θα αφορά τους επόμενους μήνες. Δεν θα αφορά μόνο τις μετακινήσεις των διακοπών, αλλά θα αφορά τους επόμενους μήνες».
Για τον κίνδυνο των πυρκαγιών και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το εάν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες, μεγάλες πυρκαγιές. «Πέρυσι περάσαμε από ένα μεγάλο σοκ. Ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο και τραυματικό καλοκαίρι και για όλους τους Έλληνες αλλά και για εμάς που χειριστήκαμε αυτά τα ζητήματα σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ άγριο πράγμα οι πολύ μεγάλες φωτιές οι οποίες από ένα σημείο και πέρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Κάναμε μία ειλικρινή αυτοκριτική και έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε όχι απλά νοικιάσει περισσότερα εναέρια μέσα αλλά έχουμε επαναξιολογήσει όλο τον τρόπο με τον οποίο κάναμε πολύ περισσότερες προληπτικές δράσεις στα δάση μας. Εντάξαμε τους δασολόγους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συνεργάζονται πια πολύ καλύτερα με την Πολιτική Προστασία και με την Πυροσβεστική», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στους «ειδικευμένους δασοκομάντος οι οποίοι μπορούν να μπαίνουν με πολύ μεγαλύτερη τεχνογνωσία μέσα στα δάση και να αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές πριν αυτές φτάσουν στον αστικό ιστό». «Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία με τις εκκενώσεις και με το “112”, κάτι το οποίο εξάλλου δούλεψε καλά πέρυσι εξ ου και δεν είχαμε, με μια τραγική εξαίρεση, απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οπότε μπορώ να σας πω ότι θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Πιστεύω ότι τα πρώτα δείγματα γραφής στην πρώτη φωτιά την οποία είχαμε, αν ακούσω τουλάχιστον αυτά τα οποία μας είπαν οι πολίτες όχι αυτά τα οποία λέω εγώ, ήταν ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση, στη φωτιά στη Βούλα. Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε φωτιές.
Το σημαντικό είναι να μπορούμε τις φωτιές να τις περιορίζουμε πριν γίνουν τόσο μεγάλες που καθίστανται ανεξέλεγκτες. Αυτός είναι ο σκοπός πάντα, όχι να εξαφανίσουμε τελείως το φαινόμενο των φωτιών. Και βέβαια να γνωρίζουμε ότι πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα είμαστε πολύ πιο τολμηροί αυτή τη φορά στην προληπτική κινητοποίηση. Εννοώ ότι όταν έχουμε μεγάλους βαθμούς επικινδυνότητας θα βγαίνουν περίπολα στο δρόμο, θα ενεργοποιηθεί ο στρατός πολύ νωρίτερα. Θα κλείνουμε τα δάση μας πιο εύκολα. Δεν νομίζω ότι θα πάθουμε τίποτα εάν, ας πούμε, τα περιαστικά δάση 10, 15 μέρες το καλοκαίρι είναι κλειστά για να αποφύγουμε περιττές μετακινήσεις. Διότι καραδοκεί το ατύχημα, καραδοκεί και ο κακοπροαίρετος», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας»Ο πρωθυπουργός επέμεινε, για ακόμη μία φορά, ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». «Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Είναι, νομίζω, μια σταθερή κουβέντα η οποία γίνεται και μάλιστα είχα πει χαριτολογώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους».
Βολές κατά της αντιπολίτευσης: Γραφικός ο μηδενισμός απέναντι στο κυβερνητικό έργοΟ Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε με δριμύτητα την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κυβερνητικό έργο, κάνοντας λόγο για «τοξικότητα και πόλωση». «Νομίζω ότι ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο που μερικές φορές, όπως σας είπα, φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news και ψέματα -ειδικά ως προς την πανδημία- είναι απαράδεκτο. Απαράδεκτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι «είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη». Είναι ψέμα, όχι απλά δεν επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα μας έχουν πει σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, επιστημονικά περιοδικά για το γεγονός ότι τα καταφέραμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο ζήτημα των θανάτων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος κατά καιρούς:
«Υπάρχει και μια διαρκής, προσωπική στοχοποίηση την οποία την καταλαβαίνω. Ξέρετε, στην πολιτική δεν έχω την απαίτηση οι αντίπαλοι να σου πλέκουν το εγκώμιο. Αυτή είναι η πολιτική αντιπαράθεση, η πολιτική είναι από τη φύση της σκληρή. Αλλά πιστεύω ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα η οποία ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, νομίζω ότι στην παρούσα φάση που χρειαζόμαστε περισσότερη ηρεμία, συγκέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και κυρίως εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, νομίζω ότι αυτό σίγουρα δεν θα έκανε καλό στη χώρα».
Για τις υποθέσεις που υπάρχει πρόταση ή απόφαση να οδηγηθούν σε Ειδικό ΔικαστήριοΟ πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σχετικά με την απόφαση για τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου για Παππά, Καλογρίτσα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και για την εισαγγελική πρόταση για Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και άλλους δύο εισαγγελείς. «Κοιτάξτε, είχαμε μια υποχρέωση να διερευνήσουμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τι έγινε σε αυτές τις υποθέσεις. Από εκεί και πέρα δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τις κρίσεις της Δικαιοσύνης. Σίγουρα το γεγονός ότι, γιατί μπορώ να μιλήσω μόνο για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο -διότι στην περίπτωση Παπαγγελόπουλου είμαστε ακόμα σε πιο πρώιμο στάδιο- νομίζω ότι είναι πολιτικός κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και όταν εμείς λέγαμε τότε ότι αυτή η “πρώτη φορά Αριστερά” εργαλειοποιεί τους “αρμούς της εξουσίας” και χρησιμοποιώντας πρακτικές που πολλές φορές υιοθετήθηκαν από λαϊκίστικα κόμματα της Δεξιάς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία, τη θεσμική ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εν τέλει το οικοδόμημα της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας, δικαιωθήκαμε από αυτό. Διότι εμείς τα λέγαμε αυτά, τα λέγαμε και πολύ πριν έρθουμε στα πράγματα.Από εκεί και πέρα η απόδοση ποινικών ευθυνών είναι υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι πολιτικές ευθύνες, όμως, από τη στιγμή που κάποιος παραπέμπεται – απομένει να δούμε εάν θα καταδικαστεί – αλλά ήδη η παραπομπή και μόνο συνιστά μια μείζονα απόδοση πολιτικών ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να χειραγωγήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για τις εκλογές: Δεν πιστεύω στην απλή αναλογικήΕρωτηθείς, εξάλλου, αν ο ίδιος σκοπεύει να πάει σε διπλές εκλογές κι αν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα προκύψει μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους και το γεγονός ότι μεσολαβεί μια εκλογή με απλή αναλογική είναι αποκλειστική υπευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο αφού καρπώθηκε τα οφέλη της ενισχυμένης αναλογικής σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σας θυμίζω ότι και η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του ‘15 ήταν με ενισχυμένη αναλογική. Όταν είδε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί έσπευσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε. Και πιστεύω ότι σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα ΑλλαγήςΟ Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κι ερωτήθηκε αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. «Κατ’ αρχάς θέλω να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισε την απλή αναλογική. Άρα, συντάσσεται λογικά και αυτό με τη λογική ότι είναι καλύτερο σύστημα η ενισχυμένη αναλογική. Εξάλλου αυτό διαχρονικά έχει υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ, με μία εξαίρεση, θα το θυμάστε, το 1988, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε τότε τον εκλογικό νόμο, αλλά για λόγους που νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε ποιοι ήταν, που δεν είχε τίποτα να κάνει με το εθνικό συμφέρον. Κοιτάξτε, μια κουβέντα μπορώ να πω μόνο γι’ αυτό. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας», δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία».
Για την πρότασή του να συμμετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης«Νομίζω ότι είναι άλλη μία απόδειξη ότι δεν έχω καμία δυσκολία ή κανένα κομματικό σύμπλεγμα να αξιοποιήσω ανθρώπους που θεωρώ κατάλληλους να υπηρετήσουν συγκεκριμένες αποστολές. Ο κ. Βενιζέλος ήταν καταφανώς κατάλληλος να συμβάλει στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να σχεδιάσει την επόμενη μέρα που αφορά έναν κρίσιμο οργανισμό για τα ευρωπαϊκά θέματα, εξ ου και επιλέχθηκε. Το τονίζω, ήταν μια διαδικασία επιλογής. Αξιολογήθηκε το βιογραφικό του από κάποιους. Και όταν μου το πρότεινε, το πρότεινε ο Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Βαρβιτσιώτης, συμφώνησα αμέσως με την επιλογή αυτή, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι το βιογραφικό του κ. Βενιζέλου και η διαχρονική του ενασχόληση με το Συμβούλιο της Ευρώπης τον κάνει απολύτως κατάλληλο για αυτή τη θέση.
Και είναι τιμητικό για την Ελλάδα που σε μια επταμελή Επιτροπή -επτά μέλη είναι, δεν εκπροσωπούνται όλες οι χώρες του Συμβουλίου- εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα δια του κυρίου Βενιζέλου επειδή η πορεία του και το βιογραφικό του τον κατέστησαν κατάλληλο για αυτή τη θέση. Μπορεί, αν προτείναμε κάποιον άλλον, να μην είχε η Ελλάδα εκπροσώπηση σε αυτή την επιτροπή», είπε, τέλος, ο πρωθυπουργός.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η πεθερά έβαλε φόρεμα ίδιο με της νύφης στον γάμο – «Τόσο ανατριχιαστικό!»
- Αρκάς: Θα λιώσετε στο γέλιο με την σημερινή καλημέρα
- Χώρισαν Τούνη-Αλεξάνδρου; Η γνωστή influencer δίνει ξεκάθαρη απάντηση
- Καταγγελίες σε Ρόδο, Κω, Κρήτη: Σκανδιναβές παντρεύονται Έλληνες και εξαφανίζονται με τα παιδιά
- Διακοπή ρεύματος σήμερα 15/06 σε 7 περιοχές της Αττικής
- Μήπως αρχίζει να χάνεται ο έλεγχος;
- Έλλη Κοκκίνου: Με βάφτισαν έτσι αφού ο πατέρας μου δωροδόκησε τον παπά με ουίσκι και 5.000 δραχμές
- Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Αίτηση στο gov.gr για δωρεάν διακοπές - Οδηγίες
- Τραγωδία στην Κομοτηνή: 22χρονη φοιτήτρια του ΤΕΦΑΑ βρέθηκε νεκρή
- Πάτρα - Ιατροδικαστής Λέων: «Επιστήμονες άθελα ή εσκεμμένα θόλωσαν την εικόνα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Μητσοτάκης ΕΡΤ: Εκλογές, Τουρκία, “καρφιά” – Τέλος στα σενάρια για «τρίτο πρόσωπο» στην κυβέρνηση
- Καιρός Τετάρτη 15/6: Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου
- 22χρονη αθλήτρια ΤΕΦΑΑ: Τραγωδία με φοιτήτρια στην Κομοτηνή
- Μενεγάκη – Αγίου Πνεύματος: Γιατί δεν έφυγε για τριήμερο (vid)
- Μητσιάς συνέντευξη: Τα σχόλια του Μικρούτσικου για τις αντιδράσεις
- Νεκρός στη Ρόδο: 74χρονος εντοπίστηκε με θηλιά στον λαιμό και δεμένος πισθάγκωνα
- Πορίσματα Πάτρα: Έρχεται το τέλος της υπόθεσης;
- Ημαθία νεκρή: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 40χρονη από κανάλι
- Σουηδία – Φινλανδία ΝΑΤΟ: «Στον πάγο» η ένταξη αν δεν βρεθεί λύση για το τουρκικό βέτο
- Μούτζα ΚΟΚ: Πρόστιμο και αφαίρεση άδειας, διπλώματος για την… διάσημη χειρονομία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπαλτάκος για εθνική: «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» (η «ΟΠΑΠ Arena – Αγιά Σοφιά»;)
- Λάκης Γαβαλάς: Και τι δεν ψώνισε στην Πάρο!
- Η Ρωσία θεωρεί πως θα ήταν ασύνετη ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία
- «Τούρκος»… έγινε ο Ακάρ – «Στριμώχτηκε» από Έλληνες βουλευτές
- Πάτρα: Τα πορίσματα «δείχνουν» ασφυκτικό θάνατο σε Μαλένα και Ίριδα
- Επίδομα ρεύματος: Αντίστροφη μέτρηση για άνοιγμα της πλατφόρμας – Δικαιούχοι, διαδικασία, ποσά επιστροφών
- Power Pass: Πόσα λεφτά δικαιούστε - Ανοίγει 17/6 η πλατφόρμα
- Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα - Στη «μάχη» οι μεγάλες αλυσίδες
- Χριστιάνα Καρνέζη: "Ο κύριος Σεφερλής δεν είναι ούτε ομοφοβικός ούτε ρατσιστής"
- Επτά συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη