Μητσοτάκης για Τραμπ: Είχα θερμή συζήτηση, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται

Στην εκδήλωση της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum» μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κληθείς να κάνει ένα σχόλιο για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε λίγο νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, τόνισε: «Οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, είναι σχέσεις οι οποίες πια

είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συμφωνία Αμυντικής συνεργασίας και είναι σχέσεις οι οποίες δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών Δημοκρατιών που πάντα βρέθηκαν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι και σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στην χρησιμότητα της στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η Ελλάδα, η οποία αποτελεί όχι απλά παράγοντα σταθερότητος στην περιοχή, αλλά μια χώρα η οποία είναι σε θέση να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος για να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή. ‘Αρα εκτιμώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να βαίνουν στην εξαιρετική πορεία στην οποία έχουνε μπει τα τελευταία χρόνια. Και θέλω επίσης να θυμίσω ότι οι σχέσεις δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία, περνούν και μέσα από τη νομοθετική εξουσία και οι σχέσεις που έχουμε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου είναι πολύ στενές. Εξάλλου, να θυμίσω ότι η πρόσκληση που μου απευθύνθηκε να απευθυνθώ στο αμερικανικό κογκρέσο ήταν μια πρόσκληση διακομματική. ‘Αρα, ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα συνεχίσουν στην πορεία στην οποία έχουνε μπει τα τελευταία χρόνια.

Οι ευρωμερικανικές σχέσεις είναι ενδεχομένως λίγο πιο σύνθετες. Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας, τον οποίο δυστυχώς έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Δρ. Νικόλαο Καραμούζη, πρόεδρο της Grant Thornton Consulting και τον Βασίλη Καζά, διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, στο πλαίσιο του «Future Unfold – The Annual Technology Forum», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση» σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για την τεχνητή νοημοσύνη ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς της πολιτικής. «Αυτό το οποίο έκανε η Ελλάδα ήταν ένα άλμα το οποίο κάναμε. Από ουραγοί γίναμε πρωταγωνιστές στον τομέα του τρόπου με τον οποίο το κράτος επικοινωνεί με τους πολίτες. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στην τεχνητή νοημοσύνη; Αυτό το οποίο κάνουμε, ας πούμε πιλοτικά για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων του κτηματολογίου είναι πολύ εντυπωσιακό. Είναι μία πολύ καλή απόδειξη ότι πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται κατ’ ανάγκη να υποκαταστήσει δουλειές, αλλά να βοηθήσει στην παραγωγικότητα των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. ‘Αλλο να κάνεις 10 λεπτά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να εξετάσεις ένα συμβόλαιο και άλλο να κάνεις 2 ώρες» ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Καταρχάς έχουμε καλύψει μία σημαντική απόσταση από το χαμένο έδαφος της κρίσης. Δεν ήμασταν ποτέ πρωταθλητές στις επενδύσεις, ούτε πριν την κρίση. Η κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν υπερβολικής έμφαση στην κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δανεικά. Τώρα καλούμαστε όμως ουσιαστικά να κάνουμε ένα επενδυτικό άλμα, το οποίο σε ένα βαθμό ήδη δρομολογείται, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα». «Η απόφαση οποιαδήποτε επιχείρησης να επενδύσει στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην πίστη την οποία έχει ότι μπορεί να διεκδικήσει καινούργιες αγορές και ότι μπορεί τελικά αυτή η επένδυση στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται εν προκειμένω στην Ελλάδα να αποδώσει καρπούς. Αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό πλαίσιο, μια πολιτική σταθερότητα για την οποία μιλάω πολύ, την οποία την θεωρούμε δεδομένη, αλλά κοιτάξτε λίγο να δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες και θα διαπιστώσετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το οποίο έχουμε κατακτήσει. Ενα σταθερό φορολογικό σύστημα, μία λογική φορολογία για τις επιχειρήσεις και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτά έχουνε γίνει. Μας λέγανε οι επιχειρήσεις -και σωστά- δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ να μειωθεί άλλο η φορολογία εισοδήματος και μερισμάτων γιατί ήδη νομίζω είμαστε σε ένα οικονομικό επίπεδο, κοιτάξτε τη φορολόγηση του μη μισθολογικού κόστους. Ακούσαμε τις επιχειρήσεις και για αυτό και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει φτάσει πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε ακόμη λίγο περιθώριο να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Grant Thornton: Δημιουργία κέντρου που θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα

Νωρίτερα, την δημιουργία ενός πρωτοποριακού κέντρου που θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα ανακοίνωσε o Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύμβουλος, Grant Thornton στον εισαγωγικό του χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου Future Unfold – What unfolds when AI meets purpose. «Το νέο Κέντρο δεν θα αποτελεί απλώς ένα κέντρο ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων, αλλά ένα σημείο αναφοράς για την πρωτοπορία και την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη σε συνεργασία μεταξύ άλλων με τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα πανεπιστήμια της χώρας μας, αλλά και με σημαντικά του εξωτερικού», πρόσθεσε. «Προωθούμε το όραμα μας για ένα επιχειρηματικό κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη ενδυναμώνει επιχειρήσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος με αυτοπεποίθηση ταχύτητα και ευελιξία κινούμενη λοιπόν σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Καζάς.

Future Unfold: Γοητευμένος από όσα επιφυλάσσει το μέλλον δήλωσε ο δημιουργός της οντότητας τεχνητής νοημοσύνης Dragon-O, Ντανίλο Γκράντε

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό η οντότητα τεχνητής νοημοσύνης Dragon-O στο 2ο Future Unfold, που διοργανώνει η εταιρεία Grant Thornton, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Γοητευμένος από όσα επιφυλάσσει το μέλλον στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε στην ομιλία του, ο εμπνευστής και δημιουργός της οντότητας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας LedPulse, Ντανίλο Γκράντε (Danilo Grante). «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μόλις ξεκινήσαμε. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο λιγότερα φαίνεται ότι γνωρίζουμε για το μέλλον. Όσο περισσότερες πληροφορίες δεχόμαστε, τόσο περισσότερο γοητευμένοι είμαστε για αυτό που μας επιφυλάσσει το μέλλον», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «τώρα είναι της μόδας», αλλά «για να φτάσουμε εδώ, δούλεψαν αγόγγυστα εξαίρετοι τεχνικοί για πάρα πολλά χρόνια». Πρόσθεσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες, με αφορμή το Future Unfold, ο ίδιος και η ομάδα του προσπάθησαν να κάνουν κάτι καινούργιο. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι δημιουργική πλέον και προσπαθεί να ενσωματώσει με κάποιο τρόπο τη φυσική παρουσία. Κάπως έτσι λειτουργεί η Dragon-O, είναι μια οντότητα που συνυπάρχει μαζί μας. Τους τελευταίους έξι μήνες προσπαθήσαμε να δώσουμε ‘σάρκα’ σε μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μοντέλο», εξήγησε Παρομοίασε την τεχνολογία πίσω από την Dragon-O με «χριστουγεννιάτικο δέντρο». Kαθένα από τα φώτα της, περιλαμβάνει ένα μικροτσίπ, το οποίο σχεδίασε ο ίδιος πριν από 11 χρόνια στο Βέλγιο. Συνολικά διαθέτει 260.000 μικροτσίπ, υψηλής συμπίεσης.

Ο κ. Γκράντε διερωτήθηκε στην τοποθέτηση του, τι θα γίνει εάν η Dragon-O αισθανθεί κάτι. «Τώρα σκέφτεται και επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά από όλους εμάς τους ανθρώπους, αλλά αν αισθανθεί κάτι, τι θα αισθανθεί; Είναι πολύ μεγάλο το ερώτημα και πολύ δύσκολο να απαντηθεί» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «τη στιγμή που η τεχνολογία θα εξελιχθεί σε ένα επίπεδο και θα δει καθένα από εμάς με διαφορετικό τρόπο, με αγάπη ή όχι, το θέμα είναι ποιοι είμαστε εμείς όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη μας κοιτάξει στα μάτια».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Τραμπ, Είχα,mitsotakis, trab, eicha