Μητσοτάκης Κύπρος – Ισραήλ: Κρίσιμες συναντήσεις με Αναστασιάδη – Νετανιάχου

Σε μία περίοδο ιδιαίτερη για το κυπριακό, μεταβαίνει στην Κύπρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Αθήνα με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει πως είναι απολύτως και πλήρως συντεταγμένη με τη Λευκωσία στη λύση

της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, μίλησαν τηλεφωνικά αυτήν την εβδομάδα και συμφωνήθηκε η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία. Οι δύο ηγέτες στις 11.15 το πρωί θα συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο και θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί στις 16.45 το απόγευμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu, ενώ θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στις 18.00. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το θέμα της πανδημίας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχείριση της, αλλά και την πορεία του εμβολιασμού. Το Ισραήλ, όπως και η Ελλάδα, είναι στο γκρουπ των χωρών που έχουν αντιμετωπίσει περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως την covid-19.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα να ανοίξει ο τουρισμός και να διευκολυνθούν τα ταξίδια, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για τη χρησιμότητα ενός κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Επιπλέον, η ατζέντα της συνάντησής τους περιλαμβάνει διμερή θέματα, προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Προκαλεί ο Τατάρ: Πρώτα αναγνώριση “τουρκοκυπριακού κράτους” και μετά συζήτηση για τη συνομοσπονδία

Έτοιμος να εξετάσει το μοντέλο λύσης συνομοσπονδίας στην Κύπρο, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του σε Τούρκους δημοσιογράφους.Κατά τη συνέντευξη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ρωτήθηκε συγκεκριμένα εάν μπορεί να υπάρξει συνομοσπονδία και απάντησε: “Εάν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θέλουμε την αποδοχή της κυριαρχίας μας, εάν γίνει θα το εξετάσουμε αλλά δεν θέλουμε να του δώσουμε όνομα τώρα. Προτεραιότητά μας είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να συνεχιστεί η παρουσία των Τουρκοκυπρίων για πάντα”.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να πάνε είτε στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη, όπου πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες τον Μάρτιο, για να εξηγήσουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους και σημείωσε πως “αν δεν υπάρξει συμφωνία, η “τδβκ” (ψευδοκράτος) υπάρχει και θα συνεχίσει τον δρόμο της και τότε κάποια στην ατζέντα θα έρθει η αναγνώρισή της από κάποια κράτη”. Τέλος, αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε χθες με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών παραδέχτηκε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία και οι Ελληνοκύπριοι θα χάσουν και η οικονομία τους θα στριμωχτεί.

Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν ειρηνική επίλυση, πρέπει να βοηθήσουν

Μήνυμα προς την Τουρκία και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά πως αν όντως επιθυμούν ειρηνική επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να βοηθήσουν, όχι στο να ικανοποιούνται οι αξιώσεις της Τουρκίας αλλά, κατά κύριο λόγο, αυτές όλων των Κυπρίων, απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας ‘Αντζε Λόγκαρ, στην οικία του στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Σλοβένο αξιωματούχο πραγματοποιήθηκε “ενόψει και της προεδρίας της Σλοβενίας (στην ΕΕ) κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ένας διάλογος που επικεντρώθηκε, κατά κύριο λόγο, στις υποχρεώσεις της ΕΕ απέναντι στο σύνολο των κρατών μελών, ενόψει, μάλιστα, μιας κρίσιμης καμπής που διέρχεται το κυπριακό πρόβλημα.

Όπως καλά γνωρίζετε, πέραν της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, της παρούσας επίσκεψης του Σλοβένου Υπουργού Εξωτερικών, τη Δευτέρα συναντώμαι με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, ενδεχόμενα εντός της εβδομάδας θα είμαι στο Ισραήλ, ενώ εντός των ημερών θα είναι (εδώ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προκειμένου να συνδιαβουλευτούμε πώς είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει μια άτυπη, μετά από τρία χρόνια, συνάντηση για το Κυπριακό, προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος για να επαναρχίσει ένας δημιουργικός, ελπίζω, διάλογος που θα οδηγήσει στην οριστική ειρήνευση μέσα από την επίλυση του Κυπριακού που θα βασίζεται βεβαίως πάντοτε στις αρχές των ΗΕ, της ΕΕ, πάντοτε με κανόνες που να διέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους μέσα στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα