Μητσοτάκης κυβέρνηση: Το όραμα για την επόμενη δεκαετία

Το όραμά του για τη χώρα την επόμενη δεκαετία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης ως κεντρικός εισηγητής στην συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική, που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο διακύβευμα της χώρας για τα επόμενα 100 χρόνια προβαίνοντας και σε μια ιστορική αναδρομή. Τέλος, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για το ευρύ πλέγμα συμμαχιών και την ισχυρή αποτρεπτική

ισχύ της Ελλάδος, η οποία όμως δεν απαγορεύει τη συμμετοχή στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γείτονα χώρα.

από τον Γιώργο Αυτιά

Ο κ.Μητσοτάκης, ξεκινώντας την συζήτηση, αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης και την χαρακτήρισε «ευκαιρία για ιστορικό αναστοχασμό». Είπε ότι το διακύβευμα των πρώτων 100 χρόνων από την επανάσταση ήταν η εθνική ολοκλήρωση, των επόμενων 100 χρόνων η οικονομική ανάπτυξη και προσέθεσε ότι το διακύβευμα των επόμενων 100 ετών είναι μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Έδωσε έμφαση στην οικονομική ευημερία προς όφελος όλων και είπε ότι έτσι θα εξασφαλιστεί για τη χώρα μια ισχυρή περιφερειακή θέση και θα συνδυάζει την σκληρή ισχύ με την οικονομική δύναμη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει σήμερα στη χώρα μας η δυνατότητα επενδύσεων με ήπια ισχύ, ώστε να ασκεί πολιτική με μη παραδοσιακούς τρόπους.

Μητσοτάκης κυβέρνηση: Ενίσχυση της αξιοπιστίας

Ανέφερε ως παράδειγμα την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας που -όπως είπε- «προέκυψε από το πώς διαχειριστήκαμε την πανδημία, και αλλάζει την εικόνα που έχουν άλλοι για τη χώρα μας, τους αιφνιδιάζει ευχάριστα, και μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί αυτή την κρίση πολύ καλύτερα από πλούσιες και πιο οργανωμένες χώρες. Και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος ώστε να προσελκύσει επενδύσεις».

Μητσοτάκης κυβέρνηση: Το μήνυμα στην Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην “σκληρή ισχύ” στον αντίποδα της ήπιας ισχύος, που προανέφερε και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Ότι η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας με τις συμμαχίες της και με την επενδύσεις στην άμυνα, είναι ισχυρή, αλλά δεν απαγορεύει τη χώρα μας να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι παράμετροι σκληρής ισχύος, είναι οι συμμαχίες μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία αφορούν και την Ευρώπη, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο.

«Διευρύναμε το πλέγμα των συμμαχιών μας με χώρες που βλέπουμε με το ίδιο πρίσμα τον κόσμο. Χωρίς καλή οικονομία θα ήμασταν αδύναμοι να προβάλλουμε την ισχύ που επιθυμούμε, και σήμερα δανείζεται η χώρα με το ιστορικά χαμηλότερο επιτόκιο. Η χώρα έχει αξιόπιστη κυβέρνηση, που ακούγεται και συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς μιλώντας και για τα προβλήματα των άλλων, όχι μόνο για τα δικά μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην «έξυπνη ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος της χώρας», ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάνουμε μια σειρά από κινήσεις που στέλνουν μήνυμα ότι η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων ενισχύεται με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο» και προσέθεσε:

«Δεν είναι πρόθεσή μας όμως να μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών. Αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση χωρίς κανείς να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς μας είναι ισχυρότατη. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας απαγορεύσει να καθόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων». Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ένα μέρος μιας χώρας που έχει αυτοπεποίθηση είναι να μιλάει και να υπερασπίζεται τα δίκαιά της, και ενίοτε στο εσωτερικό τής χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που να οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις που δεν θέλουμε ή δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Μητσοτάκης κυβέρνηση: Κοιτώντας προς τη Δύση

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα για το πώς τοποθετείται η χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό και ειδικά στον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον ψυχρό πόλεμο, όπως τον γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι, γεωπολιτικά και αξιακά, τοποθετημένη στη δυτική σφαίρα». Τόνισε ότι η ένταξη στην ΕΕ επικυρώθηκε πριν από 40 χρόνια, συμμετέχουμε εδώ και πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ, «και το ότι είμαστε μια αστική φιλελεύθερη δημοκρατία οικοδομημένη στα πρότυπα διακυβέρνησης δυτικού τύπου, αποδεικνύει ότι ο προσανατολισμός μας είναι αδιαπραγμάτευτος».

Όμως, όπως είπε, «ως τρίτος πόλος, ως Ευρώπη θα πρέπει να έχουμε μια δική μας στρατηγική που μπορεί να μας φέρνει κοντά στις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές οικονομικές σχέσεις και με την Κίνα. Πρέπει να δούμε πώς η ΕΕ τοποθετείται απέναντι στον διπολισμό, και φοβάμαι ότι ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική». Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι στα ζητήματα ασφάλειας πρέπει να επενδύουμε ως Ευρώπη στην στρατηγική αυτονομία, και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι είμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και η πύλη εμπορίου από την Ανατολή αλλά και την Ανατολική Αφρική- και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε πιο ευέλικτα, αλλά χωρίς να θέσουμε εν αμφιβολω τον βασικό μας προσανατολισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης,mitsotakis