Μητσοτάκης Μακρόν: Ελλάς-Γαλλία συμμαχία

Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την αγορά των φρεγατών Belharra, αλλά και η ευρύτερη αμυντική συμφωνία που υπόγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν, όχι μόνο αποτελεί το επιστέγασμα του δόγματος «Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία» αλλά οδηγεί την χώρα μας σε μια πολυεπίπεδη αναβάθμιση. Η αναβάθμιση αυτή ξεκινά από την ενίσχυση του ελληνικού στόλου με ένα από τα πιο σύγχρονα όπλα στην θάλασσα και καταλήγει

μέχρι την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην Ευρώπη.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά: Σε επιχειρησιακό επίπεδο η χώρα μας θα αποκτήσει τρεις φρεγάτες Belharra, οι οποίες θα είναι το πιο ισχυρό πλοίο της κατηγορίας του σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Το πλοίο ανήκει στην κατηγορία των ψηφιακών φρεγατών, που συνδυάζουν κορυφαία ραντάρ σε συνδυασμό με αντιαεροπορικούς πυραύλους που μπορούν να προσφέρουν αεράμυνα σε αποστάσεις που θα υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα. Με τον τροπο αυτό το Πολεμικό μας Ναυτικό θα μπορεί να καταρρίπτει εναέριους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και την ίδια ώρα να προσφέρει αντίστοιχη προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους. Ο εξοπλισμός των νέων φρεγατών τούς παρέχει την δυνατότητα άμεσης οπτικοακουστικής επικοινωνίας και με τα αεροσκάφη τύπου Ραφάλ και F16 που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και έτσι το «αμυντικό μας τείχος» θα είναι εννιαίο, αφού ό,τι «αντιλαμβάνεται και βλέπει» μια φρεγάτα, μπορεί να το «δει» την ίδια στιγμή και ένα πολεμικό αεροσκάφος, αλλά και το αντίστροφο.

Στρατιωτική συνδρομή

Στο επιχειρησιακό επίπεδο εντάσσεται και ο όρος της συμφωνίας για άμεση στρατιωτική συνδρομή, που σημαίνει συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα στο πεδίο: δηλαδή αν η χώρα μας δεχτεί οποιαδήποτε επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή ανήκει στις υπάρχουσες συμμαχίες (π.χ. ΝΑΤΟ) η Γαλλία θα σπεύσει με στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό μας. Η χώρα μας μέσω αυτής της αγοράς, αλλά και στης συμφωνίας γίνεται η πιο ισχυρή δύναμη σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αφού διαθέτει τα πιο σύγχρονα πλέον οπλικά συστήματα σε αέρα και θάλασσα και μάλιστα αυτό θα γίνει σε χρονο ρεκόρ, αφού η πρώτη εκ των τριών φρεγατών θα παραδοθεί το 2025, ενώ τα γαλλικά Ραφάλ ήδη θα πετούν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Κλεινοντας το επιχειρησιακό κομμάτι, έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η προμήθεια τριών κορβετών Gowind, πάλι παραδοτέωντην ίδια χρονιά.

Μια σημαντική νίκη

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση πιστώνονται μια σημαντική «νίκη» απένταντι στην προκλητική γειτονική Τουρκία, αφού αυτό που είχε δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός «ότι η Ελλάδα μπορεί να διαφυλάττει με ασφάλεια τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα» γίνεται πράξη και μάλιστα μέσω μιας συμφωνίας, που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις μας έναντι της Γαλλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την παρούσα συμφωνία η χώρα μας αναδεικνύεται και εμπράκτως ως ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας στην Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή, αλλά και στο Σαχέλ, στις περιοχές δηλαδή όπου το ΝΑΤΟ θα απουσιάζει. Την ίδια ώρα η συμφωνία με τους Γάλλους αποτελεί έναν προπομπό για την δημιουργία του λεγόμενου «ευρωστρατού» ή διαφορετικά της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Γενικότερη ισχυροποίηση

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας ισχυροποιείται και σε άλλους τομείς, αφού μετά την συμφωνία αυτή καθίσται βασικός συνομιλητής για την ασφάλεια και περιφρούρηση των ευρωπαϊκών συνόρων και την ίδια ώρα δείχνει ότι μπορεί να συνάψει αμυντικές συμφωνίες και συμφωνίες κοινής εξωτερικής πολιτικής με μία από τις ισχυρότερες χώρες παραγωγής οπλικών συστημάτων στον πλανήτη, αλλά και μιας εκ των ισχυρότερων οικονομικά χωρών στην Ευρώπη . Όμως η συμφωνία αυτή έχει πολλαπλά πολιτικά οφέλη για τον πρωθυπουργό και στο εσωτερικό της χώρας. Αρχικά είναι ίσως η μεγαλύτερη εξοπλιστική αγορά που κάνει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και δύσκολα θα προκαλέσει αντιδράσεις, αφού κατά γενική ομολογία η χώρα μας χρειαζόταν εδώ και χρόνια αναβάθμιση των εξοπλιστικών της συστημάτων.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τιμή αγοράς, αλλά και η αποπληρωμή τους είναι πολύ συμφέρουσες για την Ελλάδα και ότι η τελική τιμή που διαμορφώθηκε μετά από ενάμιση χρόνο συνομιλιών είναι από τις χαμηλότερες που έχουν επιτευχθεί. Με αυτήν την συμφωνία, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση πέτυχαν την θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής και μάλιστα μια θωράκιση στο υψηλότερο επίπεδο. Η αναβάθμιση, λοιπόν, είναι όντως πολυεπίπεδη και η ιδανική συνθήκη είναι να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Ωστόσο έπρεπε να υπάρχει, γιατί η γειτονιά μας κατά γενική ομολογία είναι «ανήσυχη»…

Keywords
Τυχαία Θέματα