ΜΟΕ Ελλάδα Τουρκία: Διάψευση από Μαξίμου – Κανονικά οι συζητήσεις

ΜΟΕ Ελλάδα Τουρκία: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζοντας ότι ο σχεδιασμός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη γειτονική χώρα θα συνεχιστεί κανονικά. Αναμένεται – τονίζουν – πως με βάση τις τεχνικές συζητήσεις να οριστούν οι ημερομηνίες. Νωρίτερα είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως η Αθήνα

προχωρά σε αναστολή των συζητήσεων με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, μέχρι νεωτέρας.

Μάλιστα τονιζόταν πως το «πάγωμα» των συζητήσεων έρχεται μετά και την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, καθώς και τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το προσωρινό πάγωμα των ΜΟΕ, αποτελούσε αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις τουρκικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών και δη την υπογραφή συμφώνου με τη Λιβύη. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως ερευνάται η πηγή της αρχικής διαρροής περί παγώματος των συζητήσεων.

Μητσοτάκης Ερντογάν: Τα θέματα που θα θέσει ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με Ερντογάν

Σημειώνεται ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας: «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Keywords
Τυχαία Θέματα