Μολυσμένο νερό Βόλος: Καμπανάκι ειδικών για υγειονομική βόμβα στη Θεσσαλία

Καμπανάκι κρούουν οι ειδικοί για την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, καλώντας τους κατοίκους της Θεσσαλίας να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό. H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων: Από τη μία η χρήση ακατάλληλου νερού και από την άλλη η οποιαδήποτε επαφή με νεκρά ζώα. «Οι βασικές

εστίες μόλυνσης είναι οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Άρα αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία», επισήμανε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι το δίκτυο σε κάποιες περιοχές έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν άμεσα. Άρα αυτό που συστήνουμε σε πρώτη φάση είναι εμφιαλωμένο νερό και μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να το καταναλώνουν. Αφού βεβαιωθούν ότι τα μπουκάλια δεν έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, δεν έχουν τσακιστεί τα καπάκια. Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές. Να πω ότι κάνουμε και εμείς διανομή. Έχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένο και συνεχίζουμε κάθε μέρα ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

«Η δεύτερη πηγή που θέλω να επισημάνω είναι τα νεκρά ζώα. Επειδή κατάγομαι και εγώ από αγροτικό χωριό και έχουμε μια εξοικείωση με όλα αυτά. Δεν μας προβλημάτισε το να ψοφήσει μια κότα…εδώ δεν είναι τέτοια συνθήκη, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Μαγιορκίνης: Να απολυμαίνονται και τα αντικείμενα

Από την πλευρά του και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο ή καθαρό νερό, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να απολυμαίνονται και τα αντικείμενα. Ο κόσμος που βρίσκεται εκεί πρέπει να κάνει υπομονή, γιατί τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Άρα θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως, «δεν γνωρίζουμε αν τα νερά αυτά έχουν έρθει σε επαφή με αποχευτεύσεις ή με χημικά».

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, «θα πολλαπλασιαστούν τα κουνούπια και λογικά θα δούμε κάποια αύξηση στον ιό του Δυτικού Νείλου. Να θυμίσω ότι στο μεγαλύτερο μέρος οι άνθρωποι που κολλάνε τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστούν και στήριξη στα νοσοκομεία», προσθέτοντας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν με αυτά τα νερά. Για τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια, είπε πως, «υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα χειριστούν οι άνθρωποι τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά, θα πρέπει να γίνει απολύμανση. Όσα δεν μπορούν να απολυμανθούν θα πρέπει να πεταχτούν».

Όπως εξήγησε ότι, ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το νερό αν το βάλει στο στόμα του ή αν ακουμπήσει σε ανοιχτή πληγή. «Δεν μπορούν να καταναλωθούν προϊόντα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό», είπε.

Ψαλτοπούλου: Μόνο εμφιαλωμένο νερό

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου έκρουσε και εκείνη το καμπανάκι για την ασφάλεια του νερού. «Γενικά μιλάμε για την προστασία του πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες. Σίγουρα χρήση ασφαλούς νερού, πόσιμου, αυτήν την στιγμή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με το εμφιαλωμένο». Όπως επισήμανε μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις σε όλο το δίκτυο υδροδότησης έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τόσο από μικροβιολογικής απόψεως όσο και οι φυσικοχημικές παράμετροι είναι ασφαλής για το νερό, θα πρέπει να καταναλώνεται εμφιαλωμένο.

«Το θέμα είναι στις πλημμύρες, όταν υπερχειλίσουν τα όμβρια ύδατα, όταν μεταφερθούν στο υδροφόρο ορίζοντα νερά από περιοχές με λιπάσματα ή εντομοκτόνα πρέπει να γίνει απαραίτητος έλεγχος», πρόσθεσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Παγώνη: Το νερό έχει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες

Να μην αγγίζουν το νερό καλεί τους κατοίκους η Ματίνα Παγώνη, καθώς υπάρχουν κίνδυνο ασθενειών. «Το νερό είναι μολυσμένο γιατί έχουν πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες μέσα γιατί εκεί υπάρχουν απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, υπάρχουν φυτοφάρμακα, λιπάσματα, γι΄αυτό λοιπόν δεν θα πρέπει να το αγγίζουν οι άνθρωποι το νερό αυτό», είπε. Η κυρία Παγώνη είπε ότι υπάρχει φόβος για γαστρεντερίτιδες και ηπατίτιδες Α. «Επομένως θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι και προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Οι οδηγίες του υπουργείου ΥγείαςΟδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές:

Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.

Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:

Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.

Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.

Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.

Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.

Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.

Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οδηγίες σχετικά με ζώα (κατοικίδια ή εκτροφής):

Μην αφήνετε τα ζώα (κατοικίδια ή εκτροφής) να πίνουν από μολυσμένο νερό.

Αποφύγετε να αγγίζετε ή να χειρίζεστε νεκρά ζώα.

Μην συλλέγετε ή τρώτε νεκρά ζώα.

Ειδοποιήστε τις Κτηνιατρικές Αρχές της Περιφέρειας για τυχόν νεκρά ζώα – αυτά πρέπει να συλλέγονται ΑΜΕΣΑ για την ταφή ή καύση τους.

Άτομα που εργάζονται για τον καθαρισμό περιοχών όπου βρίσκονται πτώματα ζώων πρέπει να φορούν προστατευτικά ρούχα ή στολή και να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:

Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.

Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Kρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:

Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.

Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.

Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60°C).

Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μολυσμένο, Βόλος, Καμπανάκι, Θεσσαλία,molysmeno, volos, kabanaki, thessalia