Μουσείο Δρέσδης ληστεία: Η μεγαλύτερη όλων των εποχών – Λεία 1 δισ. ευρώ

Μουσείο Δρέσδης ληστεία: Θησαυρός η αξία του οποίου εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, εκλάπη σήμερα το πρωί από γερμανικό μουσείο. Το μουσείο Green Vault στη Δρέσδη έγινε στόχος ληστών οι οποίοι εισέβαλαν σε αυτό τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με την Bild το ύψος της αξίας των θησαυρών που εκλάπησαν ενδεχομένως να αγγίζει τα 850 εκατ. λίρες. Οι ληστές, εικάζεται ότι διέκοψαν την παροχή ρεύματος στις 5 το πρωί πριν σπάσουν ένα παράθυρο του μουσείου, για το οποίο

οι υπεύθυνοί του, καυχιούνταν ότι ήταν τόσο ασφαλές, όσο το Fort Knox. Αφού έσπασαν τα παράθυρο, οι ληστές έκλεψαν κοσμήματα, διαμάντια και πολύτιμους λίθους από μία από τις μεγαλύτερες συλλογές θησαυρών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ελπίζουν ότι οι κάμερες παρακολούθησαν μπορεί να έχουν καταγράψει τους ληστές παρά το γεγονός ότι η τροφοδοσία ρεύματος είχε διακοπεί. Εντωμεταξύ, μια φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κοντινή γέφυρα πιστεύεται ότι μπορεί να συνδέεται με την επίθεση για τη διακοπή της ηλεκτρικής τροφοδοσίας. Ρεπορτάζ στη Γερμανία αναφέρουν ότι οι ληστές ήταν αισθητά μικρόσωμοι και έτσι κατάφεραν να μπουν στο μουσείο από το μικρό παράθυρο. Οι αρχές τώρα πρέπει να διαπιστώσουν μεταξύ άλλων ποιοι θησαυροί ακριβώς εκλάπησαν και να επιβεβαιώσουν την αξία των κλεμμένων αγαθών.

Μουσείο Δρέσδης ληστεία: Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας σοκαρισμένος

Η αστυνομία της Σαξονίας γνωστοποίησε με δήλωσή της σήμερα το πρωί ότι άγνωστοι ληστές κατάφεραν να μπουν στο μουσείο, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες. Αξιωματικοί της αστυνομίας βρίσκονται στο μουσείο και συλλέγουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις έρευνές τους.

Μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του μουσείου αναφέρει ότι είναι κλειστό για «οργανωτικούς λόγους». «Όχι μόνο οι κρατικές μας συλλογές αλλά και εμείς οι κάτοικοι της Σαξονίας πέσαμε θύμα των ληστών», είπε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας Μάικλ Κρέσμερ. «Δεν μπορείτε να καταλάβετε την ιστορία του κράτους μας χωρίς το Green Vault και τις κρατικές συλλογές της Σαξονίας», προσέθεσε.

Μουσείο Δρέσδης ληστεία: Πριν 30 χρόνια η αμέσως μεγαλύτερη ληστεία σε μουσείο

Μια κλοπή έργων τέχνης αξίας 1 δισ. θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία ξεπερνώντας ακόμη και την κλοπή στο μουσείο Gardner στη Βοστώνη πριν περίπου 30 χρόνια. Η αξία της λείας τότε υπολογίζεται στα 500 εκατ. δολάρια. Δύο κλέφτες που μεταμφιέστηκαν σε αστυνομικούς έκλεψαν 13 έργα τέχνης από το μουσείο της Βοστώνης τον Μάρτιο του 1990. Μια ληστεία που σήμερα, 30 χρόνια μετά, παραμένει ανεξιχνίαστη.

Το μουσείο της Δρέσδης ιδρύθηκε από τον Αύγουστο τον Ισχυρό, τον 18ο αιώνα και φιλοξενεί χιλιάδες εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών νομισμάτων και κοσμημάτων. Ωστόσο, ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς του -ένα φυσικό πράσινο διαμάντι 41 καρατίων το οποίο αποκαλείται «Πράσινη Δρέσδη» αυτή τη στιγμή βρίσκεται ως δάνειο στη Νέα Υόρκη.

‘”Ηταν… τόσο ασφαλές όσο το Fort Knox”

Το 2010, ο διευθυντής του μουσείου Martin Roth σε συνέντευξή του στη Die Welt καηχύηκε ότι το Green Vault ήταν «τόσο ασφαλές όσο το Fort Knox».Ο Ροθ εξήγησε πως το μουσείο προστατεύεται από «αόρατα» συστήματα ασφαλείας, αλλά προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η διαρροή πληροφοριών από μέσα.

Η συλλογή του Green Vault της Δρέσδης

Η συλλογή του χρονολογείται από το 1723, ενώ το βασιλικό παλάτι της Δρέσδης, το οποίο το στεγάζει, χτίστηκε το 1533. Το Green Vault πήρε το όνομά του από τις πράσινες κολώνες και τη διακόσμηση σε κάποια από τα δωμάτια.Το μουσείο και το παλάτι ανοικοδομήθηκαν μετά τον καταστροφικό βομβαρδισμό της Δρέσδης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένα από τα αντικείμενα λεηλατήθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945, αλλά αργότερα επεστράφησαν. Μόνο μέρος της συλλογής εκτίθεντο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Δρέσδη ήταν μέρος της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας. Ωστόσο, το μουσείο ανοικοδομήθηκε εκτενώς στη δεκαετία του 2000 και οι δύο εκθέσεις του αποτελούν πλέον έναν από τους «καλύτερα διατηρημένους θησαυρούς στην Ευρώπη», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα