Μουσείο Οίνου Μαλαγάρι: Άνοιξε τις πόρτες του για τη σεζόν

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου διαθέτει στην είσοδο του Οινοποιείου του στο Μαλαγάρι, το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού. Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία,

τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.

Η διαρρύθμισή του, αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής επιστήμης, ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πατροπαράδοτη για τη Σάμο αμπελοκαλλιέργεια. Περιγράφει μέσω εκθεμάτων όλη την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού. Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές, τα όργανα χημείου, η κατασκευή βαρελιών, ζωντανεύουν μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου ενός αιώνα και πλέον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες ξερολιθιάς. Οι τεράστιες ξύλινες δεξαμενές, από τα πιο επιβλητικά εκθέματα, ήταν σε χρήση μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

Στο Μουσείο Οίνου μπορεί κανείς να βρει τα αποτυπώματα της 2500 ετών ιστορίας του Σαμιώτικου κρασιού, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του ΕΟΣΣ Γιάννης Σκούτας. Φέτος το Μουσείο διαθέτει και σύστημα ηλεκτρονικής ξενάγησης μέσω εφαρμογής κώδικα QR τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, πρόσθεσε η Μαργαρίτα Ικαρίου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΟΣΣ.

Ρεπορτάζ ΕΡΤ, Χ. Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα