Μουσείου Γουλανδρή εγκαίνια: Παυλόπουλος, Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη

Μουσείου Γουλανδρή εγκαίνια: Στο επιβλητικό κτίριο της Ερατοσθένους, λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, φιλοξενούνται μερικοί από τους σπουδαιότερους εικαστικούς της παγκόσμιας σκηνής. Σε 11 ορόφους και συνολική επιφάνεια 7.250 τετραγωνικών μέτρων οι Αθηναίοι θα απολαμβάνουν αριστουργήματα σπάνιας ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας. Τη σημασία του νέου Μουσείου Γουλανδρή τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα σημερινά εγκαίνια.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Μουσείο με τη σύζυγό του και παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ξεναγήθηκε στους 11 ορόφους και εντυπωσιάστηκε.

«Έργα που έπρεπε για να τα δεις να ταξιδέψεις σε πολλές πρωτεύουσες είναι πια στην Αθήνα, στο Παγκράτι» ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφέροντας μερικούς από τους ζωγράφους που εκτίθενται στους χώρους του. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στην σπάνια συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα και σπουδαίους εικαστικούς του 20ου και του 21ου αιώνα.

Μουσείου Γουλανδρή εγκαίνια: Τι ανέφερε για το μουσείο ο Πρόεδρος της δημοκρατίας 

Για ένα όραμα και έργο ζωής, του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που παίρνει «σάρκα και οστά», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Παγκράτι.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλίσουμε, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, τη λειτουργία αυτού του εμβληματικού Μουσείου και αναφέρθηκε στο τεράστιο και πολύπλευρο έργο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και στην προσφορά τους στην Τέχνη.

Παράδειγμα για τους Έλληνες ο Βασίλης Γουλανδρής 

Επισήμανε ότι ο Βασίλης Γουλανδρής αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα Έλληνα, ο οποίος πέτυχε στην οικονομική και επιχειρηματική του δραστηριότητα, όμως μεγάλο μέρος των όσων εξ αυτής αποκόμισε το προσέφερε με ποικίλους τρόπους στην Πατρίδα μας.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι ακολούθησε και προεξέτεινε με μεγάλη επιτυχία τη μοναδική παράδοση των εφοπλιστών, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο να μπουν τα θεμέλια και να κατακτήσει η ελληνική εμπορική ναυτιλία την παγκόσμια κορυφή, ενισχύοντας παραλλήλως, με καθοριστικό τρόπο, την εθνική μας οικονομία.

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι στο πεδίο της Τέχνης κάλλιστα ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να τους αναγνωρίζονται τα διακριτικά του σύγχρονου «Μαικήνα», καθώς η ανεκτίμητης αξίας συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης με ποιοτικά χαρακτηριστικά μοναδικότητας -και δη σε παγκόσμια κλίμακα- αποτέλεσε και αποτελεί την αντηρίδα, πάνω στην οποία στηρίζεται το έργο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

«Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εδώ στην Αθήνα, του οποίου την έναρξη λειτουργίας τελούμε σήμερα, «βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές». Για να φθάσουμε, όμως, σε αυτή την κορύφωση, είχαν προηγηθεί λαμπρές ψηφίδες ενός ανεπανάληπτου μωσαϊκού Τέχνης, όπως είναι, ιδίως, μ’ επίκεντρο την ‘Ανδρο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από το 1979, το Αρχαιολογικό Μουσείο, από το 1981 και η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από το 1986. Σε αυτό, έκτοτε, οργανώνονται, κάθε καλοκαίρι, στην ‘Ανδρο οι παγκοσμίως γνωστές και καθιερωμένες διεθνείς εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Μουσείου Γουλανδρή εγκαίνια: Για την κοινωνική προσφορά 

Αναφερόμενος στο πεδίο της κοινωνικής τους προσφοράς τόνισε ότι συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να στηριχθούν αναρίθμητοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βρίσκονταν και βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη, προσβλέποντας στην ουσία και όχι στην προβολή. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του απέτισε «τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην μνήμη αλλά και στο παράδειγμα που μας κληροδότησαν ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή» και ευχήθηκε «αυτό το υπόδειγμα προσφοράς και ήθους να χαράζει και να φωτίζει δρόμους χρέους, τους οποίους θα ακολουθήσουν και άλλοι, πολλοί, άξιοι μιμητές».

Keywords
Τυχαία Θέματα