Μυοκαρδίτιδα Pfizer: Τι ισχύει για τα mRNA εμβόλια
Ανησυχητικά είναι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που παρατηρήθηκαν μετά τη δεύτερη δόση με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και κυρίως με mRNA εμβόλιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε περεταίρω έρευνα και σύμφωνα με το skai.gr το EMA και το CDC εντόπισαν κάποια συσχέτιση με τα εμβόλια, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Συγκεκριμένα, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας του CDC έχουν επαληθεύσει 226 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε άτομα ηλικίας 30 ετών και ερευνούν περίπου 250 ακόμη
Από τις 285 περιπτώσεις, οι 270 δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Περίπου το 81% έχει αναρρώσει πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα είχαν συνεχή συμπτώματα. Δεκαπέντε άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων τρία στην εντατική. Σύμφωνα με τον Δρ Σιμαμπουκούρο, αναφέρθηκαν 79 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας σε εφήβους ηλικίας 16 ή 17 ετών μετά από τη δεύτερη δόση εμβολίου, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός ήταν 2-19 περιπτώσεις. Ακόμη, υπήρχαν 196 περιπτώσεις σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών, ενώ αναμένονταν μέχρι 83. Τα ποσοστά περιπτώσεων ανά εκατομμύριο δόσεις για αυτές τις ηλικιακές ομάδες ήταν 35% και 21%, αντίστοιχα.
Πώς αξιολογεί το EMA τα περιστατικά μυοκαρδίτιδαςΗ επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) συνεχίζει την αξιολόγηση των αναφορών μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και περικαρδίτιδας (φλεγμονή της μεμβράνης γύρω από την καρδιά) σε μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια COVID-19. Το PRAC ξεκίνησε την αναθεώρησή του τον Απρίλιο μετά από περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Comirnaty στο Ισραήλ. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν ήπιες και επιλύθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Επηρεάζουν κυρίως άνδρες κάτω των 30 ετών, με συμπτώματα που ξεκινούν κυρίως μέσα σε αρκετές ημέρες από τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση. Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και / ή περικαρδίτιδας αναφέρθηκαν επίσης στην Ευρώπη, μετά τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια COVID-19. Επί του παρόντος απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να εξαχθεί συμπέρασμα για το εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τα εμβόλια και η PRAC ζητά πρόσθετα δεδομένα από τις εταιρείες που τα εμπορεύονται.
Τι λέει η Αθηνά Λινού για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδαςΤι είναι η μυοκαρδίτιδαΗ μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις ασθένειες της καρδιάς που μπορεί να εμφανιστούν μετά από λοιμώξεις ή ανοσολογικές ασθένειες. Ανάλογα με την πηγή, η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κυμαίνεται από 1 έως 10 στα 100.000 άτομα ετησίως. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό, που μπορεί να είναι ακανόνιστος, και πόνο στο στήθος. Οι καταστάσεις συνήθως βελτιώνονται μόνες τους ή με θεραπεία. Το PRAC ενθαρρύνει όλους τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών σε άτομα που έχουν αυτά τα εμβόλια.
Ασθενείς που έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονο καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος και πόνο στο στήθος μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Ο EMA συνεργάζεται στενά με άλλες αρχές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής αρχής φαρμάκων. Τυχόν νέα δεδομένα που διατίθενται θα τροφοδοτήσουν τη συνεχή αξιολόγηση της PRAC και ο EMA θα ενημερώσει, όπως απαιτείται.
Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της CovidΤα εμβόλια λειτουργούν προετοιμάζοντας τον οργανισμό για να αμυνθεί έναντι του COVID-19. Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech που είναι mRNA, παρέχουν «οδηγίες» στον οργανισμό για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρα του θα διαβάσουν τις οδηγίες mRNA και θα παράγουν προσωρινά την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να την επιτεθούν. Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα το αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό του.
Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson αποτελούνται από έναν άλλο ιό (αδενοϊό) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης. Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο παρέχει το γονίδιο SARS-CoV-2 σε κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο για να παράγουν την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα για να την επιτεθούν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εντοπίστηκε "άνθρωπος-κλειδί" για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά
- Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις σήμερα στην υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα
- Γλυκά Νερά: Με ελικόπτερο στην Αθήνα ο σύζυγος της Καρολάιν
- Αιφνίδιος θάνατος για 42χρονο αγιογράφο στον Βόλο - «Σταματήστε τα fake news, δεν πέθανε από το εμβόλιο» λέει η σύζυγός του
- Εμβόλιο Pfizer: 42χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο με μυοκαρδίτιδα
- Γλυκά Νερά: Στη ΓΑΔΑ για νέα κατάθεση ο σύζυγος της Καρολάιν -Θέμα ωρών η εξιχνίαση
- Εγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις – Για κατάθεση ξανά ο 32χρονος πιλότος
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στη ΓΑΔΑ ο σύζυγος της Καρολάιν - Τον έφεραν με ελικόπτερο από την Αλόννησο
- Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Στη ΓΑΔΑ ο σύζυγος για νέα κατάθεση
- Γιατί εμβολιαζόμαστε στο μπράτσο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- ΟΠΕΚΕΠΕ – πληρωμές 2021: Πόσα και σε ποιους θα καταβληθούν οι ενισχύσεις
- Επιδότηση παγίων δαπανών – παράταση: Η προθεσμία για τις αιτήσεις
- Μαυραειδής Γιώργος ηθοποιός πέθανε: Έφυγε από τη ζώη ξαφνικά το βράδυ της Τετάρτης
- Μυοκαρδίτιδα Pfizer: Τι ισχύει για τα mRNA εμβόλια
- Κουρτίνες καθάρισμα γρήγορα: Πώς θα γλιτώσετε κόπο και χρόνο
- Αγίου Πνεύματος 2021 μετακινήσεις: Ποια τα μέτρα της τροχαίας
- Κατερίνη φονικό: Στον εισαγγελέα ο 58χρονος – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Πλυντήριο πιάτων μυρίζει: Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση
- Έρικσεν νέα – υγεία: Η πρώτη φράση όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο
- Πολάκης εμβόλια: “Άδειασμα” από Κυρίτση – “Αρμόδιος είναι ο Ξανθός”
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Μυοκαρδίτιδα Pfizer: Τι ισχύει για τα mRNA εμβόλια
- Κατερίνη φονικό: Στον εισαγγελέα ο 58χρονος – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Επιδότηση παγίων δαπανών – παράταση: Η προθεσμία για τις αιτήσεις
- Μαυραειδής Γιώργος ηθοποιός πέθανε: Έφυγε από τη ζώη ξαφνικά το βράδυ της Τετάρτης
- Έρικσεν νέα – υγεία: Η πρώτη φράση όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο
- Πλυντήριο πιάτων μυρίζει: Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση
- Πολάκης εμβόλια: “Άδειασμα” από Κυρίτση – “Αρμόδιος είναι ο Ξανθός”
- Αγίου Πνεύματος 2021 μετακινήσεις: Ποια τα μέτρα της τροχαίας
- ΟΠΕΚΕΠΕ – πληρωμές 2021: Πόσα και σε ποιους θα καταβληθούν οι ενισχύσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το… τρολάρισμα στο «οδοιπορικό» του Ευτυχείτε στη γειτονιά της Μαριαλένας
- Η Κίνα «πετάει το μπαλάκι» στις ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού: Εκεί να στραφούν οι έρευνες
- Αγγελική sneak preview: Ο Νικόλας καταθέτει εναντίον του Παύλου και υπέρ της Σοφίας
- Η τεχνογνωσία της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ελλάδα, μέσω του Μίλωνα
- Εντυπωσιακά κομψή σε προχωρημένη εγκυμοσύνη: Η Νάντια Μπουλέ έκανε την πιο επιτυχημένη επιλογή φορέματος
- Τσαλίκης: Ανέβασε βίντεο με την υπογραφή του συμβολαίου για το Big Brother – Στα άκρα η κόντρα με τον ΣΚΑΪ
- Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα που "έπεσαν" στα Μαθηματικών ΕΠΑΛ
- Μοιάζει, ή δεν μοιάζει με κατάλογο ταβέρνας η πρόσκληση του Dior για την επίδειξη στο Καλλιμάρμαρο;
- Κατερίνη: Στον εισαγγελέα ο 58χρονος που συνελήφθη για τη στυγερή δολοφονία του 45χρονου
- Γλυκά Νερά: Κατεπείγουσα κλήση για κατάθεση στον σύζυγο της Κάρολαϊν – Στην Αθήνα με ελικόπτερο