Νέα Ελληνικά – Πανελλήνιες 2021: Ποια είναι η δημοσιογράφος Τασούλα Καραϊσκάκη

Το κείμενο με τίτλο “Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο” της δημοσιογράφου και μεταφράστριας Τασούλας Καραϊσκάκη ήταν το ένα από τα δύο γραπτά στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές των πανελλήνιων Εξετάσεων στα Νέα Ελληνικά. Η Τασούλα Καραϊσκάκη εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή και το συγκεκριμένο κείμενό της αναφέρεται μεταξύ άλλων σε έρευνα του Pew Research Center, στην οποία περίπου χίλιοι ειδικοί, πρωτοπόροι

στην έρευνα και στην καινοτομία, ηγετικές φυσιογνωμίες στην πολιτική και στην οικονομία, ακτιβιστές, σκιαγράφησαν την κανονικότητα του 2025, συμφωνώντας ότι θα είναι περισσότερο τεχνολογική.

“Το 47% δήλωσε ότι η ζωή θα είναι χειρότερη για τους περισσότερους ανθρώπους. Δίνοντας στο μέλλον το βάρος της σημερινής πραγματικότητας, προέβλεψαν ότι θα έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες, η μαζική επιτήρηση για λόγους ασφαλείας, οι ανελευθερίες, ο αυταρχισμός, αλλά και το ψηφιακό έγκλημα, η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση, η ψηφιακή προπαγάνδα, η κοινωνική πόλωση, η ρητορική μίσους, οι διενέξεις κρατών” αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Βίντεο από NewsbombΠοια είναι η Τασούλα Καραϊσκάκη

Η Τασούλα Καραΐσκάκη είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στην “Καθημερινή”, ενώ παράλληλα έχει κάνει πολλές μεταφράσεις βιβλίων, όπως έχει αναλάβει και την επιμέλειά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το “Ερωτικά Γράμματα στη Λίλια Μπρικ” του Μαγιακόφσκι, “τα Ταμπούρλα της Βροχής. Το Κάστρο”, του Ισμαήλ Κανταρέ, αλλά και το “Underground” και το “Η Αλίκη στη Χώρα του LSD”.

Έχει επίσης επιμεληθεί τις βιογραφίες του Μικελάντζελο Αντονιόνι και του Λουίς Μπουνιουέλ. Έχει πλούσια αρθρογραφία στην “Καθημερινή” όπου ασχολείται με τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας. Πολλά από τα άρθρα της έχουν αναδημοσιευθεί από διάφορα ΜΜΕ, ενώ ανεβαίνουν συχνά και σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Στις δύο τελευταίες της απόψεις που έγραψε στην εφημερίδα που εργάζεται, ασχολήθηκε με το φλέγον θέμα του εμβολιασμού αλλά και στην τακτική της οικονομικής επιβράβευσης που ακολουθούν κάποια κράτη για όσους εμβολιάζονται.

Μόλις πριν λίγες ημέρες έγραφε για “Το άγχος της επιστροφής”:

“Οχι, η ζωή δεν είναι όπως πριν, τουλάχιστον όχι ακόμη. Μολονότι ορισμένοι συμπεριφέρονται λες και ο SARS-CoV-2 δεν είναι πια εδώ, λες και άνθρωποι δεν νοσούν και δεν πεθαίνουν από τον ιό –ούτε μάσκες, ούτε αποστάσεις, ούτε εμβόλιο–, υπάρχουν και οι φρόνιμοι που αισθάνονται βαριά τα ίχνη του υπερκινητικού πλήθους πάνω τους μετά την έξοδο από το σπήλαιο της αυτοπροστασίας.”, ανέφερε η Τασούλα Καραϊσκάκη στο άρθρο της για να καταλήξει:

“Τα πρακτικά ερωτήματα μεταμορφώνονται σε υπαρξιακά. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες μου; Πού θέλω να ζήσω; Τι έχει και τι δεν έχει αξία; Πόσο εποικοδομητική είναι η παύση; Πού βρίσκεται το σημείο συμφιλίωσης ανάμεσα στο σώμα και στο πνεύμα, στο παρελθόν και στο παρόν, στο εγώ και στο εσύ;

Keywords
Τυχαία Θέματα