Νέα μέτρα για κορονοϊό – Ελλάδα: Επιμένουν οι λοιμωξιολόγοι, στο “τραπέζι” και τα beach bar

Νέα μέτρα για κορονοϊό – Ελλάδα: Μπαίνουμε σε δύσκολη περίοδο, έχουν αρχίσει να χτυπούν τα καμπανάκια τόσο για τα εισαγόμενα κρούσματα, όσο και για τα εγχώρια, τόνισε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς και κατέστησε σαφές για μία ακόμα φορά, ότι ο κίνδυνος μας περικυκλώνει. Ο κ. Λαζανάς, που είναι μέλος της επιτροπής που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τον κορονοϊό, ξεκαθάρισε ότι αυτό που συμβαίνει με τις παραλίες και τα beach bar, πρέπει να τελειώσει άμεσα, δίνοντας έτσι το στίγμα της επιτροπής, η οποία έχει εισηγηθεί ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους.

Ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε δύσκολη εποχή και το πιο βασικό μέτρο, μιας και δεν έχουμε φάρμακα, είναι η πρόληψη. Η πρόληψη αφορά τις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών.

Η μάσκα είναι καλό μέτρο και ζητάμε να καθιερωθεί παντού. Αλλού ήταν αυστηρή η σύσταση για τη χρήση της, αλλού όχι τόσο. Επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε τη μάσκα στα εμπορικά καταστήματα, στα πολυκαταστήματα, παντού. Μέχρι τώρα στα σούπερ μάρκετ, ήταν σύσταση. Βλέπουμε ότι δεν τηρείται η χρήση της μάσκας. Εκτός της χρήσης της μάσκας, πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι από εδώ και πέρα» στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για τα πανηγύρια, ξεκαθάρισε ότι «κάθε μέτρο το εξετάζουμε εκείνη τη στιγμή. Θεωρήσαμε ότι βάσει στοιχείων, δεν υπήρχε τόσο μεγάλος κίνδυνος. Υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα γυμναστήρια μέσα στο καλοκαίρι; Ήταν τέτοια τα επιδημιολογικά στοιχεία, που μας επέτρεψαν να ανοίξουμε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, συναυλίες, σινεμά κτλ». Για τα φαινόμενα συνωστισμού στις παραλίες ήταν κάθετος: «Λέμε να μην υπάρχει συνωστισμός. Βλέπετε τι γίνεται στα beach bar και στις παραλίες; Μπορεί να χρειαστεί να μπουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας τους».

Κορονοϊός: Η επιμονή των λοιμωξιολόγων και τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Τα σενάρια για κλιμάκωση των μέτρων κατά του κορονοϊού επιβεβαίωσε η χθεσινή ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική από σήμερα η χρήση προστατευτικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους πελάτες. “Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο (σ.σ. σήμερα), υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές” αναφέρει στην ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Η ανησυχία είναι έντονη όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ειδικά ενόψει και του ανοίγματος των πτήσεων από και προς τη Σουηδία, μια χώρα που δεν επέβαλε ποτέ υποχρεωτική καραντίνα και μέτρησε χιλιάδες νεκρούς από τον ιό. Μπορεί η σύσκεψη των προηγούμενων ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου να μην είχε ανακοινώσεις, ωστόσο η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηροποίηση των μέτρων άρχισε με την απαγόρευση των πανηγυριών και συνεχίζεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ.

Εφαρμόζοντας @MinDevGR @AdonisGeorgiadi @npapathanasis την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο,υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους& καταναλωτές

— Panagiotis G Stampoulidis (@PStampoulidis) July 17, 2020

Η επιμονή των λοιμωξιολόγων

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων, τόσο συνολικά όσο και μεμονωμένα, επέμενε στη σημασία του να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στον ευρύ πληθυσμό, κάτι που φαίνεται πως πετυχαίνει, αφού δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να επεκταθεί και σε άλλους κλειστούς χώρους τις επόμενες μέρες. “Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι μέσα και στους ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός”, ανέφερε στο OPEN ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

“Η χρήση της μάσκας να καθιερωθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους” τόνισε και ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε απογοητευμένος από το πείραμα με την προαιρετική χρήση μάσκας, το οποίο είπε ότι χάσαμε.

Μόσιαλος: “Ζωτικής σημασία να φοράμε μάσκα”

Για τα οφέλη που μας προσφέρει η μάσκα αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook. O καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE ανέβασε μια εικόνα στην οποία φαίνεται καθαρά πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. “Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση” αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Ο κ. Μόσιαλος την Πέμπτη έκανε σχετική ανάρτηση τονίζοντας για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα. “Να προσέχουμε και να φοράμε μάσκες σε όλους τους χώρους που συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε αν νοσούν από COVID-19. Η μάσκα δεν μας κάνει υπερβολικούς, ούτε υποχόνδριους. Η μάσκα προφυλάσσει εμάς και τους γύρω μας” ανέφερε ο καθηγητής.

Julkaissut Ηλίας Μόσιαλος Perjantaina 17. heinäkuuta 2020

Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες

Τους λόγους που η πορεία της επιδημίας του κοροναϊού στα αστικά κέντρα και δη την Αττική ανησυχεί τους επιστήμονες εξηγεί ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. Το Λεκανοπέδιο, συγκεντρώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου: Μεγάλο αριθμό τουριστών, έντονο συγχρωτισμό και συναθροίσεις σε μπαρ, πυκνοκατοικημένους δήμους όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών. «Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει στο eleftherostypos.gr ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά στο γιατί οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί που παρακολουθούν την επιδημία εστιάζουν περισσότερο στα εγχώρια κρούσματα σε σχέση με τα εισαγόμενα, ο λόγος είναι ότι τα τελευταία είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει φόβος και για τα εισαγόμενα, οι εισροές των οποίων προφανώς πρέπει να κινούνται σε λελογισμένα επίπεδα, αλλιώς εάν ξεφύγουν, θα ακολουθήσουν μέτρα και στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.

Τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κοροναϊού, κάτι αναμενόμενο κατά τον κ. Σύψα. Αυτό που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» είναι το γεγονός ότι η κινητικότητα αυτών των περιστατικών έχει αρχίσει να είναι έντονη. Αυτά είναι άλλωστε που καθορίζουν το δείκτη μετάδοσης, το γνωστό “R” το οποίο ακόμη είναι αρκετά χαμηλότερα του ενός (0,4), σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή 9η έκθεση του παρατηρητηρίου Covid-19.

Πολλά τα εισαγόμενα κρούσματα, αύξηση στα αστικά κέντρα

Σημειώνεται ότι σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Ως εκ τούτου, και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ.

Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8η ς και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.

Κορονοϊός: Περισσότερα τα εισαγόμενα κρούσματα από τα “ντόπια”

28 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid -19 ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.964 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες. Τα 28 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής: 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 2 στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, 1 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, 1 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Αυτό σημαίνει πως την Παρασκευή, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι περισσότερα από τα “ντόπια”, με τον αριθμό στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να είναι πολύ μικρός.

Από το σύνολο των 3.964 κρουσμάτων, 1.085 (27.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.035 (51.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Ένας ασθενής με COVID-19 έχασε τη ζωή του, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 194 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (91.7% άνδρες).

Keywords
Τυχαία Θέματα