Νέα μέτρα για κορονοϊό: Τρομάζουν τα νούμερα, οι τέσσερις άξονες αντιμετώπισης

Αυξητικές είναι οι τάσεις στο σύνολο σχεδόν των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς πέραν των διαδοχικών ημερήσιων ρεκόρ νέων κρουσμάτων, αυξάνονται αργά, αλλά σταθερά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που καταγράφονται ημερησίως. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό 70 άνθρωποι, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί στη χώρα μας σε ημερήσια βάση από τον περασμένο Μάιο. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ Covid δείχνει να αυξάνεται αργά μεν, αλλά σταθερά. Σήμερα οι βαριά ασθενείς είναι 489, τρεις περισσότεροι σε σχέση

με χθες. Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων την 1η Νοέμβρη ήταν 432 ασθενείς.

Την τελευταία εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει καθημερινά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα υπερβαίνει πλέον τα 100 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκων, ενώ ο ίδιος δείκτης στη Λάρισα προσεγγίζει το 140.

Δυσκολεύει η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αδιάψευστος μάρτυρας της πίεσης στο ΕΣΥ, οι διαρκείς εκκλήσεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, που κάνουν λόγο για πληρότητα 100% και συνεχείς εισαγωγές νέων ασθενών. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τις 106 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη, ενώ γεμάτες είναι και οι κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας (34).

Την Τρίτη, 09 Νοεμβρίου, 429 νέοι ασθενείς Covid εισήχθησαν σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας. Ο αριθμός των ασθενών παραμένει σταθερά άνω των 400 ανθρώπων ημερησίως τις τελευταίες ημέρες, όταν πριν από έναν μήνα ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο μισό (λιγότεροι από 200 ασθενείς). Παράλληλα, επιβαρυντικό είναι και το γεγονός πως την ίδια ώρα, τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία ασθενών Covid παραμένουν σταθερά λιγότερα από τις εισαγωγές.

Στο βαθύ κόκκινο 22 περιοχές της χώρας

Άλλωστε την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μαρτυρεί και ο χάρτης της κυβέρνησης για την παρακολούθηση της πανδημίας. Σε αυτόν, 22 περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον στο επίπεδο πέντε επιδημιολογικής επιτήρησης, επίπεδο που προκύπτει από τον συνδυασμό όλων των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού (κρούσματα, ηλικιακή κατανομή, νοσηλείες, θάνατοι ανά περιοχή κτλ).

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα που θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Εκείνο που υπάρχει ως σκέψη είναι να αυξηθούν τα τετραγωνικά ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στο κατάστημα. «Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Το άλλο μέτωπο που χρειάζεται ενίσχυση είναι σαφώς το σύστημα υγείας, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που πιέζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρακινήσει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσουν. Ωστόσο, υπό εξέταση παραμένει και η επιλογή της επιστράτευσής τους, σε περίπτωση που το εθελοντικό ενδιαφέρον δεν είναι το αναμενόμενο για να καλυφθούν τα όποια κενά από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι τέσσερις άξονες αντιμετώπισης της πανδημίας

Τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση, με δεδομένο πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι «επιμένουμε σε τέσσερις βασικές θέσεις:

Πρώτον, δεν θα ξαναϋπάρξει lockdown στη χώρα.

Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.

Τρίτον, η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα.

Τέταρτον, η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα