Νέα μέτρα σήμερα – Αττική: Σκέψεις για ολικό lockdown σε πόλεις, σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Με μεγάλη αγωνία αναμένουν οι πολίτες τις σημερινές ανακοινώσεις των ειδικών μετά την νέα αύξηση των κρουσμάτων που προμηνύει ένα τρίτο κύμα κορονοϊού. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι εκφράζουν την άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να ανακόψει την πορεία του ιού, ωστόσο οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους, τα συλλαλητήρια και οι πονηριές με τα sms, δεν βοηθούν τους πειθαρχημένους. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο

ενός ολικού lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη, μέτρο που όπως φαίνεται δεν προκρίνεται για το Λεκανοπέδιο επί του παρόντος. Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας να παρουσιάζουν πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, οι πληροφορίες θέλουν την ειδική επιτροπή να προτείνει ολικό lockdown για όλη την Αχαΐα και την Θεσσαλονίκη.

Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που έχουν το βαρύτερο πλήγμα στην διάρκεια της πανδημίας. Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στις «κόκκινες περιοχές» επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Χθες ωστόσο, από την Θεσσαλονίκη ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνιζε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού. Υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή»

Οι σκέψεις για την Αττική

Στην περίπτωση της Αττικής οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν το ίδιο μέτρο για τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό το διήμερο καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Αντίθετα, δεν φαίνεται να προκρίνεται το ίδιο μέτρο για τις καθημερινές. Στις σκέψεις τους φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλους Δήμους, μέτρο που ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για να υλοποιηθεί στο Λεκανοπέδιο και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί. Ενα άλλο μέτρο που εξετάζουν και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση, είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Ενα μέτρο που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον κλάδο, ωστόσο όπως τονίζουν οι επιστήμονες «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία».

Γι’ αυτό και προτείνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μην δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται έμφαση στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, στο μέτρο πάντα που προβλέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σκέψεις για περιορισμό στις μετακινήσεις

Η κινητικότητα του πληθυσμού είναι αυτή που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς με τα καταστήματα να λειτουργούν και τον κόσμο να μετακινείται συνεχώς και για λόγους εργασίας, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει προς το χειρότερο. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά και έτσι σκέφτονται να προτείνουν περιορισμό και όριο στις εξόδους.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Oι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε παιδιά Δημοτικού και νηπιαγωγείων και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Υπάρχουν σκέψεις για να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, μέτρο που ήδη ορισμένοι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχουν τονίσει πως είναι υποστηρικτές αυτού του μέτρου.

Στην επιτροπή υπάρχουν ωστόσο και αντίθετες γνώμες, ενώ και η κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει πως τα σχολεία είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία. Στις σκέψεις τους είναι να προτείνουν να κλείσουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν σήμερα. Πάντως, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε χθες πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κλείσιμο των σχολείων.

«Έκρηξη» κρουσμάτων αν δεν κλείσουν τα σχολεία

Για «έκρηξη» κρουσμάτων σε περίπτωση που δεν κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων έκανε λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αργότερα σήμερα. Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το άνοιγμα των σχολείων έφερε αύξηση της κινητικότητας. Και για να μην φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όπως, είπε, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη. «Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων όχι ελέγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα». Μάλιστα, είπε πως πλέον οι γιατροί έχουν αρχίσει να βλέπουν κρούσματα σε νεαρή ηλικία αλλά ευτυχώς δεν έχουν βαριά συμπτωματολογία.

Ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται

«Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν… Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι» ανέφερε ο ίδιος. Με τη σειρά του, και μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο ερευνητής και γιατρός Γιώργος Παυλάκης είπε: «Αυτή τη στιγμή από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη λίγο πριν ‘σκάσει’ η Θεσσαλονίκη». Σημείωσε δε, πως τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την «πλήρωσε η Θεσσαλονίκη».

«Πορτογαλία και Ισραήλ παρόλο που έκαναν τριπλάσιες μετρήσεις κρουσμάτων καθημερινά από τη Ελλάδα και πάλι τους ξέφυγε το 3ο κύμα. Μπορεί να χτυπήσει απότομα το 3ο κύμα, η Αττική ιδιαιτέρα είναι υποψηφία γι’ αυτό. Ναι, φοβάμαι ότι θα γίνει Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυξάνονται οι εισαγωγές και για νεότερους αυτό σημαίνει ότι επεκτείνεται η επιδημία πολύ περισσότερο. Το πρόβλημα είναι να μην ξεφύγει το τσουνάμι και να χτυπήσει όπως χτύπησε σε Πορτογαλία και Ισραήλ. Η Ελλάδα, η Αττική δεν αντέχει κάτι τέτοιο. Ιδίως το κλείσιμο γυμνασίων άνετα μπορεί να γίνει, τα παιδιά του γυμνασίου μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει ανοίξει επικίνδυνα για το χειμώνα ίσως την ευνοεί ο καλός καιρός, αλλά αν συνεχίσει η επιδημία μπορεί να εκτιναχτεί».

«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά βρίσκεται στις καλύτερες χώρες και έχει προστατέψει τους πολίτες τους καλύτερα από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία κλπ. Μη βλέπουμε μόνο την καταστροφή μόνο» επισήμανε πάντως. Πρότεινε, επίσης, τη χορήγηση μιας δόσης στον πληθυσμό αφότου εμβολιαστούν υγειονομικοί και ευάλωτες ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα