Νέα ώθηση στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο από το κίνημα των επτά υφυπουργών

Κάτι «κινείται» στο θέμα του εκλογικού νόμου! Η πρωτοβουλία των επτά υφυπουργών έδωσε νέα ώθηση στη σχετική συζήτηση που γίνεται εδώ και πολύ καιρό, αλλά μολονότι βρίσκει οριζόντια απήχηση σε όλα τα κόμματα δεν καταλήγει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Το κείμενο που αναρτήθηκε ταυτόχρονα στις ιστοσελίδες του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη και των υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγγα, Ανάπτυξης

Θ. Μωραΐτη, Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνα, Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτή, Υγείας Μ. Μπόλαρη και του πρώην υφυπουργού Χρ. Αηδόνη προτείνει την ανάληψη διακομματικής πρωτοβουλίας τουλάχιστον για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών εν όψει των εκλογών, δίνοντας όμως κι ένα πολιτικό στίγμα αντιμετώπισης με αυτό τον τρόπο του φαινομένου να μην μπορεί να εκλεγεί μέχρι σήμερα κάποιος «αν δεν είναι από μεγάλο πολιτικό τζάκι, lifestyle star, και δεν έχει ή δεν του συνεισφέρουν “ανιδιοτελώς” πακτωλό χρημάτων».

Στο παρασκήνιο εκφράζουν τη συμφωνία τους με μια τέτοια πρωτοβουλία βουλευτές και από τη Ν.Δ. (όπως και από τα άλλα κόμματα). Μέχρι στιγμής όμως η ηγεσία της Ν.Δ. εμφανίζεται διστακτική να την υιοθετήσει, φοβούμενη ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν και άλλα συναφή θέματα ή να διευρυνθεί η ατζέντα της «μεταβατικής» κατ’ αυτήν κυβέρνησης Παπαδήμου. Γι’ αυτό και παραπέμπει τις όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Επί της ουσίας, η κατάτμηση αφορά περιφέρειες όπως η Β΄ Αθηνών, για την οποία σχεδόν άπαντες αποδέχονται ότι πρέπει να «σπάσει» στα τρία ή στα τέσσερα. Κατ’ αντιστοιχία έχει τεθεί η πρόταση να μην υπάρχει καμία περιφέρεια με περισσότερες ενός αριθμού έδρες, π.χ. δέκα. Είναι βέβαιο πάντως ότι εφόσον ανοίξει η συζήτηση, θα επανέλθουν και όλες οι άλλες σκέψεις, ακόμη και για μονοεδρικές σε όλη τη χώρα με την εφαρμογή ενός συστήματος που θα μοιάζει με το γερμανικό μοντέλο. Ταυτόχρονα υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα του σταυρού ή της λίστας μέσω εσωκομματικών προκριματικών διαδικασιών και περισσότερο από όλα ένα θέμα ταμπού ως τώρα, της μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 250 ή 200.

Keywords
Τυχαία Θέματα