Νέες αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου από την ΕΛΣΤΑΤ

Αιχμές κατά του Δημοσίου και κυρίως κατά του υπουργείου Οικονομικών, για παρέμβαση στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ, αφήνει η Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής (ΣΟΕΠ) στην ετήσια έκθεσή της για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, υποστηρίζει ότι υπήρξε παρέμβαση στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ και της ίδιας από «στελέχη του Δημοσίου» στο τέλος του 2014,

όπως αναφέρει, προκειμένου να καθυστερήσει η εργασία της αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του Δημοσίου, προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (σ.σ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαµβάνουν υπόψη νέα διαθέσιµα στοιχεία υψηλής ποιότητας».

Μάλιστα, η επιτροπή σημειώνει ότι το συµβάν αυτό «είναι πολύ απογοητευτικό» για δύο λόγους:

– Επιδεικνύει ότι υπάρχει ακόµα έλλειψη της επίγνωσης της πλήρους απρέπειας της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ µε αυτό τον τρόπο σε αντίθεση µε την Αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

– Δείχνει έλλειψη κατανόησης της υποχρέωσης της ΕΛΣΤΑΤ να σέβεται την Αρχή της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του Κώδικα και να διασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα ότι η επιλογή των πηγών και µεθόδωνπραγµατοποιείται µόνο βάσει στατιστικών κριτηρίων.

Παράλληλα, η ΣΟΕΠ παροτρύνει την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τη Δέσµευση που υπέγραψε το 2012, υλοποιώντας όλες τις προβλεπόµενες δράσεις, συµπεριλαµβανοµένης της τήρησης των διεθνών στατιστικών προτύπων. Επίσης, την προτρέπει «να εγγυάται, να υπερασπίζεται και να προάγει στην κοινωνία την επαγγελµατική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να υποστηρίζει την ΕΛΣΤΑΤ στη διατήρηση της εµπιστοσύνης στις ελληνικές στατιστικές και στην υπεράσπισή τους όταν γίνονται προσπάθειες για να υπονοµευθεί η αξιοπιστία τους».

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή έχει «την άποψη ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ως θέµα προτεραιότητας, να γίνουν τα απαραίτητα βήµατα για να διασφαλιστεί ότι η ακεραιότητα του Στατιστικού Νόµου προστατεύεται στον ανώτατο βαθµό». Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας θητείας του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στα µέσα του 2015, η Επιτροπή επισημαίνει την «ανάγκη βελτίωσης της διαφάνειας της διαδικασίας διορισµού στη θέση».

Στην έκθεση αναφέρεται: «Παρά την παραπάνω πρόοδο στη βελτίωση των όρων για την εφαρμογή της εθνικής και Ευρωπαϊκής στατιστικής νομοθεσίας αναφορικά με την πρόσβαση της ΕΛΣΤΑΤ σε διοικητικά στοιχεία, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις στην παράδοση των στοιχείων στην πράξη. Τα προβλήματα αυτά -εκτός του ότι δημιουργούν μερικές αμφιβολίες για τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την υπάρχουσα νομοθεσία- έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα πολλών σημαντικών οικονομικών και άλλων στατιστικών που παράγονται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών για διάστημα μεγαλύτερο των επτά μηνών να παράσχει στοιχεία προηγούμενων ετών σχετικά με τις 9 δημοσιονομικές στατιστικές για τα έτη 1995-2005, τα οποία ζητούνταν από την ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις αναφοράς του Ευρωπαικού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA) 2010 τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την προθεσμία.Το αίτημα της ΕΛΣΤΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών για πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φορολογικών στοιχείων που πρόκειται να παρέχονται (μέγεθος, γραμμογράφηση, κλπ) και τα οποία χρειάζονται για την προετοιμασία και τη διασφάλιση της υποδοχής, αποθήκευσης και επεξεργασίας των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει υλοποιηθεί-αντιθέτως έχουν δημιουργηθεί περαιτέρω δυσκολίες παρά το προσφάτως συμφωνηθέν μνημόνιο συνεργασίας.Καθυστερήσεις του Υπουργείου Οικονομικών από το 2013 στην παροχή μη εμπιστευτικών στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ για την ενημέρωση του Μητρώου Επιχειρήσεων -τα στοιχεία αυτά παρέχονταν προηγουμένως χωρίς προβλήματα.Προβλήματα που αφορούν στην πρόσβαση της ΕΛΣΤΑΤ σε μη οικονομικά διοικητικά στοιχεία. Η Επιτροπή έχει την αίσθηση ότι ο Ελληνικός Στατιστικός Νόμος δεν θεωρείται επαρκής από ορισμένα Υπουργεία προκειμένου να παρέχουν στην ΕΛΣΤΑΤ αυτόματη πρόσβαση σε διοικητικά στοιχεία που χρειάζεται για τη στατιστική παραγωγή.

Αντιθέτως, τα Υπουργεία έχουν αρνηθεί να επιτρέψουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα μεμονωμένα σύνολα δεδομένων υπό την εκκρεμότητα επιβαρυντικών και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων και, σε μερικές περιπτώσεις, αλλαγών σε συγκεκριμένες νομοθεσίες για να δίνεται σαφής εντολή στα Υπουργεία να παρέχουν τα στοιχεία.Ουσιαστικά η έκθεση αυτή δίνει συνέχεια στην κόντρα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου με το οικονομικό επιτελείο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα (χωρίς να τον κατονομάζει), η οποία ξέσπασε προ ολίγων μηνών με αφορμή την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων παρελθόντων ετών. Υπενθυμίζεται ότι κ. Γεωργίου έχει δικαστικές εκκρεμότητες για το θέμα του ελλείμματος του 2009.

ΥΠΟΙΚ: «Αινιγματική» η στάση της ΕΛΣΤΑΤ

Στη «Δεύτερη Ετήσια Έκθεση» της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής», που εκτείνεται σε 17 σελίδες, οι 4 σελίδες αναφέρονται εκτενώς στη δικαστική εκκρεμότητα του σημερινού προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με απαξιωτικές, μάλιστα, φράσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης που διερευνά την υπόθεση.Στην έκθεση αυτή καταγγέλλεται, επίσης, ότι «η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του Δημοσίου, προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (σ.σ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας», προσθέτοντας ότι «το συμβάν αυτό είναι πολύ απογοητευτικό».

«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιτελεί δύσκολο έργο και είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή. Τις αποφάσεις της, τις σεβόμαστε πλήρως. Μάλιστα, όσες φορές ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία, αυτά δόθηκαν αναλυτικά, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, για το οποίο αφιερώθηκαν στο παρελθόν πολλές εργατοώρες. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, μακροπρόθεσμα, είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου. Κατόπιν τούτου, θεωρείται αινιγματική η αόριστη καταγγελία για παρέμβαση στελεχών του Δημοσίου, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα