Νεύρα Σόιμπλε εξαιτίας πιεστικών ερωτήσεων Γάλλων φοιτητών για την κρίση στην Ελλάδα

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε απέναντι σε Γάλλους φοιτητές ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, με το ενδιαφέρον των νέων να επικεντρώνεται στο ζήτημα της Ελλάδας και τους πρόσφυγες.


Η Suddeutsche Zeitung μεταφέρει αυτή τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup, όταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισκέφθηκε τους φοιτητές της σχολής «Sciences Po» στο Παρίσι. Θέμα της συζήτησης ήταν το «Μέλλον της Ευρώπης» και επ’ αυτού θα ανέπτυσσε το σκεπτικό του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όμως

οι φοιτητές φάνηκαν «καλά διαβασμένοι» και επικέντρωσαν τα ερωτήματα τους στο ελληνικό ζήτημα. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι φοιτητές είδαν στο πρόσωπο του Σόιμπλε, τον άνθρωπο που ήθελε να πετάξει την Ελλάδα εκτός του ευρώ ή, ακόμη χειρότερα, το «τέρας» που ευθύνεται για τουλάχιστον 500 αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο φοιτητής που προέβαλλε αυτό το επιχείρημα δέχθηκε και το έντονο χειροκρότημα των συμμαθητών που είχαν εισρεύσει στην αίθουσα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εκνευρίστηκε και απέκρουσε αυτές τις κατηγορίες τονίζοντας στους Γάλλους φοιτητές πως «το πρόβλημα με την Ελλάδα υπήρχε προ της κρίσης». Τους εξήγησε πως η ΕΕ διοικείται βάσει κανόνων και υποχρεώσεων και αυτοί οι δεσμευτικοί όροι βασίζονται σε συγκεκριμένες αρετές και αξίες.

Για τον Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα, ο κατακερματισμός της ΕΕ είναι αντίθετος με τον πυρήνα της δικής του άποψης, έτσι όπως έχει εκτεθεί από τον ίδιο εδώ και χρόνια (από το 1994), σύμφωνα με την οποία οφείλει να σχηματιστεί εντός της Ευρώπης μια «κλειστή ένωση» κρατών.

Η εφημερίδα φέρνει σε αντιπαράθεση τις απόψεις του Σόιμπλε με εκείνες του Μανουέλ Μακρόν, του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, που θεωρεί ότι οι δομές της ΕΕ πρέπει να εφευρεθούν εκ νέου, έτσι ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της δημοκρατίας στους θεσμούς της. Παράλληλα, σημειώνει πως ο πραγματισμός και η ιδεολογία έρχονται μόνιμα σε αντιπαράθεση εντός της ΕΕ. Ειδικά τώρα που εκτός της οικονομικής κρίσης έχει προκύψει μια ακόμη πιο σοβαρή κρίση: αυτή του κύματος μετανάστευσης που κατακλύζει την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα