Νίκη Μακρόν: Πώς σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών ο ξένος Τύπος
Ικανοποίηση και ανακούφιση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου επανεξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζει το σύνολο του γερμανικού Τύπου, είναι ωστόσο εμφανής η ανησυχία αρκετών σχολιαστών για την επόμενη μέρα, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη. «Ο Μακρόν κερδίζει, όμως έχει λίγους λόγους να το γιορτάζει», συνοψίζει η εφημερίδα Bild σε σχόλιό της και εξηγεί ότι «πολλοί στην Ευρώπη
Για την εφημερίδα, «εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν την (Μαρίν) Λεπέν ή απείχαν, επειδή δεν θέλουν με τίποτα τον Μακρόν, ακόμη και αν δεν είναι δεξιοί». Στο άρθρο υπενθυμίζονται τα ποσοστά της επικράτησης του κ. Μακρόν επί της κυρίας Λεπέν το 2017 (66,1 έναντι 33,9%) και του Ζακ Σιράκ επί του πατέρα της, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 2002 (82,2% έναντι 17,8%). «Η σκέψη ότι ένα κόμμα διαμαρτυρίας (στην δεξιά ή στην αριστερά) θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία στη Γαλλία, εδώ και καιρό δεν είναι πλέον παράξενη. Η Γαλλία είναι διχασμένη όσο ποτέ μετά το 1958», συνεχίζει το άρθρο, χαρακτηρίζοντας πάντως την επανεκλογή Μακρόν «καλή είδηση για την Ευρώπη και τη Δύση».
Frankfurter Allgemeine ZeitungΗ Frankfurter Allgemeine Zeitung υπερθεματίζει, χαρακτηρίζοντας την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν «την καλύτερη είδηση εδώ και πολύ καιρό για τη Γερμανία», καθώς θεωρεί ότι «μια ευημερούσα εταιρική σχέση δεν θα ήταν εφικτή με πρόεδρο την Μαρίν Λεπέν και σίγουρα δεν θα ήταν εφικτό το μέτωπο κατά του πολέμου του χορηγού και για χρόνια προτύπου της, (του προέδρου της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν». Ο Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει η FAZ, «δεν αναζήτησε τη σωτηρία του στον τακτικό ευρωσκεπτικισμό, όπως τόσοι άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί σε παρόμοια δυσκολία, αντιθέτως είχε το θάρρος να αναδείξει την ΕΕ ως τη λύση στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, τόσο τα υλικά, όσο και αυτά της πολιτικής ταυτότητας». Τονίζει τη σημασία της γερμανικής στάσης προκειμένου η γερμανογαλλική συνεργασία να είναι ελκυστική. «Το Βερολίνο βρίσκει στο Παρίσι έναν συνεργάτη με πενταετή εμπειρία, αλλά και με τόση ενέργεια όση μετά την πρώτη νίκη», εκτιμά.
Σε άλλο άρθρο για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι ανακουφισμένοι, αλλά γνωρίζουν ότι η Λεπέν πέτυχε το καλύτερό της αποτέλεσμα και η Γαλλία είναι βαθιά διχασμένη», ενώ αναδεικνύει ως προειδοποιητικό μήνυμα τη χαμηλή συμμετοχή.
Süddeutsche Zeitung«Ουφ!», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία καταγράφει ότι στη Γαλλία επικρατεί αίσθημα ανακούφισης σε πολλούς για το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να υποστούν την ακροδεξιά μεν, αλλά δεν υπήρξαν πανηγυρισμοί στους δρόμους. Σε σχόλιό της, η εφημερίδα βλέπει «καθαρή νίκη του Μακρόν» μεν, αλλά και «ανησυχητικό μήνυμα», με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό άνω του 40%. «Ο ένας στους τρεις Γάλλους δεν υποστηρίζει πραγματικά τον επανεκλεγέντα πρόεδρο. Τώρα εκείνος έχει αφορμή για ενδοσκόπηση. Το ίδιο και ο λαός» της Γαλλίας, προστίθεται στο σχόλιο της SZ.
«Η νίκη ήρθε, η μαγεία έφυγε», κρίνει το περιοδικό Der Spiegel σε ανάλυσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκτιμά ότι σε αυτή τη δεύτερη νίκη δεν υπάρχει το κλίμα ευφορίας του 2017, αλλά κυρίως ανακούφιση. «Ούτε κατά διάνοια όλα καλά», σχολιάζει και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα «Τέλος καλό, όλα καλά;»
«Όχι, διότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχουν απομακρυνθεί οι Γάλλοι από την Ευρώπη και πόσο βαθιά διχασμένη είναι η χώρα. Ο Μακρόν έχει τώρα την τελευταία ευκαιρία να την ενώσει και πάλι», σχολιάζει το κανάλι σε κείμενο στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το RND θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αλλάξει στιλ διακυβέρνησης, να εμπλέξει περισσότερο την Εθνοσυνέλευση, να συζητά τις αποφάσεις: «Οφείλει σε τελευταία ανάλυση να τηρήσει την υπόσχεση του το 2017, ότι μαζί του οι Γάλλοι θα εμπιστευθούν ξανά την πολιτική».
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου«Μια νίκη, χίλιες προκλήσεις» είδε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Télégramme, «Μένει να γίνουν τα πάντα» ήταν αυτό της La Croix: μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να ενώσει δυο Γαλλίες, κατά αρκετούς σχολιαστές. Η εφημερίδα Le Monde συνόψισε κάνοντας λόγο για «επανεκλογή χωρίς περίοδο χάριτος» επισημαίνοντας την αποχή «που πλησίασε ρεκόρ» και το ότι η άκρα δεξιά που ενσάρκωσε η Μαρίν Λεπέν «έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 40% των ψήφων». Η αποχή (28%) ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια (25,44%) και η υψηλότερη από τις προεδρικές εκλογές του 1969 (31%).
«Grande victoire, grands défis», la Une du Figaro du lundi 25 avril 2022.
Lisez l'éditorial d'@abrezet : https://t.co/LoKZDpUGOE pic.twitter.com/mI1sQRtCb4
— Le Figaro (@Le_Figaro) April 24, 2022
Κάποια πρωτοσέλιδα ήταν ουδέτερα, ξερά, ειδησεογραφικά, όπως «Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται» (Ouest-France) ή «Ο Μακρόν επανεκλέγεται με το 58,5%» (La Dépêche du Midi), άλλα πιο αφαιρετικά, όπως το «Πράξη δεύτερη» (Sud Ouest), κάποια κάπως πιο ενθουσιώδη, όπως το «Ο Μακρόν υπόσχεται ‘πέντε καλύτερα χρόνια’» (Le Parisien/Aujourd’hui en France), ή «Νέο ξεκίνημα» (Echos), ενώ η συντηρητική Figaro είδε «Μεγάλη νίκη, μεγάλες προκλήσεις».
Réélu dimanche avec 58,5 % des voix, Emmanuel Macron obtient une victoire «franche», qui le met à l’abri du procès en illégitimité. Mais le dépit des électeurs de gauche et de droite rend incertaines les législatives. https://t.co/sFv0hHbUn7 pic.twitter.com/ppSBz2bIFg
— l'Opinion (@lopinion_fr) April 25, 2022
«Αυτές οι εκλογές επέτρεψαν να αποφευχθεί το χάος»Εκ πρώτης όψεως, το αποτέλεσμα μοιάζει με «αποθέωση», έπειτα από μια «καταραμένη» πενταετία, με τα κίτρινα γιλέκα, την υπόθεση Σαμουέλ Πατί, την καταστροφή της Νοτρ Νταμ, την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τον πόλεμο την Ουκρανία· η επίδοση του κ. Μακρόν είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη, σημείωσε ο διευθυντής σύνταξης της Φιγκαρό Αλεξίς Μπρεζέ, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν αρμόζουν θριαμβολογίες καθώς κανένας δεν «μπορεί να πιστέψει στ’ αλήθεια» ότι ο 44χρονος αρχηγός του κράτους έχει τόσο ευρεία λαϊκή απήχηση.
Découvrez l'édition de @Libe au lendemain du second tour, avec 14 pages spéciales.
La victoire sans la gloire
Marine Le Pen refoulée à la frontière du pouvoir
Pour Macron, 100 jours sans blanc-seing
En kiosques ce lundi et dans l'appli Libé. #Présidentielles2022 pic.twitter.com/RW5aPxXX56
— Libération (@libe) April 25, 2022
Στην άλλη πλευρά, η Libération έβαλε στο πρωτοσέλιδό της να πλανάται ένα μεγάλο «Χάρη σε ποιον;» πάνω από το κεφάλι του νικητή των εκλογών, ενώ στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας γίνεται λόγος για «άδοξη» νίκη και απαριθμώνται τα πολλά δύσκολα ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο κ. Μακρόν. Σκίτσο του Κακ που δημοσιεύει η L’Opinion παρουσιάζει χιουμοριστικά την έκβαση της αναμέτρησης: πάνω στο ρινγκ του μποξ, μια Μαριάνα ανακοινώνει «Μακρόν, νικητής στα σημεία», υψώνοντας το δεξί χέρι ενός προέδρου ξυλοφορτωμένου, με πρησμένο και σχεδόν κλειστό ένα μάτι, παραζαλισμένου, με έκφραση βλοσυρή· στην άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, ξυλοφορτωμένη, παραζαλισμένη, ηττημένη — αλλά όρθια.
Κανείς δεν είδε θρίαμβο λοιπόν. Ούτε χάος: «Αυτές οι εκλογές επέτρεψαν να αποφευχθεί το χάος, ασφαλώς όχι όμως να κατευναστεί η οργή», κρίνει ο Ζαν-Πιερ Ντοριάν της Sud Ouest.
Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων των γαλλικών εκλογώνΚι ο σκεπτικισμός επιμένει. «Ναι μεν, αλλά», είναι ο τίτλος της La Provence, «Και τώρα;» αυτός της Corse-Matin. Παρά την νίκη «δεν έχει γίνει τίποτε», για τον Στεφάν Βερνέ, που θεωρεί ότι το ζητούμενο είναι «να συμφιλιωθούν οι Γάλλοι… και γρήγορα», όπως τιτλοφόρησε άρθρο του στην Ouest-France. Η Γαλλία μοιάζει με «πολυτραυματία», εκτιμά ο Ντομινίκ Ντιογκόν στις στήλες της La Montagne, εκτιμώντας πως το πρόβλημα δεν είναι η υποτιθέμενη «αντικατάσταση» την οποία φαντάζεται η ακροδεξιά, αλλά η ταξική κινητικότητα προς τα κάτω, ο «υποβιβασμός» πολλών Γάλλων, ο παράγοντας που τροφοδοτεί το κλίμα «εκρηκτικής δυσαρέσκειας» στη χώρα.
Ο χάρτης των αποτελεσμάτων των εκλογών πράγματι μοιάζει να σκιαγραφεί δύο Γαλλίες. Μία ψήφισε Εμανουέλ Μακρόν: ζει στις μεγάλες πόλεις, ανήκει στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, παίρνει σύνταξη. Η άλλη, αυτή που ψήφισε Μαρίν Λεπέν, γενικά πιο λαϊκή, αισθάνεται συχνά αποκλεισμένη, ζει σε βορειοανατολικές περιοχές ή στα παράλια, στη Μεσόγειο.
pic.twitter.com/T22EtARV1r
— La Provence (@laprovence) April 25, 2022
Η κυρία Λεπέν κατέγραψε άλλωστε ιστορικές επιδόσεις στις εξωχώριες κτήσεις, αναδείχθηκε νικήτρια σ’ αυτές με σχεδόν 60% των ψήφων (Αντίλλες, Γουιάνα, Ρεϊνιόν, Μαγιότ: 59,10%), εν μέσω γενικευμένης καχυποψίας προς τις αρχές και απόρριψης του υγειονομικού πάσου.
Το μέλλον κρίνεται στον «τρίτο γύρο», στις βουλευτικές εκλογές της ΓαλλίαςΟρισμένοι αρθρογράφοι, όπως ο Λικ Μπουριάν της L’Est Républicain, επισήμαναν τις ευθύνες του αρχηγού του κράτους για τις επιδόσεις της κυρίας Λεπέν: αναμιγνύοντας «μπρίο και κυνισμό», παίζοντας με «τους οπορτουνισμούς», «αποδυναμώνοντας την μετριοπαθή αριστερά και τη μετριοπαθή δεξιά», δεν άφησε περιθώρια «σε καμιά άλλη εναλλακτική πέρα από τους εξτρεμισμούς, τον ριζοσπαστισμό, τη σύγκρουση». Τώρα, καλείται «να ακούσει και να δράσει», όπως τον παρότρυνε το πρωτοσέλιδο της Midi Libre. Το θέμα είναι το πώς.
Μένει, αξιοσημείωτα, να φανεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, του περίφημου «τρίτου γύρου». Αν δεν προκύψει καθαρή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η νέα θητεία του κ. Μακρόν μπορεί να σημαδευτεί από πολιτική «παράλυση», προειδοποιεί ο Φρεντερίκ Βεζάρ της DNA (Dernières Nouvelles d’ Alsace).
Καθώς ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς καλεί τους Γάλλους να τον εκλέξουν πρωθυπουργό, η L’Humanité βάζει στο πρωτοσέλιδό της τσαλακωμένο ψηφοδέλτιο της Μαρίν Λεπέν με τη σφραγίδα «νικήθηκε» κι από κάτω το πρόσταγμα: «Και τώρα, δώστε μάχη εναντίον του Μακρόν». Ο νικητής των εκλογών φάνηκε χθες βράδυ να αναγνωρίζει πως πολλοί Γάλλοι «δεν με ψήφισαν επειδή υποστηρίζουν τις ιδέες μου, αλλά για να βάλουν φραγμό σ’ αυτές της άκρας δεξιάς», προσθέτοντας «θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους πω ότι έχω συναίσθηση» της υποχρέωσης να λαμβάνονται υπόψη στην πολιτική που θα χαράξει. Ωστόσο ταυτόχρονα, είπε πως θα επιδιώξει να δώσει επίσης «απάντηση» σε όσους ψήφισαν από «οργή» ή ως «διαμαρτυρία» τη Μαρίν Λεπέν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ντροπιαστική ανακοίνωση της κ. Σακελλαροπούλου για την Γενοκτονία των Αρμενίων
- Ανεμβολίαστοι: Τέλος τα rapid test για καφέ, μπαρ, εστίαση - Τα μέτρα που μένουν
- Τα 12 πιο μολυσμένα λαχανικά και φρούτα για το 2022
- Δολοφονία στη Βοιωτία: Αδίστακτοι οι εκτελεστές – Πυροβόλησαν αδιακρίτως – Ποιος ήταν το θύμα
- Συμβόλαιο θανάτου στη Βοιωτία - Εκτέλεσαν με καλάσνικοφ τον Γιάννη Σκαφτούρο
- Εκτέλεσαν γνωστό μέλος της Greek Mafia στη Βοιωτία - Για συμβόλαιο θανάτου μιλούν οι Αρχές
- Ελεονώρα Μελέτη: Η ενόχλησή της με άρθρο για τη διαφορά ηλικίας με τον σύζυγό της
- Ζώδια: Ποιους επηρεάζει η έκλειψη- Αναλυτικά οι προβλέψεις έως την 1η Μαΐου
- Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου: Αδέσποτη σφαίρα πέρασε... ξυστά από ταξιτζή την ώρα που οδηγούσε
- Ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε ποιες χώρες θα εκτοξευθούν τα περιστατικά – Τι είπε ο Μόσιαλος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Κατάπαυση πυρός Ουκρανία: Σταματούν οι εχθροπραξίες στο Αζοφστάλ
- Ελληνοτουρκικά νέα: «H Ελλάδα δεν έχει άλλη διέξοδο παρά μόνο να εξαρτάται από την Τουρκία»
- Τι να κάνω το αρνί που περίσσεψε: Ιδέες για γρήγορα εδέσματα
- Τυρόπιτα στην τοστιέρα: Μια συνταγή που θα σε ενθουσιάσει!
- Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Οι σπατάλες ενοχλούν την Tζένιφερ Γκάρνερ
- Μπλίνκεν Ουκρανία: “Η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει”
- Ατομικά κεκάκια σοκολάτας – Άκης: Η συνταγή για τέλεια πρωινά!
- Ζώδια εβδομάδας 25/4 – 1/5: Οι αστρολογικές προβλέψεις
- Επιδότηση ρεύματος φοιτητών: Επεκτείνεται η έκπτωση στα τιμολόγια
- Σιδηρόδρομος Αράβων: Ένα έργο με τεράστιες προκλήσεις
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Νίκη Μακρόν: Πώς σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών ο ξένος Τύπος
- Μπλίνκεν Ουκρανία: “Η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει”
- Ελληνοτουρκικά νέα: «H Ελλάδα δεν έχει άλλη διέξοδο παρά μόνο να εξαρτάται από την Τουρκία»
- Κατάπαυση πυρός Ουκρανία: Σταματούν οι εχθροπραξίες στο Αζοφστάλ
- Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Οι σπατάλες ενοχλούν την Tζένιφερ Γκάρνερ
- Νίκη Κεραμέως – Πάσχα 2022: Η οικογενειακή φωτογραφία
- Τι να κάνω το αρνί που περίσσεψε: Ιδέες για γρήγορα εδέσματα
- Ατομικά κεκάκια σοκολάτας – Άκης: Η συνταγή για τέλεια πρωινά!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι σκάλες της Αγίου Νικολάου της Πάτρας, σε ένα ξεχωριστό «κλικ»
- Γερμανία: «Να αποχωρήσει ο Σρέντερ από το SPD», λέει η αρχηγός του κόμματος
- Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στον Πατριάρχη Μόσχας για το Πάσχα και τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή επιπλέον όπλων στην Ουκρανία
- Γερμανία: «Άμεσα» η απόφαση για παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder στην Ουκρανία
- Τρόμος για οδηγό ταξί στην Αθηνών-Κορίνθου που δέχτηκε... αδέσποτη σφαίρα την ώρα που οδηγούσε
- Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός για απομάκρυνση των αμάχων από το Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Μόσχα - Καμία συμφωνία, λέει το Κίεβο
- Στο Ηράκλειο τα «αποκαλυπτήρια» των ομάδων του «ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας»