Ντιμπέιτ: Πολύς λόγος για σχεδόν για το τίποτα

Πολύς λόγος και μεγάλη προσμονή για ένα ντιμπέιτ που σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των πολιτών που περίμεναν από αυτό να βγάλουν ένα συμπέρασμα για την μετά τις εκλογές κατάσταση στη χώρα και βέβαια για να αποφασίσουν, όσοι δεν έχουν αποφασίσει, ποιον θα ψηφίσουν.

Μετά από τρεις ώρες στις οποίες ελάχιστα απαντήθηκαν ολοκληρώθηκε μια διαδικασία από την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το πιο πιθανό ήταν να κέρδισαν όσοι δεν

συμμετείχαν σε αυτή και όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κανένας δεν βγήκε σοφότερος από αυτήν, ενώ και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε αποχωρώντας ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία.

Οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να μην κάνουν το μεγάλο λάθος, ενώ υπήρξαν και στιγμές εκνευρισμού και αντιπαραθέσεων. Σίγουρα αναμένεται να είναι καλύτερη η δεύτερη τηλεμαχία, στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς θα είναι μόνο δύο και οι απαντήσεις θα εναλλάσσονται.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις αυτές τέθηκαν από τους δημοσιογράφους: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε TV). Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Πάνο Χαρίτο (ΕΡΤ).

Η συζήτηση έγινε με βάση τις ακόλουθες θεματικές ενότητες, οι οποίες αποτέλεσαν επτά γύρους της συζήτησης:

Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
Διοίκηση και κοινωνική πολιτική
Παιδεία και Υγεία
Μεταναστευτική Πολιτική
Εξωτερική Πολιτική, Αμυνα
Ελεύθερη ερώτηση από δημοσιογράφο
Τοποθετήσεις αρχηγών ή ερωτήσεις σε άλλους αρχηγούς

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις απαντήσεις των αρχηγών ήταν αυτά που έχουν να κάνουν με τις μετεκλογικές συνεργασίας και της μεταναστευτικής πολιτικής:

Όσον αφορά τις συνεργασίες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης επανέλαβε την πρόσκληση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος δύο φορές προς τον Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι εάν έχει χρόνο πηγαίνει και αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας, μια μίνιμουμ συμφωνία για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε στην ερώτηση του κ. Μεϊμαράκη, εμμένοντας ουσιαστικά στις θέσεις που έχει εκφράσει για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι για να μετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα το κόμμα του θα θέσει τρεις όρους, λέγοντας ότι ο ένας από αυτούς είναι να υπάρξει μια εθνική επιλογή για τη θέση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος θα πρέπει να είναι «έξω και μακριά από τα κόμματα».

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως οι ΑΝΕΛ δεν συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ όσο στο κόμμα αυτό υπάρχουν «βαρίδια» που συνδέονται με σκάνδαλα, εκφράζοντας την ευχή η κ. Γεννηματά να απαλλαγεί από αυτά, ενώ σε ό,τι αφορά το Ποτάμι είπε πως θέλει να ακούσει ξεκάθαρα τις θέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για τα εθνικά θέματα.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της εθνικής συνεννόησης, ενώ μίλησε για την «εθνική ανάγκη» ανασυγκρότησης και ενίσχυσης της Κεντροαριστεράς, ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει πράξη τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προέβλεψε ότι μετεκλογικά θα υπάρξει «συγκυβέρνηση των πέντε μνημονιακών κομμάτων, ή τουλαχιστον όσων μπουν στη Βουλή», όπως σημείωσε, σχολιάζοντας καυστικά πως μετά από κάθε προεκλογική μάχη αυξάνονται τα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο.

Όσον αφορά τους κύκλους συζήτησης με τις θεματικές ενότητες που αναφέραμε πιο πάνω είχαμε:

Στην ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία», στο στόχαστρο βρέθηκε η κυβερνητική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και οι υπόλοιποι για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο για να βγει η χώρα και η κοινωνία από τη σημερινή κατάσταση. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πάλεψε η κυβέρνηση αυτούς τους μήνες, όμως στη θέση που βρισκόμαστε έγιναν και αναγκαστικοί συμβιβασμοί.

Στη δεύτερη ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνική Πολιτική» τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ένα καλύτερο και σύγχρονο δημόσιο, ενώ για την κοινωνική πολιτική τονίστηκε ότι αυτή μπορεί να γίνει και να διορθωθούν αδικίες αφού πρώτα η χώρα αρχίσει να ανακάμπτει.

Στην ενότητα «Παιδεία και Υγεία» υπήρξε «πυρ ομαδόν» κατά του νόμου Μπαλτά και των αλλαγών που προωθεί και ο μόνος που τον υποστήριξε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η κυβέρνηση κατηγορήθηκε και για τον ΦΠΑ 23%, ενώ για την υγεία έγινε λόγος για την ανάγκη να υπάρξουν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στην τέταρτη ενότητα υπήρξε πάλι επίθεση στην κυβερνητική πολιτική των «ανοικτών συνόρων» όπως ειπώθηκε και έγινε λόγος για επικίνδυνους γεωπολιτικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας.

Σε γενικές γραμμές το ντιμπέιτ ήταν μια αμυντική επανάληψη των θέσεων που γνωρίζαμε και τις οποίες είχαν εκφράσει οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα το τελευταίο διάστημα, ενώ υπήρξαν και έντονες αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όταν τα πράγματα έφτασαν κάποιες φορές σε προσωπικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα