Ο ιός Έμπολα και η πιθανή “γέννησή” του σε ένα χωριό της Γουϊνέας

Όλοι μας, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, γνωρίζουμε πλέον τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, ο οποίος πλήττει τη δυτική Αφρική. Πως όμως προέκυψε ο ιός αυτός. Η ιστορία του προέρχεται από την Γουϊνέα και πιο συγκεκριμένα από το χωριό Μελιάντου. Ο «ασθενής μηδέν» της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική, ήταν ένα αγόρι δύο ετών το οποίο δεν αποκλείεται να μολύνθηκε παίζοντας σε ένα δέντρο όπου φώλιαζαν νυχτερίδες, αναφέρουν ερευνητές που επισκέφθηκαν την περιοχή.

Πριν από έναν χρόνο, ο μικρός Εμίλ Ουαμούνου στο χωριό Μελιάντου της Γουινέας πέθανε από μια μυστηριώδη

ασθένεια, η οποία μεταδόθηκε στη μητέρα, τη γιαγιά και την αδελφή του. Ήταν τα πρώτα γνωστά κρούσματα της επιδημίας σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής –Γουινέα Λιβερία, Σιέρα Λεόνε. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 20.000 περιστατικά και 7.842 θάνατοι από τον αιμορραγικό πυρετό, και η κρίση συνεχίζεται.

Είναι η πρώτη επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική, και οι επιδημιολόγοι πασχίζουν να προσδιορίσουν πώς ο ιός έφτασε στην περιοχή. Λίγο μετά την αναγνώριση του ιού Έμπολα ως αιτία της επιδημίας, γερμανοί επιδημιολόγοι και κτηνίατροι επισκέφθηκαν τη νοτιοανατολική Γουινέα και πέρασαν τέσσερις εβδομάδες εξετάζοντας συνολικά 169 νυχτερίδες, από τουλάχιστον 13 είδη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά είδη νυχτερίδων φέρουν γενετικό υλικό του ιού και προσβάλλονται από αυτόν στο εργαστήριο χωρίς να πεθαίνουν. Αυτό καθιστά τις νυχτερίδες βασικό ύποπτο για το ξέσπασμα της επιδημίας, αν και είναι γνωστό ότι ο ιός προσβάλλει και άλλα είδη ζώων, από γορίλες μέχρι αντιλόπες.

Καμία από τις νυχτερίδες που εξετάστηκαν στη Γουινέα δεν βρέθηκε μολυσμένη από Έμπολα, όμως η επίσκεψη στο χωριό Μελιάντου αποκάλυψε ένα νέο στοιχείο, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση EMBO Molecular Medicine.

Οι ερευνητές βρήκαν τα υπολείμματα ενός δέντρου που βρισκόταν 50 μέτρα από το σπίτι του

Εμίλ Ουαμούνου. Το δέντρο κάηκε για άγνωστο λόγο τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν ότι πολλά παιδιά συνήθιζαν να παίζουν σε μια μεγάλη κουφάλα του δέντρου.

Όταν το δέντρο πήρε φωτιά εμφανίστηκε ένα μεγάλο σμήνος νυχτερίδων, είπαν οι χωρικοί. Πράγματι, οι στάχτες περιείχαν γενετικό υλικό από νυχτερίδες του είδους Mops condylurus, οι οποίες είναι γνωστό ότι επιζεί της πειραματικής μόλυνσης με τον ιό.

Το δίχρονο αγόρι δεν αποκλείεται να μολύνθηκε παίζοντας με κάποια νυχτερίδα ή καταπίνοντας μικροποσότητες περιττωμάτων των τρωκτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα